Chleb w jajku to jedyna potrawa, która tak łączy, a zarazem tak dzieli Polaków. Łączy, bo zna ją niemal każdy, dzieli, bo każdy mówi na nią inaczej i oczywiście każda nazwa jest najpoprawniejsza. Ja mówię na te grzanki “chleb w jajku”, ale słyszałam też o takich nazwach jak: jajochlebki, grzanki na jajku, tosty francuskie, a nawet biedachleb. Jedno jest pewne – to najlepszy sposób na niemarnowanie pieczywa. Te grzanki smakują najlepiej na 2-3 dniowych kromkach!
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym śniadaniem, które przeniesie ich w czasie? Chleb w jajku to jedna z najbardziej nostalgicznych potraw, zwłaszcza dla “dzieciaków z lat 90-tych”. To śniadanie, które w tamtych czasach nieraz ratowało naszych rodziców, gdy nie wiedzieli, co nam przygotować, a wybór w sklepach był o wiele mniejszy.
Chleb w jajku, czyli pyszne grzanki – przepis
Proponuję nieco podrasować klasyczny przepis na chleb w jajku. Dzięki temu wzniesiesz to śniadanie na jeszcze wyższy poziom! Sprawdź mój sposób na pyszne grzanki z jajkiem.
Składniki:
- 3 kromki chleba najlepiej białego pszennego,
- 2 jajka od szczęśliwych kurek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia,
- sól,
- przyprawy (u mnie przyprawa do grilla lub do pizzy, zioła prowansalskie, suszone pomidory w przyprawie, czosnek suszony).
Przygotowanie:
- Jajka rozbij na głębokim talerzu, dodaj sól i przyprawy. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło i olej. Do talerza z jajkiem włóż kolejno kromki chleba. Każdą z nich dociskaj do dna i odwróć na druga stronę – tak, żeby kromka wchłonęła dobrze jajko.
- Kromki ułóż na patelni i smaż na małym ogniu z obu stron.
- Chleb w jajku podawaj na ciepło. Ja lubię z majonezem lub z tartym serem i ketchupem. Pysznie smakuje też z cebulką prażoną i szczypiorkiem.
Zobacz także: Jajko sadzone na boczku – śniadaniowy hit kulinarny