Co skłania Cię do jedzenia? Większość z nas odpowie oczywiście, że głód. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach to wcale nie głód jest przyczyną sięgnięcia po jedzenie. Na apetyt wpływają też emocje. Gdy odkryjesz swój styl jedzenia, łatwiej będzie Ci zrozumieć swoje emocje i osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
O stylach przywiązania w psychologii jest już głośno. Czas zająć się stylami jedzenia. Temat zagłębiła psychodietetyczka, Elżbieta Lange.
Odkryj swój styl jedzenia
Są osoby, które sięgają po jedzenie, by zaspokoić swój głód, ale niekoniecznie ten fizjologiczny, a emocjonalny. Inni, by poczuć przyjemność z nasycenia. Jeszcze inni jedzą, gdy tylko coś znajdzie się po ich rękami. Trudno jest utrzymać idealną wagę, jeśli jemy nie kierując się prawdziwym głodem, a nudą, czy zachciankami. O wiele łatwiej będzie nam rozwinąć właściwą relację z jedzeniem, jeśli zdemaskujemy, co tak naprawdę nakręca nasz apetyt.
Głód fizjologiczny
O tym rodzaju głodu mówimy, gdy do jedzenia motywuje nas uczucie sytości. Ma on związek z jelitami i naszą fizjologią. Jesz, gdy czujesz głód. Wybierasz łatwe i szybkie potrawy, ponieważ najchętniej uczucie głodu zniwelowałabyś od razu, gdy tylko poczujesz najmniejsze ssanie w żołądku. Nie przywiązujesz wagi do jakości produktów. Jesz orzeszki, chipsy. Sięgasz po nie bezwiednie – przy oglądaniu telewizji, czytaniu książek. Często sięgasz po łakocie i zwykle masz coś przy sobie, by podjeść w ciągu dnia. Na ogół jesz szybko i niedokładnie gryziesz. Zdarza się, że rano pomijasz śniadanie, a wieczorem nadrabiasz posiłki przejadając się.
Wskazówki dla Ciebie:
- zadbaj o zdrowe śniadanie,
- najpierw jedz warzywa, a później inne potrawy,
- staraj się nie przejadać,
- nie daj się skusić na duże opakowania XXL,
- dbaj o regularność swoich posiłków, żebyś nie musiała sięgać po przekąski,
- przeżuwaj spokojnie każdy kęs,
- kolacja to Twój ostatni posiłek,
- bierz do pracy przygotowane przez siebie posiłki,
- planuj jadłospis z tygodniowym wyprzedzeniem,
- staraj się jeść w ciągu dnia, by wieczorem nie “nadrabiać”.
Głód zmysłowy
Ważne są dla Ciebie doznania smakowe. Wolisz nie zjeść nic, niż zjeść byle co. Jeść mniej, ale za to coś dobrego. Przy takim stylu jedzenia dość łatwo utrzymać kontrolę nad apetytem. Liczy się dla Ciebie jakość, wygląd i sposób podania potrawy. Ważne jest, żeby trzymać się zdrowych potraw, unikać tłustego jedzenia i podjadania w trakcie przygotowywania posiłków.
Wskazówki dla Ciebie:
- zastępuj składniki w daniach zdrowszymi, np. śmietanę zamień na jogurt,
- smaż bez tłuszczu na odpowiedniej patelni lub na oliwie z oliwek,
- staraj się nie podjadać, gdy gotujesz,
- zwracaj uwagę na wartości odżywcze potrawy, nie tylko na jej walory smakowe i estetyczne.
Głód emocjonalny
Do jedzenia motywuje Cię sygnał dyskomfortu. Co to oznacza w praktyce? Każdą niedogodność, zachwianie równowagi, traktujesz jak głód. Jedzenie jest u Ciebie reakcją na różne bodźce, na przykład na obniżenie nastroju, samooceny, niewyspanie, napięcie. Jedzenie, przeżuwanie może zagłuszać emocje. Jedząc, uciekasz od problemów. Fałszywy głód jest wyuczoną reakcją na stres. Jedzenie staje się pocieszeniem.
Wskazówki dla Ciebie:
- planuj dokładnie swoje posiłki przynajmniej na dzień przed,
- miej pod ręką zdrowe, niskokaloryczne przekąski,
- jedz powoli i celebruj posiłki,
- ucz się odróżniać głód fizyczny od emocjonalnego,
- pij szklankę wody, zamiast podjadać,
- jeśli Ci się nudzi, wyjdź na spacer, poczytaj książkę, zajmij się czymś,
- nagradzaj się inaczej, niż jedzeniem,
- kiedy jest Ci smutno, skontaktuj się z kimś bliskim.
Głód rytmiczny
Najważniejsza dla Ciebie jest regularność. Nawyk sięgania po coś o określonej porze to Twój motywator do jedzenia posiłków. Czujesz się głodna codziennie o tej samej porze. Taki rodzaj odżywiania najbardziej sprzyja zdrowej relacji z jedzeniem.
Wskazówki dla Ciebie:
- dbaj o różnorodność posiłków,
- kiedy nadchodzi pora jedzenia, zastanów się, czy na pewno jesteś głodna,
- pączki, batony zastąp zdrowymi przekąskami, np. owocami,
- zawsze miej pod ręką wodę, dbaj o nawodnienie organizmu,
- pamiętaj o aktywności fizycznej.
Głód automatyczny
Do jedzenia motywuje Cię… dostępność jedzenia. Sięgasz po jedzenie bezwiednie, gdy tylko jest w zasięgu ręki. Ignorujesz sygnał głodu, czy sytości. Po obfitym obiedzie, znajdziesz miejsce na deser, pod warunkiem, że po prostu on będzie. Lubisz wybierać większe porcje, rzadko zostawiasz coś na talerzu. Jesz, nawet jeśli jesteś już najedzona.
Wskazówki dla Ciebie:
- jedz tylko na siedząco i przy stole,
- omijaj automaty z jedzeniem i piciem,
- jedz wtedy, gdy czujesz głód,
- słuchaj sygnałów, które wysyła Ci ciało,
- wyznacz sobie godziny na posiłki,
- zawsze miej pod ręką gumy do żucia,
- noś ze sobą butelkę wody,
- nie najadaj się na zapas,
- na zakupy chodź najedzona,
- nie rozpraszaj się innymi rzeczami, gdy jesz, np. oglądaniem telewizji, czy przeglądaniem internetu.
Zobacz także: Manekin Szczecin – opinie. Długa kolejka i wielkie rozczarowanie. Jedyny plus to cena