Sałatka z burakiem i fetą – być może z wyglądu nie przypomina Ci “sałatki Twojego życia”, ale musisz koniecznie ją wypróbować. Polecamy w dwóch wariantach: spakuj do lunchboxa lub postaw jako przystawkę na domówce. W obu wersjach zniknie z talerza nim okiem mrugniesz. To bardzo sycąca i zdrowa propozycja na kolację lub szybką przekąskę.
Buraki nie są szczególnie popularną pozycją w polskim menu. Paradoksalnie, być może dlatego, że są tak łatwo dostępne. Sięgamy po egzotyczne owoce, czy warzywa, a pod ręką mamy prawdziwe złoto. Zobacz jak zrobić sałatkę z burakiem i serem fetą.
Sałatka z burakiem i fetą – przepis
W przygotowaniu tej sałatki nie ma w zasadzie nic trudnego. Jeśli wspomożesz się burakami gotowanymi (np. są dostępne w Lidlu), to całość przygotowania zajmie Ci dosłownie chwilę. Warto ją wypróbować. Jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Świetna propozycja na kolację, czy jako obiad do pracy.
Składniki:
- 2-3 buraki (mogą być gotowane z Lidla),
- pół opakowania rukoli,
- ser feta,
- 100g nerkowców.
Sos:
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki na sos do uzyskania jednolitej masy.
- Ugotowane buraki oraz fetę pokrój w kostkę.
- Orzechy należy rozkruszyć i podsmażyć na suchej patelni.
- Dodaj do miski buraki, fetę, rukolę oraz orzechy – wymieszaj.
- Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem.
Zobacz także: Sałatka Caprese, czyli mozzarella z pomidorami po włosku