Sunew med, Żel Rozpuszczający naskórek z Witaminą C to kosmetyk, o którym niedawno było głośno w social media. Promowały go gwiazdy i influencerki. Produkt ma zastąpić tradycyjny peeeling oraz peeling enzymatyczny. Rozpuszcza naskórek i oczyszcza cerę przywracając skórze blask i zdrowy wygląd. Już po 1 minucie, Twoja skóra wygląda, jak po godzinnym zabiegu kosmetycznym.

Sunew med, Żel Rozpuszczający naskórek z Witaminą C

„Peeling możesz wyrzucić do kosza, Żel Rozpuszczający Naskórek SunewMed+ to najlepszy żel jaki możesz sobie wyobrazić do oczyszczania skóry z martwego naskórka i powierzchniowych zanieczyszczeń.”

Na Instagramie pojawiły się publikacje prezentujące efekt rozpuszczania naskórka, który roluje się pod dłoniami podczas mycia twarzy.

Sama również przeprowadziłam podobny test. Nałożyłam produkt na dłonie w rękawiczce. Wow! Spójrzcie jak ściera mi się… naskórek z rękawiczek!

To, co się roluje podczas używania kosmetyku to skrobia. Drugim składnikiem żelu jest hydrolizat skrobi kukurydzianej, który daje złudne wrażenie rolującego się pod palcami naskórka. W pozostałej części składu nie ma innego składnika, który mógłby powodować złuszczanie naskórka. Co ciekawe, nie ma też w nim za bardzo składników pielęgnujących. Jest oliwa z oliwek, konserwanty, zagęszczacze i aromaty.

Jest też spory nakład i nacisk na marketing, który widocznie służy produktowi, bo widziałam na Instagramie ogrom pozytywnych opinii.

Sunew med, Żel Rozpuszczający naskórek z Witaminą C – czy działa?

W jakimś sensie produkt działa. U mnie długo się sprawdzał, używałam go dość regularnie. „Problemem” jest sam przekaz. Produkt nie rozpuszcza naskórka. Działa jak zwykły peeling mechaniczny, więc jego cena uważam, że jest zdecydowanie za wysoka. Twarz po żelu jest gładka, miękka, wygładzona, ale nie bardziej niż po tradycyjnym peelingu.
Myślę, że podobny efekt byłby po przeprowadzeniu peelingu z mąki kukurydzianej.

Skład: Aqua, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Carbomer, Cetrimonium Chloride, Diazolidiny Urea, Citrus Aurantiim Amara (Bitter Orange) Oil, Iodopropynyl Butylcarbamate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, CI 15985, CI 19140, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil

Aqua – woda

* Hydrogenated Starch Hydrolysate – hydrolizat ze skrobii kukurydzianej. Nawilża skórę. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wiążąc wodę w skórze przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna.

* Carbomer – karbomer. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

* Cetrimonium Chloride – emulgator, substancja najczęściej spotykana jest w produktach spłukiwanych do mycia i pielęgnacji włosów. Ma właściwości lekko emulgujące i myjące, sprawia, że kosmetyk jest łatwiejszy w spłukiwaniu. substancja konsystencjotwórcza.

* Diazolidinyl Urea – konserwant, należący do grupy donorów formaldehydu.

* Citrus Aurantiim Amara (Bitter Orange) Oil – olejek z gorzkiej pomarańczy. Substancja zapachowa i składnik kompozycji zapachowych, wykorzystywany w perfumiarstwie oraz różnego rodzaju kosmetykach, pielęgnacyjnych, higienicznych oraz do makijażu. Ponadto olejek ma właściwości pielęgnacyjne, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, regulująco, łagodząco, ściągająco i tonizująco. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, z rozszerzonymi porami, przekrwionej, naczynkowej, z trądzikiem różowatym, skóry z oznakami alergii, wrażliwej i podrażnionej oraz starzejącej się. Pomaga w walce z rozszerzonymi porami.

* Iodopropynyl Butylcarbamate – konserwant, przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega namnażaniu drobnoustrojów, bakterii, pleśni i grzybów.

* Sodium Ascorbyl Phosphate – stabilna postać witaminy C. Silny antyoksydant, delikatnie złuszcza i rozjaśnia skórę.

* Phenoxyethanol – jeden z najczęściej stosowanych środków konserwujących w kosmetykach. Używany także jako stabilizator i substancja zapachowa.

* Ethylhexylglycerin – naturalny konserwant, wspomaga działanie innych substancji konserwujących.

* CI 15985, CI 19140 – syntetyczny barwnik

* Olea Europaea (Olive) Fruit Oil – oliwa z oliwek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here