Ostatnio stałam się mistrzynią szybkich dań obiadowych, więc dzisiaj mam dla Was kolejny przepis! Tym razem także dla tych, które wyeliminowały z jadłospisu mięso. Szybko, pysznie i wege. Lubię to!
Składniki:
[list][item icon=”fa-coffee” ]cannelloni – ok. 10 sztuk[/item][/list] [list][item icon=”fa-coffee” ]szpinak mrożony – ok. 450 g[/item][/list] [list][item icon=”fa-coffee” ]feta – ok. 100 g[/item][/list] [list][item icon=”fa-coffee” ]pomidory (bardzo zależało mi na czasie, więc posłużyłam się gotowcem z puszki (1,5 opak.), dla tych, którzy mają więcej czasu polecam zrobić bazę ze świeżych pomidorów:) )[/item][/list] [list][item icon=”fa-coffee” ]3 ząbki czosnku[/item][/list] [list][item icon=”fa-coffee” ]odrobina żółtego sera[/item][/list] [list][item icon=”fa-coffee” ]przyprawy i zioła według uznania: sól, pieprz, świeża bazylia, zioła prowansalskie[/item][/list]Przygotowanie:
Na oliwie z masłem poddusić szpinak, dodać rozdrobnioną fetę, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz i dokładnie wymieszać.
Do pomidorów dodać ząbek czosnku oraz przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, świeże liście bazylii. Chwilę pogotować na małym ogniu.
Cannelloni nie trzeba gotować, jednak ze względu na to, że w moim przepisie nie ma zbyt dużo sosu pomidorowego i beszamelu, ja lekko podgotowuję makaron, następnie faszeruję go powstałą ze szpinaku masą. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam sos pomidorowy, tak aby zakrywał dno. Następnie układam na sosie nafaszerowane rurki i polewam resztą sosu pomidorowego. Na wierzch układam starty ser.
Całość piec w temperaturze 170 stopni, do zarumienienia (ok. 20 minut) .
SMACZNEGO! :)
13 comments
zrobiłam dzisiaj, naprawdę pyszniutkie :D
Super ze cos dla wegetarian !!
Podoba mi się to, że te dania, które wrzucasz wyglądają na naprawdę łatwe do zrobienia. Czekam na więcej. Pozdrawiam,
Alicja
Drugi raz z Toba gotowalam i drugi raz wyszło !!! :D:D:D:D: xdxdxd
haha takie proste danie a mój chlopak taki zadowolony, mysli ze nie wiadomo jak sie przy tym napracowalam i wogole och i ach ;p
Szpinak
!
Zjadłabym wszystko co zawiera szpinak i fetę <3
………….zrobiłam !!! Pyszka :)
Hej, planowałam jutro na obiad zrobić nadziewane muszle makaronowe i szukam pomysłu w sieci, myślisz, że można to nadzienie i pomysł wykorzystać z muszlami i dać je zamiast rurek cannelloni?
Cieszę się, że tym razem pomyślałaś też o osobach, które nie jedzą mięsa, bo u osób, które nie są wege niekiedy cięzko znależć cokolwiek bez mięska :P::P:P
ROBIE JUTRO
cZEŚĆ, duże masz naczynie żaroodporne? ja mam takie nie za wielkie i nie wiem czy w takim da rade
Fajnie, że wrzucasz też fotki, przynajmniej widać, że sama robiłaś, a nie serwujesz nam przepisy ściągniete z neta. Nie przepadam za pomidorami w puszce, ale może kiedyś spróbuję…