PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Makaron z boczniakami – idealna propozycja na smaczny obiad

  • Leszek Kwiatkowski
  • 22/10/2023
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Makaron to jeden z ulubionych składników kulinarnych na świecie. Kto by pomyślał, że połączenie go z boczniakami, grzybami o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji, da tak wyjątkowy efekt? Jeśli jesteś miłośnikiem grzybowych dań i makaronu, ten przepis na makaron z boczniakami będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę.

Makaron z boczniakami gotowanie
Makaron z boczniakami gotowanie

Boczniaki nie tylko smakują wyjątkowo, ale także są źródłem białka i błonnika. Pomagają w walce z cholesterolowym złogami, wzmacniają system odpornościowy i są źródłem wielu ważnych witamin. Wybierając boczniaki, szukaj tych o jędrnej konsystencji i białym kolorze. Makaron tagliatelle doskonale komponuje się z boczniakami, jednak możesz również eksperymentować z innymi rodzajami makaronu.

Składniki na makaron z boczniakami

Aby przygotować ten pyszny obiad, potrzebujesz:

  • 200g makaronu, najlepiej świeżego tagliatelle
  • opakowanie boczniaków
  • kilka suszonych pomidorów
  • małą cebulę czerwoną, ząbek czosnku albo 2
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g cheddar
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie posiłku

Przygotowanie dania jest szybkie i proste:

  1. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Nie wylewaj całej wody – zostaw trochę.
  2. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę. Gdy zacznie się szklić, wrzuć boczniaki pokrojone w paski i suszone pomidory.
  3. Kiedy składniki się podsmażą, dodaj do nich zgnieciony czosnek.
  4. Zetrzyj lub pokrój cheddar na mniejsze kawałki i dodaj do patelni wraz z śmietanką. Smaż, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  6. Przełóż makaron na patelnię ze śmietanowym sosem z boczniakami, dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu.
Makaron z boczniakami
Makaron z boczniakami

Makaron z boczniakami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie klasyki z odrobiną wyrafinowania. To danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także prezentacją. Możesz podać je z ulubionym winem lub sałatką.

Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, polecamy również inne nasze propozycje kulinarnych eksperymentów. Nasz kącik kulinarny oferuje szeroki wybór przepisów dla każdego, kto kocha gotować. Polecamy w szczególności przepis na spaghetti carbonara. Spróbuj i daj się zainspirować!

Leszek Kwiatkowski

Szef działu Lifestyle, serialomaniak i pasjonat dobrego kina. Zanim jednak odkrył świat filmu, jego pierwszą miłością były zwierzęta. Od dziecka otoczony wianuszkiem różnych stworzeń, od psów i kotów po ślimaki i stonki. Jest wielkim fanem sportów - niezależnie od tego, czy to piłka nożna, jazda na rowerze, czy bieganie. Jego zdolność do znalezienia radości i satysfakcji w każdej formie aktywności fizycznej jest inspirująca. To również prawdziwy smakosz i kawosz, uwielbiający dobrze zjeść. Jego ulubione potrawy pochodzą z kuchni włoskiej, ale nie stroni także od odkrywania nowych smaków. W każdym nowym miejscu, które odwiedza, zawsze szuka najsmaczniejszych lokalnych przysmaków. Po godzinach zdejmuje kapelusz szefa działu i przywdziewa kask inżyniera. Zawsze gotowy na nowe wyzwania.

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak dobrać odżywkę do rodzaju włosów?

  • Redakcja
  • 07/11/2025
plastry borowinowe
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

3 produkty z uzdrowisk, jakie warto mieć w domu

  • Redakcja
  • 03/11/2025
nakładki invisalign
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Ortodoncja przyszłości – jak aparat Invisalign zmienia podejście do prostowania zębów

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Must-have w kosmetyczce: 5 koreańskich kosmetyków do twarzy, które ujarzmią przesuszoną skórę

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

“Cozy Girl” – zimowa rewolucja w świecie Jordan 4

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak prawidłowo nosić kask na stoku?

  • Redakcja
  • 31/10/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Czym jest równowaga PEH? Kosmetyki, które wzmocnią Twoje włosy!

  • Redakcja
  • 29/10/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak wybrać ciepłą i modną kurtkę zimową?

  • Redakcja
  • 27/10/2025
Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.