Domowy Snickers jest banalnie prosty w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Poniżej znajdziesz idealny przepis dla każdego łasucha! Zamiast kupować gotowce, warto postawić na samodzielne wykonanie. Snickers przyrządzony samodzielnie jest zdrowszy i ma mniej kcal.
Poniżej znajdziesz mój ulubiony przepis na domowego Snickersa. Nie musisz być mistrzem kuchni. To deser, który przygotujesz bez piekarnika z prostych składników.
Jak zrobić ciasto Snickers?
Snickers to jeden z moich ulubionych batoników. Mogłabym jeść je tonami, ale rozsądek na szczęście bierze górę. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam domowego Snickersa i… przepadłam. Nie będę Was czarować, że ma mniej kcal, ale jest zdrowszy, według mnie pyszniejszy i przede wszystkim – WIESZ, CO JESZ! Idealnie nadaje się też jako deser, gdy chcesz ugościć najbliższych lub umilić sobie popołudniową kawkę. Ja Snickersa robię w pojemniku z Ikea. Jego wymiary to 15x15cm.
Domowy Snickers – przepis
Samodzielne wykonanie Snickersa w domu jest bardzo łatwe. Nie potrzebujesz też żadnych wyszukanych składników. Wszystko znajdziesz w pobliskich sklepach, w których robisz codzienne zakupy.
Składniki:
- 6 herbatników,
- 80 – 100 g orzechów ziemnych (jak lubisz orzechy, to im więcej tym lepiej),
- 120 g masy kajmakowej,
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone,
- 60 g czekolady – może być gorzka, ale ja stawiam na mleczną.
Przygotowanie:
- Na spód pojemnika wyłóż warstwę herbatników.
- Nożem posiekaj orzechy ziemne i połącz z masą kajmakową.
- Połącz mascarpone ze śmietanką.
- Na warstwę herbatników nałóż masę kajmakową z orzechami, a na nią warstwę z mascarpone.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dokładnie rozprowadź ją po wierzchu ciasta.
- Odłóż do lodówki na min. 0,5 godz.
Zobacz także: Banoffee – przepis na ciasto bez pieczenia
Czy baton Snickers jest zdrowy?
Baton Snickers, jak większość słodyczy, jest przede wszystkim źródłem prostych cukrów i tłuszczów. Zawiera orzechy, karmel, nugat oraz czekoladę, co sprawia, że jest bogaty w kalorie, tłuszcze (w tym nasycone) oraz cukry. Chociaż orzechy dostarczają pewnej ilości białka, błonnika, zdrowych tłuszczów i witamin, ilość tych składników w batonie jest ograniczona w porównaniu do zawartości cukru i tłuszczu. Spożywanie batonów Snickers i innych słodyczy może być częścią zbilansowanej diety, jeśli są konsumowane okazjonalnie i w umiarkowanych ilościach. Jednak regularne sięganie po tego typu przekąski na co dzień może nie sprzyjać utrzymaniu zdrowego stylu życia, ze względu na wysoką kaloryczność i niską wartość odżywczą w porównaniu do całych, nieprzetworzonych pokarmów.