PrzystanekUroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Reklama
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Najnowsze wpisy

Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę

  • Agnieszka Adamowicz
  • 10/04/2015
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0
Spis treści Hide
  1. Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z “wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
  2. Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
  3. Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na “coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
  4. Czas na lekkie urozmaicenie – zielona “papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
  5. Następnie pora na “coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
  6. Czas na “suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
  7. U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
  8. Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
  9. I voila!
  10. Życzę udanej kolacji! :)
Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z “wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
sałatka przepis blog
  • Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
  • Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na “coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
  • Czas na lekkie urozmaicenie – zielona “papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
  • Następnie pora na “coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
  • Czas na “suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
  • U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
  • Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
I voila!
Życzę udanej kolacji! :)
Share
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jesienny rytuał piękna – odkryj, jak odzyskać naturalne rozświetlenie skóry z TEOXANE!

  • Redakcja
  • 25/09/2023
Chai latte paznokcie - galeria
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Paznokcie
  • Uroda

Chai latte paznokcie to nowy trend w świecie manicure. Tej jesieni będzie prawdziwym hitem

  • Agnieszka Adamowicz
  • 25/09/2023
Isana Lovely Coco - balsam kokosowy Rossmann
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Recenzje
  • Uroda

Ten balsam to przesada! Obłędnie pachnie i nawilża skórę. Kosztuje 10 zł

  • Agnieszka Adamowicz
  • 23/09/2023
Szybkie bułeczki z czekoladą - przepis
Zobacz więcej
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Szybkie bułeczki z czekoladą – Twoi bliscy je pokochają. Zrobisz je w kilka chwil

  • Agnieszka Adamowicz
  • 21/09/2023
Najpiękniejsze perfumy na jesień do 50 zł
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Najpiękniejsze perfumy na jesień do 50 zł. Kupisz je w Hebe, Biedronce i Lidlu

  • Agnieszka Adamowicz
  • 20/09/2023
Odmładzające fryzury po 50 - inspiracje i pomysły
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Stylizacja
  • Włosy

Odmładzające fryzury po 50 – inspiracje i pomysły. Galeria fryzur dla 50 latek

  • Agnieszka Adamowicz
  • 20/09/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Masaż gorącymi kamieniami — dlaczego wciąż go nie doceniamy?

  • Redakcja
  • 20/09/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

3 zabiegi medycyny estetycznej, które warto znać

  • Redakcja
  • 20/09/2023
27 comments
  1. rybka pisze:
    10/04/2015 o 08:36

    pofolgowałam w święta – czas wrócić do sałateczek haha

    Odpowiedz
  2. EwKa pisze:
    10/04/2015 o 08:44

    Nic o serze nie napisałaś…A tymczasem z serem blue czy mozarellą, fetą… sałatki są przepyszne!

    Odpowiedz
  3. aga pisze:
    10/04/2015 o 08:48

    … aż ślinka cieknie

    Odpowiedz
  4. sandra pisze:
    10/04/2015 o 08:50

    to już wiem co na kolację ;p

    Odpowiedz
  5. x pisze:
    10/04/2015 o 08:52

    Czy mozna jeść takie sałatke na redukcji?

    Odpowiedz
  6. EW pisze:
    10/04/2015 o 08:54

    WYGLĄDA SMAKOWICIE I BARDZO ZDROWO!!! <3

    Odpowiedz
  7. Ewa Bl pisze:
    10/04/2015 o 22:34

    Ja rowniez nie wyobrazam sobie salatki bez chocby kawalka kurczaka ;) Piekne grafiki :)

    Odpowiedz
  8. k pisze:
    11/04/2015 o 08:19

    ale mi zrobiłaś ochotę na sałatkę z krewetkami :(

    Odpowiedz
  9. kinga pisze:
    11/04/2015 o 08:34

    idealna grafika :P Kiedyś nie miałam totalnie wyczucia do dodawania poszczególnych składników do sałatki, mieszania smaków. Teraz już śmigam z pysznymi sałatkami jak prawdziwa kobieta ;p

    Odpowiedz
  10. werka92 pisze:
    11/04/2015 o 08:35

    ach pysznie tu u Ciebie !

    Odpowiedz
  11. NATALIA pisze:
    11/04/2015 o 08:38

    Przepis wygląda smakowicie. Z każdej kategorii po troszku i będzie pyszny obiadek.

    Odpowiedz
  12. Aśka pisze:
    11/04/2015 o 08:38

    świąteczne szamanko dalo popalić… Teraz troszke sałatek!

    Odpowiedz
  13. karo pisze:
    11/04/2015 o 08:43

    śliczna grafika
    nigdy nie dodawałam niczego chrupiącego do sałatek :P
    Muszę wyprobować. Kusi mnie jakaś mieszanka z krewetkami i nachosami ajjjjj
    <3

    Odpowiedz
  14. Asia pisze:
    11/04/2015 o 08:47

    a jaki jest Twoj przepis na ulubiony dressing????

    Odpowiedz
  15. malgocha pisze:
    11/04/2015 o 08:49

    seeeer! dodaj do grafiki serek jakiś ;)

    Odpowiedz
  16. olka pisze:
    11/04/2015 o 08:51

    Mniammmm, Aga super grafika, będzie mi pomagała w tworzeniu nowych smaków!

    Odpowiedz
  17. mari pisze:
    11/04/2015 o 08:53

    Cudownie – wyjdą z tego sałatki pełne zdrowia i smaku! Extra! :*

    Odpowiedz
  18. Ola pisze:
    12/04/2015 o 08:35

    Uwielbiam takie sałatki, wlasciwie to kocham wszystkie sałatki :D

    Odpowiedz
  19. Karolina Alicja pisze:
    12/04/2015 o 08:37

    Przyda się taki przepis po świętach, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  20. olga pisze:
    12/04/2015 o 08:40

    Umiem robić sałatki tylko z przepisów, muszę sobie wziąć do serca to co podkreśliłaś w grafice. Przydałyby się jeszcze jakieś konkretne przepisy na sosy i dressingi.

    Odpowiedz
  21. buu pisze:
    12/04/2015 o 08:45

    nie luuuuubię warzywwwwwwww :( buuuuuuuuuu

    Odpowiedz
  22. Nati pisze:
    12/04/2015 o 08:49

    Intrygująca grafika, strzał w 10!

    Odpowiedz
  23. Gosia pisze:
    12/04/2015 o 08:51

    Fajna ściągawka na pewno mi się przyda

    Odpowiedz
  24. Kaja pisze:
    12/04/2015 o 08:52

    co sądzisz o serach w sałatkach? nic nie napisałaś o tym

    Odpowiedz
  25. Estera pisze:
    15/04/2015 o 13:51

    Ale fajny i oryginalny sposób na pokazanie, jak przyrządzać sałatki! Spodziewałam się gotowego przepisu na konkretną sałatkę i pozytywnie mnie zaskoczyłaś :-)

    Odpowiedz
  26. Annettea Makeup pisze:
    16/04/2015 o 08:43

    wygląda pysznie :)

    Odpowiedz
  27. Anonim pisze:
    16/04/2015 o 19:38

    Ja czesto robie sałatki tzw “na winie ” czyli wrzucam co tylko mi sie nawinie :P
    A najlepszym dressing pasujacy praktycznie do kazdej sałatki jest :
    1 łyzka miodu
    1 łyzka oleju
    1 łyzka musztardy
    1 łyzka soku z cytryny
    Naturalnie i szybko :)
    Polecam !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 0
Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto

Input your search keywords and press Enter.