Nadmiar cukru i słodyczy, to największy wróg dla naszej sylwetki. To wiemy chyba wszyscy. Cukier jednak ma negatywny wpływ nie tylko na naszą figurę, ale i na wygląd i kondycję skóry. Jego niszczycielska działalność koncentruje się głównie na tworzeniu  wyprysków i niedoskonałości oraz na przyśpieszaniu procesu starzenia się skóry.

Zmarszczki, przebarwienia, czy utrata jędrności skóry, to jedne z oznak starzenia, których chcemy jak najdłużej uniknąć. Tymczasem często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w największym stopniu przyczynia się do nich nasza dieta. Według badań laboratorium Estee Lauder cukry odpowiadają za niemal 50% objawów starzenia się skóry.

weheartit

Spożycie posiłku bogatego w cukier prosty przyczynia się do powstania procesu nazywanego glikacją. Polega on na przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek w komórkach i niszczeniu ich. Dzieje się tak dlatego, że  po takim posiłku wzrasta stężenie glukozy we krwi,  do tego stopnia, że insulina zaczyna nie radzić sobie z jej przetwarzaniem.  W wyniku tego procesu powstają także cząsteczki zwane AGE, które również niszczą białka w organizmie, głównie kolagen i elastynę, czyli tzw. włókna podporowe skóry odpowiadające za jej młody wygląd. Ponadto sprawiają, że skóra staje się bardziej wrażliwa na działanie słońca, ponieważ dezaktywują enzymy, które są naturalnymi antyoksydantami.

W jaki sposób można zapobiegać procesom glikacji?

Przede wszystkim ogranicz słodzenie. Cukier może stanowić maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania na kalorię. Jedna płaska łyżeczka zawiera ok.15 kcal.

weheartit.com

Staraj się nie smażyć jedzenia i wybieraj produkty, które mają niski indeks glikemiczny, czyli np.  jajka, ryby, owoce morza.  (po więcej informacji dotyczących tego wskaźnika zapraszam np. TU).

Spożywaj dużo warzyw oraz suplementów, które zawierają witaminę B1 i B16 – hamują one tworzenie się cząsteczek AGE.  Staraj się natomiast jak najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach sięgać do produktów słodzonych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym.

 

Antygilacyjna moc kosmetycznej pielęgnacji

Jeżeli chcesz zapobiec procesom starzenia się skóry oraz odwrócić skutki glikacji, szukaj kosmetyków, które zawierają retinol, wyciąg z czarnych jagód (np. krem A.G.E. Interrupter, SkinCeuticals). Niszczeniu białek zapobiega również karnozyna,  alistin i aminoguanidyna.

Osobiście używam kremu do twarzy Idealia Vichy. Zawarta w niej substancja czynna o nazwie kombucza również ma za zadanie  zapobiegać niszczeniu włókien podporowych skóry w procesie glikacji.

Moja skóra już po miesiącu używania kremu wyglądała zdrowo i promiennie. Stała się jakby gładsza i bardziej wygładzona.

Pamiętaj także, że:

  • Glikacja przyczynia się do powstawania cellulitu. Nawet jeżeli jesteś szczęśliwą nieposiadaczką (;)) tej niedoskonałości, to warto profilaktycznie stosować kosmetyki, które blokują jego powstanie.
  • Cukier wpływa na powstawanie niedoskonałości i na podwyższoną produkcję androgenów. Skóra przez to szarzeje, traci blask, cera może stać się łojotokowa i może pojawić się trądzik.

Warto może zatem zamienić zamiłowanie do słodyczy na zamiłowanie do zdrowej skóry? :)