Zima to sezon ubogi w świeże owoce i warzywa. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych. O tej porze roku warto postawić na cytrusy, których w sklepach nie brakuje. Owoce cytrusowe wzmacniają odporność oraz dostarczają wielu składników odżywczych.
Mandarynki, pomarańcze, czy nawet cytryna… Owoce cytrusowe zimą to zbawienie, jeśli chcemy w naturalny sposób dostarczyć organizmowi składników odżywczych. Co dokładniej skrywają w sobie poszczególne cytrusy? O tym poniżej.
Witaminy zimą – cytrusowe wzmacniacze odporności
Jeśli wydaje Ci się, że zimą dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin jest niemożliwe, to jesteś w błędzie. Zima to sezon na cytrusy. Nie ma ich co prawda w naszym rodzimym kraju, ale w sklepach możemy znaleźć je w całkiem dobrej jakości. Jakich witamin i jakiego działania możemy spodziewać się po cytrusach?
Mandarynka
Często przypisywane są jej właściwości pomarańczy, ale mandarynka jest mniejsza i o wiele słodsza. Ponadto, jest bogata w witaminę C i zawiera dużo beta karotenu. Jako jedyna ze wszystkich cytrusów zawiera też nobiletynę, czyli flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. Zapobiega odkładaniu tłuszczów w wątrobie, a pobudza procesy odpowiedzialne za ich spalanie. Dzięki temu pomaga też uniknąć zawału serca.
Pomarańcza
Pomarańcza to witamina C w płynnej postaci. Można wykorzystywać ją do pobudzenia trawienia i oczyszczenia organizmu. Błonki pomarańczy są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejki eteryczne ze skórki pomarańczy można stosować w aromaterapii.
Grejpfrut
Najwięcej witaminy C ma różowa odmiana grejpfruta. Miąższ jednego owocu dostarcza jej więcej niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz ⅓ zalecanej dziennej dawki beta karotenu. Znajdziemy w nich także sporo witamin z grupy B. Najcenniejsze są natomiast flawonoidu, których najwięcej mieści się w skórce, pestkach oraz w białej błonce grejpfruta. Ponadto, są to owoce, które działają przeciwgrzybiczo. Warto je spożywać, gdy leczymy się z infekcji wywołanej grzybami.
Limonka
Limonka zawiera substancje, które wykazują silne działania przeciwbakteryjne. Ponadto, limonka poprawia trawienie, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz poprawia pracę wątroby. Warto ją dodawać do wody.
Cytryna
Cytryna to najbardziej znane źródło witaminy C. Cytryna ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C przez organizm i uszczelnia naczynia krwionośne, zwłaszcza te drobne. Cytryna zawiera też limonen, który jest silnym przeciwutleniaczem z właściwościami przeciwnowotworowymi.
Jakie znaczenie dla organizmu ma witamina C?
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapobiega anemii, ułatwia przyswajanie żelaza. Wspiera proces gojenia się ran, pomaga w syntezie kolagenu, poprawia stan skóry, dziąseł i zębów. Bierze udział w syntezie neuroprzekaźników wpływając na pracę mózgu. Ma wpływ na produkcję hormonów. Poprawia stan chrząstek stawowych, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Reguluje ciśnienie tętnicze, zmniejsza zmiany miażdżycowe. Dzienna dawka dla dzieci to 40-50 mg, dla kobiet 75 mg, dla mężczyzn 90 mg.