Nadmiar cukru i słodyczy, to największy wróg dla naszej sylwetki. To wiemy chyba wszyscy. Cukier jednak ma negatywny wpływ nie tylko na naszą figurę, ale i na wygląd i kondycję skóry. Jego niszczycielska działalność koncentruje się głównie na tworzeniu  wyprysków i niedoskonałości oraz na przyśpieszaniu procesu starzenia się skóry.

Zmarszczki, przebarwienia, czy utrata jędrności skóry, to jedne z oznak starzenia, których chcemy jak najdłużej uniknąć. Tymczasem często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w największym stopniu przyczynia się do nich nasza dieta. Według badań laboratorium Estee Lauder cukry odpowiadają za niemal 50% objawów starzenia się skóry.

weheartit

Spożycie posiłku bogatego w cukier prosty przyczynia się do powstania procesu nazywanego glikacją. Polega on na przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek w komórkach i niszczeniu ich. Dzieje się tak dlatego, że  po takim posiłku wzrasta stężenie glukozy we krwi,  do tego stopnia, że insulina zaczyna nie radzić sobie z jej przetwarzaniem.  W wyniku tego procesu powstają także cząsteczki zwane AGE, które również niszczą białka w organizmie, głównie kolagen i elastynę, czyli tzw. włókna podporowe skóry odpowiadające za jej młody wygląd. Ponadto sprawiają, że skóra staje się bardziej wrażliwa na działanie słońca, ponieważ dezaktywują enzymy, które są naturalnymi antyoksydantami.

W jaki sposób można zapobiegać procesom glikacji?

Przede wszystkim ogranicz słodzenie. Cukier może stanowić maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania na kalorię. Jedna płaska łyżeczka zawiera ok.15 kcal.

weheartit.com

Staraj się nie smażyć jedzenia i wybieraj produkty, które mają niski indeks glikemiczny, czyli np.  jajka, ryby, owoce morza.  (po więcej informacji dotyczących tego wskaźnika zapraszam np. TU).

Spożywaj dużo warzyw oraz suplementów, które zawierają witaminę B1 i B16 – hamują one tworzenie się cząsteczek AGE.  Staraj się natomiast jak najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach sięgać do produktów słodzonych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym.

 

Antygilacyjna moc kosmetycznej pielęgnacji

Jeżeli chcesz zapobiec procesom starzenia się skóry oraz odwrócić skutki glikacji, szukaj kosmetyków, które zawierają retinol, wyciąg z czarnych jagód (np. krem A.G.E. Interrupter, SkinCeuticals). Niszczeniu białek zapobiega również karnozyna,  alistin i aminoguanidyna.

Osobiście używam kremu do twarzy Idealia Vichy. Zawarta w niej substancja czynna o nazwie kombucza również ma za zadanie  zapobiegać niszczeniu włókien podporowych skóry w procesie glikacji.

Moja skóra już po miesiącu używania kremu wyglądała zdrowo i promiennie. Stała się jakby gładsza i bardziej wygładzona.

Pamiętaj także, że:

  • Glikacja przyczynia się do powstawania cellulitu. Nawet jeżeli jesteś szczęśliwą nieposiadaczką (;)) tej niedoskonałości, to warto profilaktycznie stosować kosmetyki, które blokują jego powstanie.
  • Cukier wpływa na powstawanie niedoskonałości i na podwyższoną produkcję androgenów. Skóra przez to szarzeje, traci blask, cera może stać się łojotokowa i może pojawić się trądzik.

Warto może zatem zamienić zamiłowanie do słodyczy na zamiłowanie do zdrowej skóry? :)

41 KOMENTARZE

  1. kredka

    te warzywka wyglądają niczego sobie :)

  2. Strawberry

    Ja nie jem słodyczy,a skóra jak u Staruszki :(

  3. asdgf

    Ja nie słodzę, a nie zauważyłam żebym miała lepszą skórę niż dziewczyny, które słodzą. Może złe geny ? :/

    • Przystanek Uroda

      może spożywasz cukier w innej postaci? ;) zresztą cukier, to tylko jeden z kilku czynników wpływających na kondycję skóry, no ale geny również mają w tym spory udział

  4. Hej, ile kosztuje taki krem? dla osób w jakim wieku jest przeznaczony?

        • Przystanek Uroda

          lepiej inwestować teraz niż później w droższe zabiegi :P

          • Tylko trzeba mieć z czego inwestować, lol;p Pozdrawiam! :P

          • bella

            z tym się zgodzę :D

  5. Anonimowa

    Ja mam dużo ładniejszą skórę niż moje rówieśniczki, które często mnie pytają co robię, że mam taką cerę i teraz śmiało mogę powiedzieć, że nie jem słodyczy, bo jakichś specjalnych zabiegów nie stosuję :P

    • Przystanek Uroda

      w ogóle? jak tak, to szacun!;P

  6. Anonim

    od zawsze powszechnie wiadome jest, ze cukier to zło;/

  7. karo

    może jakieś przepisy na posiłki z warzywkami?;-)

    • Przystanek Uroda

      to raczej zachęcam do odwiedzenia blogów kulinarnych :)

  8. Kaja

    nigdy nie pożegnam się z żelkami i czekoladą :D

  9. Anonim

    też mi nowość, dermatolog zawsze pierwsze co, to polecał mi odstawienie czekolady;/

    • zkjiwllwye

      uwielbiam krem Vichy, nie wyobrażam sobie bez niego swojej pielęnacji :)

  10. Kaja

    Anonimowy, uwierz, że nie wszyscy chodzą regularnie do dermatologa;)

  11. annakorz.

    jesteś w stanie polecić jakiś dobry krem nawilżający trochę tańszy niż ten, który pokazałaś?

  12. rita

    Też mam ten krem Vichy i uważam, że dobrze zdaje egzamin

  13. Wera

    Uczyłam się ostatnio o tym w szkole :P

    • kakusia

      jeny, a ja słodzę jak opętana! :/

  14. .Kaja

    annakorz, ja polecam Garniera i Nivea:)

    • heoraxtmsmn

      długo używasz już kremu Vichy? widzisz jeo pozytywne działanie/ poprawę kondycji skóry?

  15. Ohhhhhhhh, wata cukrowa! Nie jadlam jej od dziecka! Wiele bym zaplacila teraz choc za jeden kasek, nawet jesli mialby mnie niesamowicie utuczyc :)

  16. xapbpf

    Dzięki za wpis, widać , że przemyślany, mam nauczkę, nie powinnam jesć tyle słodyczy:) a wświeta to dopiero wyzwanie!

  17. Beata

    Kremy do twarzy i pod oczy Dermiki z serii Biogeniq są bardzo dobre. W swoim składzie mają ektoinę, która nazywana jest szczepionka młodości. Bardzo dobrze pielęgnują dojrzałą skórę. Mają działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwrodnikowe, nawilżające i ujędrniajace. Zapobiegają też wiotczeniu skóry.

  18. […] Kolejna kawa nie rozwiąże naszego problemu – kofeina, cukier,  przetworzone tłuszcze tak naprawdę pozbawiają nas energii, zamiast uzupełniać jej poziom. Nie pomoże więc także szybka, słodka przekąska – batonik, ani drożdżówka, które sprawią, że tylko na chwilę zaspokoimy głód. Spożycie posiłku bogatego w cukier prosty przyczynia się do powstania procesu nazywanego glikacją. O tym, czym jest ten proces i jak bardzo ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie pisałam już w poście o antyglikacyjnej pielegnacji skóry.  […]

  19. Articles like this really grease the shafts of kneogwdle.

  20. Niin, varmasti herättää. Rakkaus ruokaan on kuitenkin yksi isoimmista rakkauksista elämässäni ja minusta olisi huippuaj os kaikki pystyisivät hyvällä omallatunnolla syömään hyvää, puhdasta ja oikeaa ruokaa, eikä kevyttä kautta linjan. Toisaalta, jos on kova kevyttuotteiden kuluttaja ja on niitä pitkään käyttänyt, olisi melko hölmöä sormia napsauttamalla vaan uskoa että on tehnyt sen turhaan. Ensin on närkästyttävä ja sitten vasta pystyy (jos tahtoo) kuuntelemaan kehoaan ja sen tarpeita.

  21. SÃ¥ sant som det er sagt… Jeg kan av og til komme opp i skikkelig leseknipe hvor det blir altfor masse bøker pÃ¥ gang. Da mÃ¥ man kutte ut noen bøker selv om det er tøft. Jeg kan ogsÃ¥ lÃ¥ne mer bøker enn jeg fÃ¥r lest. Da gjelder det Ã¥ snakke hardt til seg selv og innse at det er ikke alle bøker man fÃ¥r lest.

  22. Plantasjen kan være en farlig plass. Rosefatet var nydelig, og ga meg lyst til å dra på handel. Vi får se neste helg, for da skal jeg på bytur.Foreldrene dine har en koselig bålplass, og jeg jeg kan forstå at du har det godt der. Min mamma bor like i nærheten og jeg er innom titt og ofte, bare 10 min, å gå fra meg.Klem fra meg.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here