Latem niekoniecznie masz ochotę na gorące dania i napoje. Czy to oznacza, że trzeba zrezygnować z przyjemności picia kawy? Nic z tych rzeczy! Trzeba do kawy podejść… na chłodno!
W upalne dni szukasz ochłody i orzeźwienia. Kawa mrożona lub na zimno – to dwa najlepsze sposoby na dodanie sobie energii, gdy gorąco. Możesz przygotowywać je na wiele sposobów i serwować podczas spotkań z przyjaciółmi. Mrożone i zimne napoje kawowe idealnie wpisują się w czas spędzany w ogrodzie.
Dowiedz się, czym różni się kawa mrożona od kawy parzonej na zimno i zainspiruj się naszymi pomysłami na kawę w letnim klimacie.
Czym się różni kawa mrożona od przygotowanej na zimno?
Kawa mrożona i kawa na zimno to dwie różne metody przygotowania i serwowania tych napojów. Jeden i drugi idealnie wpisują się w skwar i mogą skutecznie dodać energii i sprzyjać głębokiemu orzeźwieniu.
Porównajmy proces i czas przygotowania oraz smak napoju.
- Proces przygotowania
- kawa mrożona (iced coffee) – to szeroki wybór napojów przygotowywanych ze zwykłej kawy parzonej tradycyjnie, na gorąco, którą chłodzi się, np. kostkami lodu bądź lodami. Takie schładzanie powoduje szybkie obniżenie temperatury, ale z zachowaniem oryginalnego smaku i aromatu.
- kawa na zimno (cold brew) – tu proces „parzenia” odbywa się na zimno. Świeżo zmielona kawa jest zalewana chłodną lub zimną wodą i pozostawiona do naciągnięcia w lodówce. Po zakończeniu tego procesu, napój jest filtrowany, aby oddzielić fusy od płynu. Nie jest konieczne podawanie go z dodatkowym lodem, ponieważ jest już schłodzony, choć, oczywiście, kostki lodu mogą dodać letniego charakteru i podnieść przyjemność delektowania się kawą cold brew.
- Czas przygotowania
- kawa mrożona – przygotowywanie mrożonej kawy jest stosunkowo krótkie, bo bazę z gorącej kawy zrobisz co najwyżej w kilka minut. Po dodaniu lodu, lodów lub innych ingrediencji kawa jest gotowa do picia.
- kawa na zimno – przygotowanie kawy na zimno trwa znacznie dłużej: od kilku do nawet kilkunastu godzin, zależnie od preferencji. Długie macerowanie ziaren pozwala na wydobycie delikatnych smaków i aromatów. Chcąc delektować się kawą na zimno, musisz zabrać się za jej przygotowanie dzień wcześniej. Na szczęście można przygotować kawę cold brew na zapas!
- Smak i charakterystyka
- Mrożona kawa – zachowuje większość smaków i aromatów wydobywających się podczas tradycyjnego parzenia. Ma charakterystyczną nutę kwasowości, którą można podkręcić, dodając lodu lub zniwelować za pomocą słodkich dodatków, np. lodów, syropów czy bitej śmietany.
- Kawa na zimno – cold brew charakteryzuje się łagodniejszym smakiem w porównaniu do mrożonej. Długi czas moczenia ziaren sprawia, że kwasowość jest znacznie obniżona, a na pierwszy plan wydobywają się subtelniejsze smaki. To dobra propozycja dla osób, które preferują napoje mniej wyraziste w smaku. Pamiętaj jednak, że zawartość kofeiny w kawie cold brew jest wyższa niż w tradycyjnej!
Team mrożona kawa czy team kawa na zimno? My mówimy „tak” obydwu! Po co się ograniczać?!
Kawa mrożona – sprawdzony przepis na letnią kawę!
Mrożone kawy są świetnym sposobem na orzeźwienie. Zależnie od twojego pomysłu i aktualnych potrzeb mogą łączyć funkcję kawowego napoju i deseru. Poznaj prosty przepis na mrożoną kawę, który możesz dowolnie modyfikować i dopasowywać do własnych upodobań.
Podstawową najłatwiejszą i najszybszą kawę mrożoną przygotowuje się z trzech składników: espresso, mleka i kostek lodu.
Składniki:
- porcja espresso,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie),
- 1 szklanka lodu,
- bita śmietana i wiórki kokosowe do dekoracji (do wyboru).
Sposób przygotowania: przygotuj espresso, a następnie w wysokiej szklance połącz: espresso, mleko i cukier. Dodaj kostki lodu. Kawę możesz udekorować bitą śmietaną i posypać kokosowymi wiórkami.
Ten przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając smakowe syropy, czekoladę lub karmel oraz dobierając różne posypki, np.: pokruszone migdały, orzeszki, wiórki czekoladowe itp. Ciekawą alternatywą dla klasycznej mrożonej kawy jest napój z mleka roślinnego, np. migdałowego lub kokosowego.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kawy dodać lody, najlepiej waniliowe lub śmietankowe. Do perfekcyjnego połączenia składników użyj blendera, dzięki któremu napój kawowy będzie miał idealnie gładką, kremową i rozpływającą się w ustach konsystencję.
Potrzebujesz solidnego zastrzyku energii, ale równocześnie masz ochotę na lody? Możesz mieć jedno i drugie!Sprawdź przepis na espresso z lodami.
Kawa cold brew, czyli kawa na zimno
Cold brew to metoda przygotowania kawy ze świeżo zmielonych ziaren zalanych zimną wodą. Proces ten jest dłuższy, trwa kilkanaście godzin. Otrzymany w ten sposób napój charakteryzuje się niższą kwasowością i delikatniejszym smakiem w porównaniu do tradycyjnie parzonej kawy i zawiera znacznie więcej kofeiny.
Główne cechy i etapy procesu przygotowania kawy cold brew.
- Zmielenie kawy – do cold brew kawa powinna być świeżo mielona, o grubym stopniu zmielenia; drobniej mielona może wpłynąć na nadmierną ekstrakcję i przyczynić się do powstania goryczki w napoju.
- Proporcje kawy do wody – standardowy stosunek kawy do wody to jedna część kawy i cztery do ośmiu części wody, ale proporcje możesz dostosować do swoich smaków.
- Przygotowanie – zmieloną kawę wsypujesz do szklanego pojemnika (np. french press) i zalewasz zimną lub chłodną wodą (temperatura wody nie powinna przekraczać temperatury pokojowej).
- Czas macerowania ziaren – szklane naczynie z kawą wstawiasz do lodówki zazwyczaj na 8 do 12 godzin. Długi czas ekstrakcji powoduje, że kawa stopniowo uwalnia aromaty i smaki do wody.
- Filtracja – po upływie tego czasu napój należy przefiltrować, aby oddzielić fusy od płynu. Jeśli kawa była w naczyniu typu french press, to użyj prasy do oddzielenia fusów; jeśli w dzbanku czy szklance – użyj papierowych filtrów lub sitka z drobnymi oczkami.
- Serwowanie – cold brew podaje się w dużych szklankach lub szklanych dzbankach z dużą ilością lodu. Możesz ją pić bez dodatków lub dowolnie modyfikować jej smak: mlekiem, śmietanką czy syropami.
Zalety kawy cold brew
Przede wszystkim niezwykle delikatny i lekko słodki smak, perfekcyjnie kremowa konsystencja oraz idealnie wyważony aromat. Cold brew jest doskonałym napojem na upalne dni, gdy chcesz się ochłodzić i cieszyć się smakiem kawy. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania jej na zapas, bo możesz przechowywać ją w lodówce nawet przez kilka dni – zachowa świeżość, smak i aromat.
A co byś powiedział, gdybyśmy ci zaproponowali przygotowanie kawy cold brew w mniej niż 5 minut?
>>Dowiedz się więcej: Jak zrobić cold brew w domu?
Jaki ekspres do przygotowania kawy na zimno? Poznaj ekspres Eletta Explore De’Longhi!
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i doceniasz łatwość przygotowywania z niej napojów, którą zapewnia ekspres do kawy, to musisz poznać nowość od De’Longhi! Ekspresy Eletta Explore. To nowa jakość w tym segmencie oferująca smak kawy jak z kawiarni, którą możesz przygotować przez naciśnięcie jednego przycisku. Tym, co wyróżnia ekspresy automatyczne Eletta Explore od innych urządzeń, jest opcja cold brew przygotowująca kawę na zimno w mniej niż 5 minut!
>>Poznaj ekspresy automatyczne Eletta Explore i zakochaj się w kawie od nowa!