Zastanawialiście się kiedyś, jak połączyć klasykę w postaci pieczonego łososia z nowoczesnym, zdrowym dodatkiem jakim są frytki z batatów? Jeżeli tak, to jesteśmy w tym samym teamie. A jeżeli nie, to pozwólcie, że was zainspiruję i przekonam do tego pysznego połączenia! Łosoś to ryba, która jest chętnie wybierana przez smakoszy na całym świecie. Jest delikatny, pełen smaku i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Batat, czyli słodki ziemniak, to zaś doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek – jest zdrowszy i dodaje posiłkom wyjątkowego, słodkawego smaku.
Pieczony łosoś z frytkami z batatów – przepis
Pieczony łosoś i frytki z batatów to mistrzowskie połączenie – jedno z najlepszych, jakie można jeść. Wyobraź sobie: jest niedziela, wracasz z przyjemnego popołudniowego spaceru i chcesz zjeść coś pysznego. To jest właśnie idealna propozycja na taki niedzielny, nieśpieszny, świeży posiłek. Łosoś z batatem jest obłędny w smaku, pożywny i ultraszybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 filety z łososia – 2x150g
- duży batat
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, wędzona papryka i zioła prowansalskie
- 2 plastry cytryny
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Łososia umyj i osusz. Następnie natrzyj oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Połóż na wierzch obu kawałków ryby plaster cytryny i zawiń wszystko w folię. Odstaw na 15 minut.
- Batata pokrój w plastry jak na frytki. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwą oraz przyprawami (wędzona papryka i zioła prowansalskie).
- Doprawione i dokładnie wymieszane w oliwie frytki z batata przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Co jakiś czas przewracaj frytki na drugą stronę. Piecz przez ok. 20-30 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj łososia.
Gotowe! Nie jest to zaskakująco proste? Teraz możesz cieszyć się delikatnym smakiem łososia i wyjątkowymi frytkami z batatów prosto z piekarnika. To połączenie klasyki i nowoczesności jest na pewno warte wypróbowania. Smacznego!
Zobacz także: Łosoś i suszone pomidory w roli głównej, czyli jak przygotować pyszny makaron, który zachwyci Twoje kubki smakowe?
Jak długo piec łososia w piekarniku?
Czas pieczenia łososia w piekarniku zależy od wielu czynników, takich jak grubość filetu i temperatura. Generalnie, łososia piecze się w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Najważniejsze jest jednak nie przesuszyć ryby – łosoś powinien pozostać soczysty i lekko różowy w środku.
Co zrobić żeby łosoś nie był suchy?
Aby łosoś nie był suchy, nie należy go piec za długo. Dodatkowo, można go zamarynować przed pieczeniem, co pomoże zachować jego soczystość. Przy pieczeniu używanie folii aluminiowej lub naczynia z pokrywą również może pomóc utrzymać wilgotność. Dodatkowo, skropienie ryby oliwą przed pieczeniem lub posmarowanie masłem również może pomóc zapobiec wysuszeniu.
Jak zamarynować łososia do pieczenia?
Marynata do łososia może zawierać różne składniki, w zależności od preferencji. Popularnymi składnikami są cytryna, czosnek, świeże zioła (takie jak koperek lub tymianek), sól, pieprz i oliwa z oliwek. Prosty przepis na marynatę to wymieszanie soku z cytryny, posiekanego czosnku, posiekanych ziół, soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a następnie marynowanie w tym łososia przez co najmniej 30 minut, ale najlepiej przez kilka godzin.
Czy łososia pieczemy pod przykryciem?
Łosoś można piec zarówno pod przykryciem, jak i bez. Pieczenie pod przykryciem (na przykład folią aluminiową) pomaga utrzymać wilgotność i zapobiec wysuszeniu ryby. Jednak jeśli preferujesz bardziej chrupiącą skórkę, możesz piec łososia bez przykrycia.
Jakie przyprawy pasują do łososia?
Łosoś dobrze komponuje się z wieloma różnymi przyprawami. Popularne wybory to sól, pieprz, cytryna, czosnek, koperek, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn oraz różne mieszanki przypraw jak np. zioła prowansalskie. Sos sojowy, imbir, sezam, chili czy miód także mogą być użyte do dodania intrygujących smaków. Pamiętaj jednak, że łosoś to ryba o intensywnym smaku, więc lepiej jest nie przesadzić z ilością przypraw, aby nie zagłuszyć naturalnego smaku ryby.