O cukrze pisałam już na blogu wiele razy. Wspominałam o nim głównie w kontekście złego wpływu na skórę oraz na figurę. Cukier jednak to nie tylko “zło urodowe”, ale niestety także zdrowotne. Podobno przeciętnie człowiek spożywa rocznie ok. 50 kg cukru. To ponad 200 szklanek… Sporo. Zważywszy na to, jaki wpływ ma na nas cukier – stanowczo za dużo. O tym, że sprzyja próchnicy i nadwadze wiedzą pewnie wszyscy, ale co jeszcze dzieje się z naszym ciałem, kiedy spożywamy zbyt dużo cukru?
Cukier wpływa na pracę wątroby, powoduje wzrost ciśnienia krwi (większe ryzyko chorób serca i udaru mózgu). Ponadto podnosi poziom cholesterolu, prowadzi do otyłości, próchnicy, cukrzycy typu 2 (czego powikłaniem może być i często jest, problem ze wzrokiem), dysfunkcji nerek. Ponadto rozregulowuje gospodarkę hormonalną, co może być przyczyną m.in. nadmiernego wypadania włosów.
Cukier negatywnie wpływa także na pracę naszego mózgu. Przede wszystkim może uzależniać, a co za tym idzie przyczyniać się także do większej ilości spożywania go, a następnie powstawania nawet poważnych chorób psychicznych. To oczywiście skrajne przypadki, ale regularne spożywanie niezdrowego dla nas cukru może wywoływać silne bóle głowy, migreny i zawroty.
Cukier często jest traktowany jak “poprawiacz” nastroju i zastrzyk energii. Tymczasem jest to bardzo krótki stan, po wzroście energii spowodowanym spożyciem cukru, następuję gwałtowny jej spadek i dopada nas zmęczenie… W badaniach przeprowadzonych na szczurach odnotowano, że dieta z dużą zawartością cukru wywołuje zmiany w mózgu podobne do tych, jakie następują w wyniku stosowania narkotyków. U ludzi uzależnionych od słodyczy obserwowano natomiast zmieniającą się aktywność mózgu na ich widok, a zmiany te są podobne do tych u narkomanów, sięgających po substancję, od której są uzależnieni.
Bardzo łatwo zastąpić niezdrowy cukier zdrowszymi zamiennikami, np.:
- stewia (zupełnie bezkaloryczna i nie powoduje nagłego skoku poziomu insuliny),
- miód,
- syrop z klonu.
W jaki sposób zastosować te zamienniki?
1 łyżeczka cukru białego, to:
- 3/4 łyżeczki syropu z agawy,
- szczypta stewii,
- 3/4 łyżeczki miodu,
- 3/4 łyżeczki syropu z klonu.
I chociaż wiele osób mówi, że woli słodką śmierć, niż gorzkie życie, to chyba warto jednak troszkę się zastanowić nad codzienną ilością spożywanego cukru :)
55 comments
Tyle tej chemii teraz wszędzie, że nie wiem czy ten cukier faktycznie aż tak szkodliwy…
Cukier jest najgroźniejszą trucizną. Mówię to z pełną odpwoedzialnością.
Bardzo dobry artykuł!
święta racja!!!
zamieniłam cukier na miód, ale oczywiście taki prawdziwy z pasieki, te kupowane w sklepach to też czysta chemia.
artykuł genialnie podsumowuje to, co od lat próbują nam przekazać eksperci – lepsze gorzkie życie ;)
stewia, stewia! Polecam stewie!!!
Z tymi syropami nalezy uważać, bo te ze sklepu tez nie są naturalne i nie są zdrowe. Podobnie zresztą jak miód, ale co do reszty artykułu zgadzam się w 100%
słodka kawa i ciastko do kawy musi być! :)
moja przyjaciółka jest uzależniona od słodkiego. Ja potrafię sobie odmówić ciastka i czekolady, a ona zawsze ma barek pełen słodyczy…. Chyba czas jej pokazać ten artykuł.
lepiej upiec coś swojego, np. z miodem czy stewią niż karmić się tymi sztucznymi batonami :)
kocham słodycze :D najwyzej ta milosc doprowadzi mnie do grobu trudno ;D
A cukier trzcinowy……..?
straszne rzeczy..aż się człowiek zastanawia po tym artykule…
ja często staram się zastępować cukier własnie miodem
Ja niestety wiem co to uzależnienie od cukru i jak ciężko się od niego uwolnić. To już nawet nie kwestia wzrostu wagi,tym razem idzie o ciągle migreny,przemęczenie,wypadanie włosów i ogólne źle samopoczucie :( ogromną szkoda, ze większość osób nie pojmuje,ze uzależnienie od słodyczy (albo od jedzenia w ogóle) jest tak samo groźne jak pozostałe,tylko zabija o wiele wolniej!
Bardzo dobry wpis. Warto znaleźć dla siebie jakąś alternatywę dla cukru. Ja dodaję pół łyżeczki miodu. Szkodliwszy jednak dla naszego zdrowia jest syrop glukozowo-fruktozowy, który znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych. Również w tych, na których napisane jest „bez dodatku cukru”. Producenci stosują go jako zamiennik cukru ponieważ jest tańszy i ma dłuższą przydatność do spożycia… Odżywiajmy się zdrowo i szukajmy produktów, które nie zawierają zbędnych ulepszaczy :)
Jeden z najlepszych zamienników cukru to ksilitol I eurytrytol
Dobrze, że natrafiłam na ten wpis. Mam nową motywację aby nie tykać się tych słodkich świństw. Wiem jak cukier rujnuje życie. Cera wiecznie trądzikowa, słabe włosy, przemęczenie, brak koncentracji, zła kondycja fizyczna i psychiczna, ciągła senność a do tego tycie w przeciągu tygodnia. Najgorzej, że to tak wciąga… Mózg uzależnił się od tego smaku i teraz ciężko się powstrzymywać. Kiedyś kompletnie zrezygnowałam z cukru i widziałam znaczącą różnicę. Niestety później znowu wróciłam do nałogu. Na szczęście od kilku dni stopniowo pozbywam się go z jadłospisu. Bywają momenty kryzysowe ale się nie poddaję. Trzeba walczyć :)
http://ajurweda-w-biznesie.blogspot.com/2015/08/wyniki-testu.html
No u mnie jest tego cukru za mało we krwi.. i do tego mam dopiero 23 lata… skąd to się bierze?
Uzależnienie od słodyczy- cukru ma taki sam mechanizm jak uzależnienie od alkoholu czy narkotyków… Nie jest to sprawa nagłośniona ponieważ z batonem w ręku nie wyglada sie tak zle jak trzymając butelkę wódki… Niestety wiele osób nie odbiera tego w kwestii uzależnienia a jest to dla nich wyłącznie lakomstwem
ja też ograniczyłam cukier: słodzenie kawy i herbaty to pierwszy krok, ale cukier jest też w wielku innych produktach, z których warto zrezygnować, zeby czuć się dobrze
wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem….
bardzo dobrze zebrane informacje w jednym artykule, na pewno będę wpadać tu częściej
No właśnie – kwestia tego uzalezenienia. Mam znajomych którzy bez dostarczenia sobie dawki cukru (slodka kawa, ciasto, baton) nagle dostają jakiegoś “zjazdu” i po prostu muszą przyjąć coś słodkiego. To juz chyba to całe uzależnienie :o masakra
w tych czasach to wszystko jest niezdrowe
a ja niestety ma słabość do słodkiego :(
Ja polecam jeszcze ksylitol (cukier brzozowy) . Naruralny słodzik pozyskiwany z brzozy. Hamuje łaknienie na słodycze (zaobserwowane na mojej rodzince), dodatkowo jest bardzo zdrowy, nie podnosi poziomu cukru w organiźmie, jest bakterio i grzybobójczy. Podnosi odporność organizmu, zapobiega próchnicy (wskazany szczególnie dla dzieci, ale nie tylko). My nie używamy białego cukru wcale i to od prawie 3 lat. Nie kupuję również gotowych słodyczy, obywamy się bez nich. Da się, tylko trzeba stworzyć zdrowe zamienniki, z dodatkiem ksylitolu, stewii, erytrytolu, niekiedy miodu. Pozdrawiam :-)
Co za brednie pismaki napiszą a wy we wszystko wierzycie. A pisali że życie szkodzi też należy z tego zrezygnować jednak internet to pralnia umysłu
nie lepszy jest sławny syrop fruktozowo glukozowy :-) musi być bardzo zdrowy bo podawany jest nawet w produktach dla dzieci…
Najważniejszy zamiennik cukru został pominięty! Ksylitol-cukier brzozowy;)
Brawo Kamilo, żyj dalej w XVI wieku;
Polecam zamianę cukru na syrop z Agawy, ksylitol, erytrol. Wszystko pochodzenia naturalnego. Miód niestety też powoduje skoki insulinowe- ostrożnie z ilością.
Dokładnie zgadzam się z VIKA cukier brzozowy inaczej ksylitol. Niestety nie każdy może sobie pozwolić gdyż 1 kg tego cukru kosztuje 30 zł . Ale jest w 100% zdrowy. Nie kupujcie chińskiego tylko i wyłącznie fiński. Wpisać w wyszukiwarce i poczytać o jego super właściwościach . polecam !!!!
Zdecydowanie ksylitol czy należący do tej samej grupy maltitol, erytrol, stewia też spełnia swoje zadanie :) ja kupuje w sklepie ze zdrową żywnością ymt24.pl
Fakt cukier sprzyja rozwojowi bakterii, które produkując kwas mlekowy niszczą zęby.
Ale miód, choć zdrowy na serce i wiele innych dolegliwości, zawiera ślinę pszczół i niektóre jego rodzaje też kwasy, które na zęby zdrowe nie są, (podobnie z sokami owocowymi).
Plytki ten artykuł.
P.S. syrop z agawy, fruktoza w przeciwieństwie do wspomnianych nie zmieniają smaku potraw i napojów.
Bardzo ważna informacja , która powinna być wpja dzeciom w szkołach i w każdym domu:)
Mega istotna informacja, przekżcie to dalej , piszcie o tym gdzie to jest tylko możliwe:)
kto zna jakiegoś pszczelarza? niech się spyta co robi że jego miód jest taki słodziutki
Właśnie, jeszcze ksylitol – który dodatkowo korzystnie wpływa na zęby, działa bowiem przeciwpróchniczo ;)
Ciekawy wpis i tylko szkoda, że wiele osób nie ma tej wiedzy na temat cukru i konsekwencji jego używania.
Ja kiedyś spożywałam bardzo duże ilości cukru, jednak postanowiłam pewnego dnia to zmienić. Okazało się, że większość moich przykrych przypadłości “zawdzięczałam” właśnie jemu. Biały cukier może naprawdę wiele z naszym organizmie zmienić, niestety na gorsze. Po czasie zauważyłam duże zmiany, i chociaż było ciężko wyeliminować biały cukier z diety, to przyniosło wiele korzyści. Teraz spożywam go wyłącznie w naturalnych produktach i niekiedy (sporadycznie) w słodkościach i jestem szczęśliwa a co najważniejsze, czuję się zdrowsza. Polecam każdemu.
Jonizatory wody rozwiązują problem zakwaszenia organizmu przez cukier.Poczytajcie.
Pred zakupem “stevi” warto zwrócić uwagę na jej skład bo bardzo często (nie spotkałam sie jeszcze żeby było inaczej) w naszej “stevi” samej stevi jest może z…10-20% reszta to słodziki chemiczne,więc czy to zdrowy wybór – nie sądzę;) Osobiście polecam ksylitol – 100% naturalna substancja brzozowa w dodatku o niskim IG!
Wszystko w odpowiednich proporcjach służy czlowiekowi .A jeżeli się nadużywa szkodzi . Z cukrem jest tak samo .
Koniec ze słodyczami!
Świetne aluzje tudzież niebanalna wymowa.
Wszystko super, tylko z tymi zamiennikami, to nie do końca ;)
Stevia jednak powoduje spory wyrzut insuliny, do tego – jak ktoś już wcześniej – często jest sprzedawana z różnymi dodatkami w składzie – nośnikami.
Miód, to w dużej mierze fruktoza. W nadmiarze może porażać receptor GLUT4 w mięśniach i przyczyniać się do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Co ciekawe, fruktoza jest metabolizowana w wątrobie niemal identycznie jak etanol.
Faktycznie lepszy jest wspomniany ksylitol, ALE (;)) należy do produktów z grupy FODMAP. Może wywoływać różne sensacje żołądkowe i na pewno nie jest polecany przy zespole jelita drażliwego.
Jest jeszcze erytrytol (erytrol), z tego co mi wiadomo ma niemal identyczne właściwości jak ksylitol, ale nie należy do grupy FODMAP.
Ogólnie każdy skoncentrowany cukier (zwykła sacharoza, cukier trzcinowy, melasa, syrop z agawy) jest praktycznie toksyną dla organizmu i ze spożywania go nie ma żadnych korzyści.
Oj tak, post idealny. Co najważniejsze, wszelkie niedoskonałości na naszej twarzy również mogą być powodem zbyt dużej ilości cukrów. Ech, gdybym tylko mogła żyć bez słodkości…
Niestety cukier bywa też uzależnieniem, warto pamiętać i stosować zamienniki o których wspomniałaś. Zdrowe odżywianie to klucz do zdrowej cery i dobrego samopoczucia :)
Przestrzegam przed cukrem! Nie tylko złapałam niechciane kilogramy, ale straciłam całą masę włosów. Kiedy moja trycholog powiedziała mi jak cukier wpływa na włosy, to przyznam szczerze, że nie mogłam uwierzyć. Byłam uzależniona od cukru, ale dzisiaj już prawie w ogóle z niego nie korzystam i czuję się znacznie lepiej.
Nie dawno wykryto u mnie cukrzycę. Okazało się, że cukier bardzo obciążył moją wątrobę. Lekarz przepisał mi tabletki na wątrobę, piję też probiotyki dla dorosłych. Jestem również fanem medycyny naturalnej, dlatego próbuję nasiona ostropestu i piję wywary z pokrzywy, które pomagają w regeneracji wątroby.