Uwielbiasz jeść jajka na śniadanie, ale potrzebujesz czegoś nowego? Nic dziwnego! Nawet najpyszniejsza jajecznica szefa kuchni, jajko sadzone na boczku, czy idealna szakszuka może się kiedyś znudzić. Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadanie z jajkami w zupełnie innej odsłonie. Czas na jajka po turecku!
Najlepsze śniadania często zostawiamy na weekend. To wtedy mamy więcej czasu, by wypróbować nowych przepisów i powoli delektować się smakiem. Szukasz przepisu, który nie tylko przypadnie do gustu Twoim kubkom smakowym, ale zachwyci też bliskich? Koniecznie wypróbuj przepis na jajka po turecku! To pyszne śniadanie w zupełnie nowej odsłonie!
Jak się robi jajka po turecku?
Do przygotowania jajek po turecku potrzebujesz kilku składników i ok. 20 minut. Jeśli będziesz je robić pierwszy raz, możesz też uzbroić się w cierpliwość. Z każdym kolejnym przyrządzaniem tego dania, będzie szło Ci szybciej.
- Czas przygotowania: ok. 20 minut
- Przepis na 2 porcje
Składniki:
- 4 jajka,
- ok. 100g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2-3 ząbki czosnku (zależy, kto jak lubi ;) )
- pełna łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Przyprawy:
- szczypta płatków chili,
- sól,
- pieprz,
- kumin.
Ponadto, natka pietruszki lub kolendry do posypania na wierzch.
Przygotowanie:
- Sos: w małej misce wymieszaj jogurt grecki, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dopasuj ilość przypraw do własnych upodobań.
- Gotowanie jajek: W dużym garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami octu. Ustaw niską moc palnika, aby woda delikatnie wrzała. Użyj łyżki, aby zamieszać wrzątek i stworzyć wir na środku. Gdy przestaniesz mieszać, wbij jajko prosto na środek wiru. Następnie nie mieszaj już wody, tylko obserwuj jajko. Gotuj jajko przez około 2,5 – 3 minuty. Powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Użyj sitka metalowego, aby wyłowić jajko z wody. Korzystając z tej samej wody, powtórz czynności dla kolejnych jajek.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj płatki chili, kumin i smaż przez krótką chwilę, aby uwolniły swój aromat.
- Sos rozprowadź na środku talerza (po 2-3 duże łyżki). Wyłóż na nim po 2 jajka, następnie wylej na nie przyprawioną oliwę z masłem (z punktu 3). Na koniec dodaj natkę pietruszki lub kolendry.
Podawaj ze świeżym pieczywem. Pysznie smakuje z bagietką.
Smacznego!