Ostatnio stałam się mistrzynią szybkich dań obiadowych, więc dzisiaj mam dla Was kolejny przepis! Tym razem także dla tych, które wyeliminowały z jadłospisu mięso. Szybko, pysznie i wege. Lubię to!

canelloni ze szpinakiem i fetą

 

Składniki:

[list][item icon=”fa-coffee” ]cannelloni – ok. 10 sztuk[/item][/list]

[list][item icon=”fa-coffee” ]szpinak mrożony – ok. 450 g[/item][/list]

[list][item icon=”fa-coffee” ]feta – ok. 100 g[/item][/list]

[list][item icon=”fa-coffee” ]pomidory (bardzo zależało mi na czasie, więc posłużyłam się gotowcem z puszki (1,5 opak.), dla tych, którzy mają więcej czasu polecam zrobić bazę ze świeżych pomidorów:) )[/item][/list]

[list][item icon=”fa-coffee” ]3 ząbki czosnku[/item][/list]

[list][item icon=”fa-coffee” ]odrobina żółtego sera[/item][/list]

[list][item icon=”fa-coffee” ]przyprawy i zioła według uznania: sól, pieprz, świeża bazylia, zioła prowansalskie[/item][/list]

 

Przygotowanie:

Na oliwie z masłem poddusić szpinak, dodać rozdrobnioną fetę, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz i dokładnie wymieszać.

pomysl na obiad

Do pomidorów dodać ząbek czosnku oraz przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, świeże liście bazylii. Chwilę pogotować na małym ogniu.

sos obiad

Cannelloni nie trzeba gotować, jednak ze względu na to, że w moim przepisie nie ma zbyt dużo sosu pomidorowego i  beszamelu, ja lekko podgotowuję makaron, następnie faszeruję go powstałą ze szpinaku masą. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam sos pomidorowy, tak aby zakrywał dno. Następnie układam na sosie nafaszerowane rurki i polewam resztą sosu pomidorowego. Na wierzch układam starty ser.

Całość piec w temperaturze 170 stopni, do zarumienienia (ok. 20 minut) .

SMACZNEGO! :)