PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Jajka po turecku – najlepszy przepis na pyszne śniadanie. Bliscy je pokochają

  • Leszek Kwiatkowski
  • 21/12/2023
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Uwielbiasz jeść jajka na śniadanie, ale potrzebujesz czegoś nowego? Nic dziwnego! Nawet najpyszniejsza jajecznica szefa kuchni, jajko sadzone na boczku, czy idealna szakszuka może się kiedyś znudzić. Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadanie z jajkami w zupełnie innej odsłonie. Czas na jajka po turecku!

Jajka po turecku - przepis
Jajka po turecku – przepis

Najlepsze śniadania często zostawiamy na weekend. To wtedy mamy więcej czasu, by wypróbować nowych przepisów i powoli delektować się smakiem. Szukasz przepisu, który nie tylko przypadnie do gustu Twoim kubkom smakowym, ale zachwyci też bliskich? Koniecznie wypróbuj przepis na jajka po turecku! To pyszne śniadanie w zupełnie nowej odsłonie!

Jak się robi jajka po turecku?

Do przygotowania jajek po turecku potrzebujesz kilku składników i ok. 20 minut. Jeśli będziesz je robić pierwszy raz, możesz też uzbroić się w cierpliwość. Z każdym kolejnym przyrządzaniem tego dania, będzie szło Ci szybciej.

  • Czas przygotowania: ok. 20 minut
  • Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 4 jajka,
  • ok. 100g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2-3 ząbki czosnku (zależy, kto jak lubi ;) )
  • pełna łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Przyprawy:

  • szczypta płatków chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin.

Ponadto, natka pietruszki lub kolendry do posypania na wierzch.

Przygotowanie:

  1. Sos: w małej misce wymieszaj jogurt grecki, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dopasuj ilość przypraw do własnych upodobań.
  2. Gotowanie jajek: W dużym garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami octu. Ustaw niską moc palnika, aby woda delikatnie wrzała.  Użyj łyżki, aby zamieszać wrzątek i stworzyć wir na środku. Gdy przestaniesz mieszać, wbij jajko prosto na środek wiru. Następnie nie mieszaj już wody, tylko obserwuj jajko. Gotuj jajko przez około 2,5 – 3 minuty. Powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Użyj sitka metalowego, aby wyłowić jajko z wody. Korzystając z tej samej wody, powtórz czynności dla kolejnych jajek.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj płatki chili, kumin i smaż przez krótką chwilę, aby uwolniły swój aromat.
  4. Sos rozprowadź na środku talerza (po 2-3 duże łyżki). Wyłóż na nim po 2 jajka, następnie wylej na nie przyprawioną oliwę z masłem (z punktu 3). Na koniec dodaj natkę pietruszki lub kolendry.
Jak zrobić jajka po turecku
Jak zrobić jajka po turecku?

Podawaj ze świeżym pieczywem. Pysznie smakuje z bagietką.

Smacznego!

Leszek Kwiatkowski

Szef działu Lifestyle, serialomaniak i pasjonat dobrego kina. Zanim jednak odkrył świat filmu, jego pierwszą miłością były zwierzęta. Od dziecka otoczony wianuszkiem różnych stworzeń, od psów i kotów po ślimaki i stonki. Jest wielkim fanem sportów - niezależnie od tego, czy to piłka nożna, jazda na rowerze, czy bieganie. Jego zdolność do znalezienia radości i satysfakcji w każdej formie aktywności fizycznej jest inspirująca. To również prawdziwy smakosz i kawosz, uwielbiający dobrze zjeść. Jego ulubione potrawy pochodzą z kuchni włoskiej, ale nie stroni także od odkrywania nowych smaków. W każdym nowym miejscu, które odwiedza, zawsze szuka najsmaczniejszych lokalnych przysmaków. Po godzinach zdejmuje kapelusz szefa działu i przywdziewa kask inżyniera. Zawsze gotowy na nowe wyzwania.

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Dlaczego skóra w okresie menopauzy wymaga specjalnej pielęgnacji?

  • Redakcja
  • 20/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Jak dobrać biżuterię do okazji, stroju i typu urody?

  • Redakcja
  • 16/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Szczotka Olivia Garden – piękne i zdrowe włosy

  • Redakcja
  • 27/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Klapki damskie – modne i wygodne propozycje na lato 2025

  • Redakcja
  • 22/05/2025
tu-ikuan-FXzfUAj3bgA-unsplash
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy w stylu Clean Girl, czyli zapachy czystości

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/04/2025
Perfumy Ewa Chodakowska
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy Ewy Chodakowskiej – zmysłowa kolekcja dla kobiet, które wiedzą, czego chcą

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/03/2025
Zaćmienie Słońca w Baranie
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Zaćmienie Słońca w Baranie 29 marca 2025 – czas odwagi, decyzji i zmian

  • Redakcja
  • 27/03/2025
Jak sprawdzić czy perfumy są oryginalne
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Jak sprawdzić, czy perfumy są oryginalne? To warto wiedzieć

  • Agnieszka Adamowicz
  • 26/03/2025
Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.