Mam nadzieję, że nikt już nie ma wątpliwości, że od tego co znajduje się codziennie na naszych talerzach, w duuużej mierze zależy kondycja naszego organizmu. Zdrowe i dobre jedzenie, to przede wszystkim świeże jedzenie. Z doświadczenia wiem, że nie każdy przykłada wagę do sposobu przechowywania żywności, a od tego zależy jej świeżość, smak i jakość. Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce sprawia, że żywność nie tylko lepiej smakuje i dłużej zachowuje świeżość, ale i zapobiega rozwijaniu się na nim szkodliwych bakterii i mikroorganizmów.
Dzisiaj przedstawiam Wam schemat, który może być dla Was małą wskazówką i pozwoli Wam uporządkować lodówkę tak, aby jak najdłużej zachować najwyższą jakość spożywanej żywności!
Pamiętajcie, że samo posiadanie lodówki i zamrażarki to nie wszystko. Trzeba jeszcze potrafić umiejętnie z nich korzystać.
Przykładacie wagę do sposobu rozmieszczania żywności w lodówce?
39 comments
Jestem super pania domu bo intuicyjnie wlasnie tak wszystko ukladam ;)
u mnie właśnie taki porządek panuje i w nim najlepiej się odnajduje w lodówce ;)
A gdzie miejsce na lakiery do paznokci? :D
Bardzo dobry pomysł na wpis!
Chyba musze lekko przeorganizować swoją lodówkę ;p
bardzo ciekawy artykuł, przyznaję, że nigdy nie przywiązywałam wagi do tego, co gdzie ustawiam, wkładałam do lodówki i tak sobie lezało. Bede bardziej zwracała na to uwagę…
Przyznam od razu, że nigdy nie zastanawiałam się nad różnicą temperatur u mnie w lodowce, tymczasem widzę, że ma to ogromne znaczenie. Zastanawiam się nad kupnem nowej lodówki, to będzie dobra motywacja do zadbania o jakość jej wnętrza…
Ja dzielę lodówkę na: miejsce na warzywa, miejsce na nabiał, miejsce na wędliny – też się sprawdza.
Jedyne, co się u mnie zgadza to warzywa i owoce w szufladzie :D
Wskazówki na pewno się przydadzą!
A jak ktoś ma zamrażarkę dołączoną do lodówki?
Bakterie rozwijaja się szybciej w niższych temperaturach czy wyższych?
Mięso i nabiał na jednej półce?
właśnie tak mam poukładaną żywność w lodówce :)
Jestem Perfekcyjną Panią DOmu!!! :D
Ja używam plastkiowych pojemników do przechowywania żywności. Myślę, że dbają o świeżość i jedzenie zachowuje odpowiednią jakość. także polecam.
Warzyw nie powinno się przechowywać w lodówce, np pomidorów czy ogórków.
Ja zazwyczaj jedzonko w lodówce przechowuję w pojemnikach, jest dłużej świeze :)
U mnie wszystko wygląda troszkę inaczej – wędlinę trzymam na talerzyku, mieso w plastikowych pudełkach, zupki itp w garnku z przykrywką a warzywa i owoce w specjalnych szufladach-podejrzewam że robie duże błędy-bardzo szybko wszystko mi się psuje :( niestety :(
a ja znam sposób na przedłużenie świeżości sera żółtego :) wystarczy, że do szczelnie zamkniętego pojemniczka z serem włożymy kostkę cukru,cukier pochłania wilgoć dzięki czemu ser się nie psuje.
ja wszystko trzymam wzorowo :)
a warzywa i owoce luzem czy w woreczkach???
zieleniny – sałaty czy szczypiorku nie powinno się trzymać w woreczkach foliowych, bo tworzą się jakieś toksyczne związki.
Ogórki i pomidory powinno się trzymac poza lodówką, bo w lodówce szybko atakują je grzyby
Jako ciekawostkę dodam, że bananów nie powinno się trzymać z cytrusami :) Pozdrawiam!
a surowe mięso????
Może warto dodać, że najlepiej przechowywać wędlinę w papierze śniadaniowym – w woreczku wydziela się kwas- wędlina puszcza wtedy wodę i jest lepka no i jest to idealne środowisko dla bakterii.
Nigdy nie gotuję “na zaś”, więc zawsze mam w lodówce świeże jedzonko.
Pomidory nie lubią ani zimnej ani ciepłej temperatury, najlepiej je trzymać na parapecie
Żywność trzymam w lodówce max 2 dni.
ja jajek nie trzymam w lodówce…
Ja trzymam w lodówce także pieczywo, w chlebaku mi po prostu wysycha
ja absolutnie nie trzymaj mięsa ani wędlin w plastikowych woreczkach zwłaszcza tych sklepowych. Tak też i Wam polecam.
U mnie owoce stoją na stole ;) Kilka godzin i znikają
Przywiązuję także ogromną wagę do czystości w lodówce!!!! Myjcie lodówkę prznajmniej raz na tydzień!
No właśnie przydałby się wpis o myciu, bo to też nie lada sztuka, skoro nie można w tym przypadku używać chemicznych środków czyszczących tylko te naturalne (np. woda z octem czy sodą).
Bananow nie przechowuje sie w lodowce…. Perfekcyjna niedouczona.
Nie widzę nawet słowa w moim tekście o tym, aby trzymać banany w lodówce… Pozdrawiam :)
btw. dojrzałe banany można trzymać w lodówce, w szufladzie. Zwłaszcza podczas upałów ;)