Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z “wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
-
Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
-
Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na “coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
-
Czas na lekkie urozmaicenie – zielona “papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
-
Następnie pora na “coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
-
Czas na “suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
-
U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
-
Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
27 comments
pofolgowałam w święta – czas wrócić do sałateczek haha
Nic o serze nie napisałaś…A tymczasem z serem blue czy mozarellą, fetą… sałatki są przepyszne!
… aż ślinka cieknie
to już wiem co na kolację ;p
Czy mozna jeść takie sałatke na redukcji?
WYGLĄDA SMAKOWICIE I BARDZO ZDROWO!!! <3
Ja rowniez nie wyobrazam sobie salatki bez chocby kawalka kurczaka ;) Piekne grafiki :)
ale mi zrobiłaś ochotę na sałatkę z krewetkami :(
idealna grafika :P Kiedyś nie miałam totalnie wyczucia do dodawania poszczególnych składników do sałatki, mieszania smaków. Teraz już śmigam z pysznymi sałatkami jak prawdziwa kobieta ;p
ach pysznie tu u Ciebie !
Przepis wygląda smakowicie. Z każdej kategorii po troszku i będzie pyszny obiadek.
świąteczne szamanko dalo popalić… Teraz troszke sałatek!
śliczna grafika
nigdy nie dodawałam niczego chrupiącego do sałatek :P
Muszę wyprobować. Kusi mnie jakaś mieszanka z krewetkami i nachosami ajjjjj
<3
a jaki jest Twoj przepis na ulubiony dressing????
seeeer! dodaj do grafiki serek jakiś ;)
Mniammmm, Aga super grafika, będzie mi pomagała w tworzeniu nowych smaków!
Cudownie – wyjdą z tego sałatki pełne zdrowia i smaku! Extra! :*
Uwielbiam takie sałatki, wlasciwie to kocham wszystkie sałatki :D
Przyda się taki przepis po świętach, pozdrawiam!
Umiem robić sałatki tylko z przepisów, muszę sobie wziąć do serca to co podkreśliłaś w grafice. Przydałyby się jeszcze jakieś konkretne przepisy na sosy i dressingi.
nie luuuuubię warzywwwwwwww :( buuuuuuuuuu
Intrygująca grafika, strzał w 10!
Fajna ściągawka na pewno mi się przyda
co sądzisz o serach w sałatkach? nic nie napisałaś o tym
Ale fajny i oryginalny sposób na pokazanie, jak przyrządzać sałatki! Spodziewałam się gotowego przepisu na konkretną sałatkę i pozytywnie mnie zaskoczyłaś :-)
wygląda pysznie :)
Ja czesto robie sałatki tzw “na winie ” czyli wrzucam co tylko mi sie nawinie :P
A najlepszym dressing pasujacy praktycznie do kazdej sałatki jest :
1 łyzka miodu
1 łyzka oleju
1 łyzka musztardy
1 łyzka soku z cytryny
Naturalnie i szybko :)
Polecam !