PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Jak zrobić zakwas na chleb?

  • Leszek Kwiatkowski
  • 18/02/2024
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0
Spis treści Hide
  1. Co to jest zakwas chlebowy i dlaczego warto go używać?
  2. Składniki na zakwas chlebowy
  3. Jak zrobić zakwas chlebowy? Przepis
  4. Przechowywanie zakwasu chlebowego

Sekret pysznego, chrupiącego chleba o bogatym smaku tkwi w zakwasie. Poniżej pokażemy Ci sprawdzony przepis na to jak samodzielnie przygotować zakwas chlebowy.

Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?

Przepis na zakwas chlebowy pomoże Ci w domowym pieczeniu chleba. Jeżeli po przeczytaniu artykułu, nasuną Wam się pytania, chętnie na nie odpowiemy.

Co to jest zakwas chlebowy i dlaczego warto go używać?

Zakwas chlebowy to naturalny starter, który pozwala na wyrośnięcie i zakwaszenie ciasta. Zawiera on drożdże i bakterie mlekowe, które fermentują mąkę, tworząc charakterystyczny kwaśny smak i pomagając ciastu rosnąć. Użycie zakwasu do pieczenia chleba ma wiele zalet – poza unikalnym smakiem i aromatem, chleb na zakwasie jest trwalszy, a także łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu.

Zakwas chlebowy - przepis
Zakwas chlebowy – przepis

Składniki na zakwas chlebowy

Przygotowanie zakwasu nie wymaga wiele składników. Potrzebujesz tylko:

  • mąka żytnia
  • woda

Czas na właściwy przepis.

Jak zrobić zakwas chlebowy? Przepis

  1. W szklanym słoiku mieszamy 30g mąki z 30g wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego śmietanowego sosu.
  2. Przykrywamy słoik gazą lub ściereczką i zabezpieczamy gumką.
  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  4. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, mieszamy i znowu odstawiamy na 24 godziny.
  5. Powtarzamy kroki 3 i 4 przez kolejne 3-4 dni, aż zakwas zacznie intensywnie fermentować i mieć charakterystyczny kwaśny zapach. To znak, że jest gotowy do użycia.

Przechowywanie zakwasu chlebowego

O zakwas chlebowy trzeba dbać. Jeśli pieczesz chleb regularnie, zakwas możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, pamiętając o codziennym jego “odświeżaniu” (dodawaniu mąki i wody). Jeśli pieczesz rzadziej, zakwas możesz przechować w lodówce, odświeżając go raz na tydzień.

Przechowywanie zakwasu chlebowego
Przechowywanie zakwasu chlebowego

Pieczenie chleba na własnym zakwasie to nie tylko satysfakcja i prawdziwa magia domowego pieczenia, ale też sposób na zdrowe, naturalne pieczywo bez konserwantów i ulepszaczy. Zachęcam do spróbowania – to prostsze niż myślisz!

Jak zrobić domowe guacamole? Prosty i szybki przepis
Leszek Kwiatkowski

Szef działu Lifestyle, serialomaniak i pasjonat dobrego kina. Zanim jednak odkrył świat filmu, jego pierwszą miłością były zwierzęta. Od dziecka otoczony wianuszkiem różnych stworzeń, od psów i kotów po ślimaki i stonki. Jest wielkim fanem sportów - niezależnie od tego, czy to piłka nożna, jazda na rowerze, czy bieganie. Jego zdolność do znalezienia radości i satysfakcji w każdej formie aktywności fizycznej jest inspirująca. To również prawdziwy smakosz i kawosz, uwielbiający dobrze zjeść. Jego ulubione potrawy pochodzą z kuchni włoskiej, ale nie stroni także od odkrywania nowych smaków. W każdym nowym miejscu, które odwiedza, zawsze szuka najsmaczniejszych lokalnych przysmaków. Po godzinach zdejmuje kapelusz szefa działu i przywdziewa kask inżyniera. Zawsze gotowy na nowe wyzwania.

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Garsonki na każdą okazję – jak wybrać zestaw idealny dla kobiet dojrzałych

  • Redakcja
  • 03/07/2025
Jak wybierać perfumy
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Jak wybierać perfumy? Poradnik dla początkujących i nie tylko

  • Agnieszka Adamowicz
  • 01/07/2025
Zobacz więcej
  • Makijaż
  • Najnowsze wpisy

Jak powiększyć usta makijażem?

  • Redakcja
  • 30/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Dlaczego skóra w okresie menopauzy wymaga specjalnej pielęgnacji?

  • Redakcja
  • 20/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Jak dobrać biżuterię do okazji, stroju i typu urody?

  • Redakcja
  • 16/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Szczotka Olivia Garden – piękne i zdrowe włosy

  • Redakcja
  • 27/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Klapki damskie – modne i wygodne propozycje na lato 2025

  • Redakcja
  • 22/05/2025
tu-ikuan-FXzfUAj3bgA-unsplash
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy w stylu Clean Girl, czyli zapachy czystości

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/04/2025
Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.