Ten przepis jeszcze niedawno był hitem TikToka. #fetapasta to proste, ale i smaczne danie, które podbiło serca internautów. Od momentu pojawienia się w Internecie szybko stało się hitem i zyskało fanów na całym świecie. Feta pasta to idealna propozycja dla wszystkich miłośników sera feta, którzy szukają nowych pomysłów na wykorzystanie tego pysznego składnika w kuchni. Jest to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne i sycące, dlatego idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe.
W sieci krąży już milion wariacji tego przepisu, więc macie oto, moje Drogie, milion pierwszą z moim ulubionym dodatkiem – jakże by inaczej – POLSKĄ CEBULĄ i odrobiną chilli!
Składniki na 2 porcję:
- 200g ulubionego makaronu,
- pomidorki koktajlowe (500g),
- feta, najlepiej grecka (200g),
- kilka ząbków czosnku,
- cebula,
- ostra papryczka,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy – sól, pieprz, oregano, bazylia – wg uznania,
- zielenina (bazylia, szczypiorek, pietruszka – co tylko chcecie).
Sposób wykonania:
- Nastaw piekarnik na 180ºC.
- Umyte pomidorki koktajlowe, czosnek, cebulę i ostrą papryczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na środek połóż fetę i obficie polej oliwą z oliwek. Całość przypraw według uznania i wymieszaj. Pomidorki można zostawić na gałązkach, czosnek w łupinie – podobno smak jest wtedy lepszy, ale trzeba będzie się trochę pobabrać po upieczeniu składników. ;) Zrób więc tak, jak ci wygodniej.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu – ja polecam świeży makaron z lodówki Lidla. Gotuje się 3 minuty i smakuje lepiej niż zwykły makaron. Zostaw pół szklanki wody po makaronie.
- Po upieczeniu, obierz czosnek, jeśli zostawiłaś go w łupinach, a następnie rozgnieć składniki widelcem, dodaj makaron oraz wodę po makaronie. Wszystko wymieszaj. Udekoruj czymś zielonym.
Smacznego!
P.S. Feta pasta to danie, które idealnie sprawdza się “na wynos” ;) czyli np. jako szybki obiad do pracy!