Stosując dietę bulionową, nie tylko schudniesz, ale też wzmocnisz organizm. Buliony pomagają oczyścić organizm, wyrównać poziom insuliny, wzmocnić stawy, a również… odmłodzić skórę.
Pomysłodawczynią diety bulionowej jest dr Kellyann Petrucci. Bulion to jeden z najstarszych i najbardziej skutecznych leczniczych pokarmów. Przygotowany na kościach z mięsa wołowego, drobiu lub na rybich ościach i warzywach, gotowany przez kilka godzin, zmienia się w pełne składników odżywczych „płynne złoto”. Za sprawą tego niezwykłego napoju i specjalnie opracowanego programu dietetycznego przez dr Kellyann Petrucci, specjalistkę w dziedzinie odchudzania i zwalczania oznak starzenia się, możesz stracić na wadze, odzyskać zdrowie, urodę i witalność.
Bulion, tzw. “płynne złoto”
Buliony są przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnych składników odżywczych i minerałów, a także kolagenu. Z wiekiem zaczyna nam go brakować, więc to ważne, by zadbać o jego właściwy poziom w organizmie. Zdrowotne właściwości bulionów znane są nam od wieków. Długo gotowany bulion z kości, mięs i warzyw, z dodatkiem przypraw i ziół podawano przed wynalezieniem penicyliny. Pomagały one też odzyskać siłę i witalność osobom wycieńczonym, a także kobietom w połogu. Do dziś doskonale znana jest jego moc – nie ma nic lepszego na przeziębienia niż domowy rosół.
Dieta bulionowa – hit wśród gwiazd Hollywood
Dieta bulionowa już podbiła Stany Zjednoczone. Buliony serwowane są nawet w najmodniejszych restauracjach w Nowym Jorku za… niebotyczne kwoty. Nic dziwnego, skoro autorka diety, prawdziwa gwiazda dietetyki dr Kellyann Petrucci promuje ją hasłem: “Pozbądź się kilogramów i zmarszczek”. Dieta bulionowa robi furorę wśród gwiazd Hollywood. Jej fankami są m.in. Halle Berry i Salma Hayek oraz Gwyneth Paltrow, która przyznaje, że to dzięki niej schudła ponad 10 kg, a także odzyskała formę.
Czy picie bulionu jest zdrowe?
Długo gotowany bulion na kościach zawiera wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Kolagen, nazywany też białkiem młodości, wzmacnia skórę, likwiduje zmarszczki, łagodzi zwiotczenia i rozstępy. Ponadto, poprawia stan kości i stawów. Powstała z kolagenu żelatyna zawiera glicynę, aminokwas hamujący stany zapalne i poprawiający tzw. wrażliwość insulinową komórek, co zapobiega insulinooporności. Łagodzi też objawy chorób autoimmunologicznych i stabilizuje śluzówkę jelit. Buliony zawierają cenne minerały, m.in. łatwo przyswajalny wapń, fosfor, magnez, jod. Istną skarbnicą składników odżywczych jest szpik – galaretowata substancja znajdująca się w samym środku kości. Zawiera m.in. żelazo, witaminę A i alkiloglicerole, które wzmacniają odporność i mogą działać antyrakowo.
Jak bulion wpływa na odchudzanie?
Dlaczego buliony stały się podstawą diety odchudzającej? dr Petrucci, autorka diety, opowiadała, że długo szukała jedzenia, które pozwoliłoby się jej odchudzać bez uczucia głodu. Esencjonalne, sycące, ale niskokaloryczne buliony okazały się idealne. Przyrządza się je na kościach drobiowych, wołowych lub szkieletach ryb.
21-dniowa dieta bulionowa – zasady
Dieta bulionowa to tak naprawdę 21-dniowy program szybkiego odchudzania. Jest to dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Organizmowi brakuje węglowodanów, więc zaczyna czerpać energię ze spalania tłuszczów. To stan ketozy. Przez 5 dni w tygodniu jemy 3 posiłki i pijemy jako przekąskę 2 szklanki bulionu. Pozostałe 2 dni są dniami minipostu – bulion jest wtedy jedynym posiłkiem. W minipost wypijamy do 6 szklanek bulionu.
Produkty zakazane na diecie bulionowej:
- zboża i nabiał,
- margaryny, oleje roślinne,
- cukier, słodziki,
- kukurydza, soja,
- produkty przetworzone, ze sztucznymi dodatkami.
Produkty zalecane na diecie bulionowej:
- indyk, kurczak, jagnięcina, wołowina,
- jajka, ryby, podroby, wędliny, kiełbasa, boczek,
- większość owoców, najlepiej jagodowe,
- tłuszcze – awokado, masło klarowane, olej kokosowy, oliwa, oliwki, orzechy,
- mąka kokosowa, migdałowa,
- koktajle z białkiem kolagenowym hydrolizowanym, wołowym, z grochu,
- kiszonki, kimchi.
Dietę po 21 dniach można kontynuować stosując bulionowe miniposty i wprowadzając do niej w pozostałe dni stopniowo zboża i nabiał (80% produktów zalecanych i 20% produktów “zakazanych”).
Przepisy na buliony w wersji klasycznej
Poniżej znajdziesz 4 przepisy na buliony podstawowe, czyli najprostsze wywary z kości kurczaka, indyka, kości wołowych, a także szkieletów rybnych. To baza diety bulionowej. Każdy wywar przyrządza się podobnie, ale różnią się czasem gotowania i dodatkami. Na bazie bulionów podstawowych można tworzyć różne wersje smakowe, w zależności od upodobań. O ostatecznym smaku decydują przyprawy i dodatki.
Bulion na kościach kurczaka
- Czas przygotowania: ok. 4-6 godzin,
- Ilość: ok. 4 l
Składniki:
- 1 kg surowych kości kurczaka,
- 6-8 kurzych łapek lub cały kurczak,
- 4-6 nóżek lub skrzydełek
- ½ szklanki octu jabłkowego,
- 2-3 marchewki,
- 3-4 łodygi selera z liśćmi,
- cebula,
- pomidory,
- goździki,
- pieprz ziarnisty,
- pęczek pietruszki.
Przygotowanie:
- Kości i mięso włóż do dużego garnka. Dodaj ocet i tyle wody, by składniki znalazły się poniżej.
- Przykryj garnek. Zagotuj całość i odszumuj.
- Dodaj marchewki, seler, cebulę, pomidora, goździki, ziarna pieprzu. Całość zagotuj ponownie i zmniejsz ogień do minimalnego. W ciągu pierwszych 2 godzin usuwaj na bieżąco szumowiny, a w razie wygotowania się wody, uzupełniaj ją. Na ok. godzinę przed końcem gotowania dodaj pietruszkę..
- Gdy bulion będzie gotowy, zdejmij garnek z ognia. Łyżką cedzakową usuń kości i mięso. Przelej bulion przez drobne sitko. Zostaw do wystudzenia, następnie wstaw do lodówki. Gdy bulion jest chłodny, możesz z łatwością zdjąć z tłuszcz z wierzchu. Wystudzony bulion powinien mieć konsystencję galarety.
Bulion zachowa świeżość przez 5 dni w lodówce oraz przez kilka miesięcy w zamrażarce.
Bulion na kościach indyka
- Czas przygotowania: ok. 6-8 godzin,
- Ilość: ok. 4 l
Składniki:
- 1 kg surowych kości indyka (np. grzbiety, szyje),
- ok. 2 kg ud lub nóżek,
- 6-8 kurzych łapek.
Bulion wykonaj podobnie jak powyższy. Czas gotowania będzie ostatecznie nieco dłuższy.
Bulion wołowy na kościach
- Czas gotowania: ok 12 godz.
- Ilość: ok. 4 l
Składniki:
- ok. 2 kg kości wołowych eko (szpikowych, stawów, goleni),
- racica wołowa lub wieprzowa,
- 1 kg kości z mięsem (ogon, goleń, żeberka)
Przygotowanie również jest takie samo. Zwróć uwagę, że czas gotowania będzie dłuższy.
Bulion na rybich ościach
- Czas: ok. 1,5 godz.
- Ilość: ok. 4 l
Składniki:
- 2-3 kg rybich szkieletów lub głów (np. dorsz, sola, karmazyn, tilapia),
- 2 łużki klarowanego masła
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera z liśćmi,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- 1-2 goździki,
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- pęczek świeżej pietruszki,
- tymianek ok. 5 gałązek.
Przygotowanie:
- Umyj ryby, w razie potrzeby odetnij skrzela.
- W dużym garnku roztop masło. Dodaj marchewkę, seler, cebulę. Duś mieszając przez ok. 20 minut.
- Dodaj ości i głowy ryb. Następnie zalej zawartość garnka wodą tak, żeby składniki znalazły się 2-3 cm poniżej jej poziomu.
- Podgrzej na średnim ogniu, a następnie go zmniejsz. Bulion powinien się gotować, ale bardzo delikatnie.
- Dodaj liść laurowy, pietruszkę, tymianek. Gotuj na minimalnym ogniu przez ok. 50 minut.
Gdy bulion będzie gotowy, postępuj tak, jak z bulionem na kościach kurczaka.
Kto nie powinien stosować diety bulionowej?
Wywary kostne, podobnie zresztą jak mięsne, nie są zalecane chorym na reumatoidalne zapalenie stawów. Ponieważ to dieta uboga w błonnik, nie sprawdzi się u osób ze skłonnościami do zaparć. Bulion na kościach i dieta bulionowa to dobry sposób na dodatek do swojego lifestylu, nie jako podstawa odżywiania. Warto obficie posypać go zieleniną przed podaniem, by uzupełnić poziom witaminy C. Po zakończeniu 21-dniowego programu, wprowadzaj nabiał i węglowodany stopniowo, by nie wróciły kilogramy i to z efektem jo-jo.
Zobacz także: Domowa zupa cebulowa za 5 zł. Rozgrzewa i pysznie smakuje