Dobry drogeryjny balsam? Bielenda, VEGAN FRIENDLY, Masło do ciała KOKOSOWE!

Dobry drogeryjny balsam? Bielenda, VEGAN FRIENDLY, Masło do ciała KOKOSOWE!

Dobry drogeryjny balsam? Bielenda, VEGAN FRIENDLY, Masło do ciała KOKOSOWE!

przez 24/01/2017 komentarzy

Drogeryjny, łatwo dostępny balsam do ciała o idealnym – także dla wegan – składzie? Jest to możliwe?

Jak najbardziej!

Przedstawiam Wam Bielenda, VEGAN FRIENDLY, Masło do ciała KOKOSOWE. 

źródło: BIELENDA

Balsam o takim składzie nie może się nie sprawdzić.  Szczegóły za chwilę!


 

Linia Vegan Friendly Bielenda powstała stosunkowo niedawno, ale już na dobre rozgościła się na półkach w drogeriach. Produkty z tej serii powinniście łatwo znaleźć w najpopularniejszych drogeriach – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Oczywiście produkt dostępny jest także w sklepie firmowym marki Bielenda: LINK

W skład linii wchodzi: 

 

Z dostępnych w ofercie linii balsamów dokładniej przyjrzałam się jednemu. Ci, którzy mnie znają, na pewno moga się domyślić, że mój wybór padł na wariant kokosowy!

Zdjęcie użytkownika Bielenda.

źródło: BIELENDA

Przechodzimy od razu do meritum, czyli to, co jest najcenniejsze w tych produktach, czyli SKŁAD!

Skład: Aqua (Water), Glycine Soja (Soybean) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Ethylhexyl Stearate, Glyceryl Stearate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Trehalose, Tocopheryl Acetate, Olus Oil, Gluconolactone, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Polyacryalte, Sodium Dehydroacetate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Parfum (Fragrance), Benzyl Alcohol

… i jego analiza:

Aqua – woda :)

Glycine Soja (Soybean) Oil – olej sojowy uzyskiwany z nasion soi. Zawiera dużo witaminy E, bardzo dobrze się wchłania. Często spotykany jako baza w naturalnych kosmetykach.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) – masło shea. Nierafinowane masło wytłaczane na zimno z orzechów drzewa Shea (karite). Środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę. Jest przyjazne alergikom, doskonale nawilża, ma właściwości przeciwzapalne i przyspiesza gojenie ran. Bogate w witaminy: A i E.

Ethylhexyl Stearate – zmiękczający i wygładzający skórę emolient. Substancja konsystencjotwórcza.

Glyceryl Stearate – Jest emolientem, który tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjna zapobiegającą nadmiernemu parowaniu wody z tych powierzchni. Wygładza i zmiękcza skórę. Poprawia konsystencje kosmetyku poprawiając jego właściwości użytkowe. Stosowany jako emulgator i stabilizator. Składnik umożliwiający powstanie emulsji.

Glycerin –  w naturalny sposób osłania skórę oraz zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Cetearyl Alcohol – Kondycjonuje skórę –  wygładza ją  zmiękcza, pośrednio także nawilża. Jest substancją konsystencjotwórczą.

Cocos Nucifera (Coconut) Oil – olej kokosowy. Odżywia, wygładza, nawilża. Więcej o naturalnym oleju kokosowym i jego roli w kosmetyce znajdziecie we wpisie:

Persea Gratissima (Avocado) Oil – olej z awokado. Bogaty w witaminy A,B,D,E,H,K,PP. Odżywia i nawilża skórę, ujędrnia.

Tocopheryl Acetate – hamuje procesy fotostarzenia się skóry. działa ochronnie na warstwę tłuszczową naskórka poprawia ukrwienie skóry wzmacnia tkankę łączną poprawia gospodarkę wodną naskórka oraz powoduje wzrost jego miękkości i elastyczności, przyspiesza gojenie oparzeń oraz wygładza blizny wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądzik zapobiega powstawaniu przebarwień.

Olus Oil – olej pochodzenia roślinnego, emolient. Nawilża i zmiękcza skórę.

Gluconolactone –  nawilża, kondycjonuje i regeneruje skórę.

Sodium Stearoyl Glutamate – funkcje: emulgująca, oczyszczająca, odżywiająca skórę.

Sodium Polyacryalte – Kondycjonuje skórę, nawilża. Substancja konsystencjotwórcza.

Sodium Dehydroacetate – składnik konserwujący, przedłużający trwałość produkty. Znajduje się w pozytywnym wykazie środków konserwujących.

Potassium Sorbate – konserwant (pozytywny środek kosnerwujący). Hamuje rozówj mikroorganizmów w kosmetykach.

Sodium Benzoate – konserwant, przedłuża trwałość kosmetyku. Również środek pozytywny.

Parfum (Fragrance) – sysntetyczna substancja zapachowa. Może wywołać reakcję alergiczną (przy końcu składu oznacza, że nie jest w dużych ilościach).

Benzyl Alcohol – substancja konsystencjotwórcza, konserwant, rozpuszczalnik. Reguluje lepkość kosmetyku. Znajduje się w pozytywnym wykazie środków konserwujących (załącznik VI dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych).

 

Prosty skład, bezpieczny, przyjazny środowisku skład. A także… PRZYJAZNA CENA – ok. 15 zł/250 ml. Produkt jest bardzo gęsty i bardzo WYDAJNY!

Takich kosmetyków (ponadto łatwo dostępnych! ) na rynku powinno być o wiele więcej! 

3

Dołącz do rozmowy
  1. Justyna
    #1 Justyna 25 stycznia, 2017, 13:45

    Też wybrałabym kokosowe :D

    Odpowiedz
  2. elrekti.com
    #2 elrekti.com 26 stycznia, 2017, 12:08

    Thanks a lot for posting this article.

    Odpowiedz

Twój komenarz został dodanyTwój adres e-mail nie zostanie upubliczniony