Jakiś czas temu bardzo popularny był pogląd o tym, że w diecie na redukcję jednym z najważniejszych czynników jest ograniczenie pieczywa. Na szczęście sprawa została już nieco wyjaśniona. Dbając o zdrowie i dobre samopoczucie oraz komfort ważne jest, żeby unikać białego (często też “ciemnego” – sztucznie zabarwianego karmelem) pieczywa dostępnego w hipermarketach w masowej skali. Ten rodzaj pieczywa zawiera ogromną ilość soli i chemii – “polepszaczy”, wybielaczy, sztucznych zakwasów, konserwantów, środków zapobiegających pleśni. Ze względu na swoje ostatnie przejścia zdrowotne również musiałam ograniczyć pieczywo. Niestety, także to zdrowe. Jak się okazuje wyeliminowanie takich produktów z codziennego jadłospisu wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza jeżeli chodzi o śniadania. Mam dla Was kilka sposobów na pyszne śniadania bez pieczywa!
1. Muffiny jajeczne z dodatkami
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/2 mniejszej cukinii,
- ok. 30 g sera koziego (może być feta),
- liście szpinaku,
- czerwona papryka,
- ząbek czosnku (wystarczy połowa:) ),
- sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania szpinaku – umyć, osuszyć i posiekać. Wystarczy ok. 1 szklanka liści. Cukinię oraz ser należy zetrzeć na tarce, a paprykę pokroić w drobną kostkę. Jajka wbijamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko razem połączyć i wymieszać.
Formę do muffinów natłuszczamy oliwą i napełniamy przygotowaną masą. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 15 min.
2. Puszyste pancakes
Jedno z moich ulubionych śniadań bez chleba.
Potrzebujemy (orientacyjnie):
- 200g kefiru,
- 2 jajka,
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru (ja używam miodu),
- 1 łyżka oleju roślinnego.
Najpierw mieszam kefir i jajka. Następnie dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładam po jednej łyżce masy i smażę do czasu aż urosną i się zarumienią i przekładam na drugą stronę (no, jak to z pancake’ami, żadna filozofia, wiem :) ). Podaję z mrożonymi owocami, jogurtem, bitą śmietaną, syropem klonowym, dżemem… Słowem, kto z czym tylko chce :)
3. Budyń jaglany z owocami
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka (może być kokosowe),
- 1/2 łyżki miodu,
- 1 banan
Przygotować kaszę jaglaną: przepłukać pod strumieniem ciepłej wody, następnie wsypać do garnka i dolać jedną szklankę mleka. Całość gotować na małym i wolnym ogniu, przez ok. kwadrans do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Do kaszy dodać banana i miód oraz drugą szklankę mleka. Całość zblendować. Jednolitą masę przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Dodać ulubione owoce. Ja do smaku dodaję także syrop malinowy.
Pyszotka! :)