W ostatnich latach mięso z indyka zyskuje w Polsce na popularności, choć znane jest o wieków. Ma wiele walorów dietetycznych i świetnie smakuje. Na co zwrócić uwagę przyrządzając indyka?
Indycze mięso ma wiele zalet. Posiada bardzo niską zawartość tłuszczu, jest źródłem cennych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, potasu i witamin: A, B1, B2, B12, P. Jest lekkostrawne, a przy tym dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko. Dietetycy bardzo często zalecają to mięso osobom, które nie są na diecie wege, a którzy chcą się zdrowo odżywiać i dbać o linię. Mięso z indyka jest odpowiednie również dla sportowców, dzieci i osób w podeszłym wieku. Ponadto, ma ciekawy smak i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Mięso z indyka podawaj z dobrym sosem
Decydując się na danie z mięsem z indyka, warto zwrócić uwagę na odpowiedni sos. Pierś z indyka świetnie komponuje się z sosem koperkowym, musztardowym, czy kurkowym. Filet na zimno dobrze będzie smakował z majonezem, czy sosem hawajskim (majonez, ostry ketchum i zalewa ananasowa z posiekanymi drobno owocami). Indyk pieczony w całości najlepiej podawać z sosem pieczeniowym.
Jak przyrządzać mięso z indyka?
Najczęściej mięso indycze kojarzy nam się z pieczeniem. Faktycznie, jasne i chude mięso z piersi nadaje się do pieczenia. Ale nie tylko! Świetnie sprawdzi się też na szaszłyki, steki i gulasz. Mięso z udźca ma dużo ciemniejszą barwę, bardziej wyrazisty smak i jest mniej kruche niż pierś. Świetnie nadaje się zarówno do pieczenia, jak i duszenia. Skrzydełka to idealna baza do zup. Nadają im delikatnie mięsnego smaku, nie tłumiąc przy tym smaku warzyw.
Jakie zioła i przyprawy do indyka?
Smak mięsa z indyka można, a nawet trzeba delikatnie urozmaicić przyprawami. Klasycznie dodajemy mieszankę czosnku, majeranku i tymianku. Dobrze smakuje też indyk polany sosem z mandarynki i doprawiony goździkami, cynamonem, kardamonem, papryką i czosnkiem. Aby mięso po upieczeniu miało ładniejszy kolor, warto skropić go sokiem z cytryny. Poprawia to również jego smak.
Nadziewany indyk pieczony w całości
Pieczony w całości indyk i nadziewany w środku to iście królewskie danie. Czym go jednak napełnić? Dobrze w tej roli sprawdzi się wątróbka duszona z cebulką, rodzynkami i jabłkiem. Przyrządzenie takiego farszu jest bardzo proste. Uduś na maśle 2 starte marchewki i ½ selera. Dodaj szklankę nerkowca i rodzynek oraz 2 pokrojone jabłka. Przypraw łyżką pieprzu, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem. Dodaj szklankę tartej bułki i gotowe!
Zobacz także: Jak zrobić sos beszamelowy?