PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Najnowsze wpisy

Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę

  • Agnieszka Adamowicz
  • 10/04/2015
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0
Spis treści Hide
  1. Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z “wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
  2. Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
  3. Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na “coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
  4. Czas na lekkie urozmaicenie – zielona “papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
  5. Następnie pora na “coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
  6. Czas na “suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
  7. U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
  8. Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
  9. I voila!
  10. Życzę udanej kolacji! :)
Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z “wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
sałatka przepis blog
  • Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
  • Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na “coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
  • Czas na lekkie urozmaicenie – zielona “papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
  • Następnie pora na “coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
  • Czas na “suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
  • U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
  • Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
I voila!
Życzę udanej kolacji! :)
Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Szczotka Olivia Garden – piękne i zdrowe włosy

  • Redakcja
  • 27/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Klapki damskie – modne i wygodne propozycje na lato 2025

  • Redakcja
  • 22/05/2025
tu-ikuan-FXzfUAj3bgA-unsplash
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy w stylu Clean Girl, czyli zapachy czystości

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/04/2025
Perfumy Ewa Chodakowska
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy Ewy Chodakowskiej – zmysłowa kolekcja dla kobiet, które wiedzą, czego chcą

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/03/2025
Zaćmienie Słońca w Baranie
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Zaćmienie Słońca w Baranie 29 marca 2025 – czas odwagi, decyzji i zmian

  • Redakcja
  • 27/03/2025
Jak sprawdzić czy perfumy są oryginalne
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Jak sprawdzić, czy perfumy są oryginalne? To warto wiedzieć

  • Agnieszka Adamowicz
  • 26/03/2025
10 sposobów na stres w pracy
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

10 niezawodnych sposobów na pozbycie się stresu w pracy

  • Agnieszka Adamowicz
  • 25/03/2025
Jak nie przejmować się opinią innych
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

3 powody, dla których nie powinnaś przejmować się tym, co myślą o Tobie inni

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/03/2025
27 comments
  1. rybka pisze:
    10/04/2015 o 08:36

    pofolgowałam w święta – czas wrócić do sałateczek haha

  2. EwKa pisze:
    10/04/2015 o 08:44

    Nic o serze nie napisałaś…A tymczasem z serem blue czy mozarellą, fetą… sałatki są przepyszne!

  3. aga pisze:
    10/04/2015 o 08:48

    … aż ślinka cieknie

  4. sandra pisze:
    10/04/2015 o 08:50

    to już wiem co na kolację ;p

  5. x pisze:
    10/04/2015 o 08:52

    Czy mozna jeść takie sałatke na redukcji?

  6. EW pisze:
    10/04/2015 o 08:54

    WYGLĄDA SMAKOWICIE I BARDZO ZDROWO!!! <3

  7. Ewa Bl pisze:
    10/04/2015 o 22:34

    Ja rowniez nie wyobrazam sobie salatki bez chocby kawalka kurczaka ;) Piekne grafiki :)

  8. k pisze:
    11/04/2015 o 08:19

    ale mi zrobiłaś ochotę na sałatkę z krewetkami :(

  9. kinga pisze:
    11/04/2015 o 08:34

    idealna grafika :P Kiedyś nie miałam totalnie wyczucia do dodawania poszczególnych składników do sałatki, mieszania smaków. Teraz już śmigam z pysznymi sałatkami jak prawdziwa kobieta ;p

  10. werka92 pisze:
    11/04/2015 o 08:35

    ach pysznie tu u Ciebie !

  11. NATALIA pisze:
    11/04/2015 o 08:38

    Przepis wygląda smakowicie. Z każdej kategorii po troszku i będzie pyszny obiadek.

  12. Aśka pisze:
    11/04/2015 o 08:38

    świąteczne szamanko dalo popalić… Teraz troszke sałatek!

  13. karo pisze:
    11/04/2015 o 08:43

    śliczna grafika
    nigdy nie dodawałam niczego chrupiącego do sałatek :P
    Muszę wyprobować. Kusi mnie jakaś mieszanka z krewetkami i nachosami ajjjjj
    <3

  14. Asia pisze:
    11/04/2015 o 08:47

    a jaki jest Twoj przepis na ulubiony dressing????

  15. malgocha pisze:
    11/04/2015 o 08:49

    seeeer! dodaj do grafiki serek jakiś ;)

  16. olka pisze:
    11/04/2015 o 08:51

    Mniammmm, Aga super grafika, będzie mi pomagała w tworzeniu nowych smaków!

  17. mari pisze:
    11/04/2015 o 08:53

    Cudownie – wyjdą z tego sałatki pełne zdrowia i smaku! Extra! :*

  18. Ola pisze:
    12/04/2015 o 08:35

    Uwielbiam takie sałatki, wlasciwie to kocham wszystkie sałatki :D

  19. Karolina Alicja pisze:
    12/04/2015 o 08:37

    Przyda się taki przepis po świętach, pozdrawiam!

  20. olga pisze:
    12/04/2015 o 08:40

    Umiem robić sałatki tylko z przepisów, muszę sobie wziąć do serca to co podkreśliłaś w grafice. Przydałyby się jeszcze jakieś konkretne przepisy na sosy i dressingi.

  21. buu pisze:
    12/04/2015 o 08:45

    nie luuuuubię warzywwwwwwww :( buuuuuuuuuu

  22. Nati pisze:
    12/04/2015 o 08:49

    Intrygująca grafika, strzał w 10!

  23. Gosia pisze:
    12/04/2015 o 08:51

    Fajna ściągawka na pewno mi się przyda

  24. Kaja pisze:
    12/04/2015 o 08:52

    co sądzisz o serach w sałatkach? nic nie napisałaś o tym

  25. Estera pisze:
    15/04/2015 o 13:51

    Ale fajny i oryginalny sposób na pokazanie, jak przyrządzać sałatki! Spodziewałam się gotowego przepisu na konkretną sałatkę i pozytywnie mnie zaskoczyłaś :-)

  26. Annettea Makeup pisze:
    16/04/2015 o 08:43

    wygląda pysznie :)

  27. Anonim pisze:
    16/04/2015 o 19:38

    Ja czesto robie sałatki tzw “na winie ” czyli wrzucam co tylko mi sie nawinie :P
    A najlepszym dressing pasujacy praktycznie do kazdej sałatki jest :
    1 łyzka miodu
    1 łyzka oleju
    1 łyzka musztardy
    1 łyzka soku z cytryny
    Naturalnie i szybko :)
    Polecam !

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.