Coraz częściej sięgamy po alternatywę dla tradycyjnego mleka, czyli po mleko roślinne. Z różnych przyczyn – uczulenie na laktozę, weganizm, czy po prostu smak. Niektórych może przerażać… cena mleka roślinnego. Nic straconego! Możesz zrobić je samodzielnie w domu. Taka wersja jest tańsza i niekiedy nawet zdrowsza. Jak zrobić mleko roślinne?
Mleko roślinne jest naprawdę proste w przygotowaniu i nie pochłania wiele czasu. Domowy napój roślinny zawiera tylko te składniki, których sama użyjesz, bez konserwantów, polepszaczy, czy nadmiarowego cukru. Możesz dodawać je do wielu potraw, także do kawy. Osobiście, dla mnie kawa z mlekiem roślinnym smakuje o wiele lepiej niż ta z mlekiem krowim.
Jak zrobić mleko roślinne?
Mleko roślinne, a właściwie napoje roślinne, występują w róznych formach. Najpopularniejsze to mleko sojowe. Najłatwiej w domu przyrządzisz jednak mleko migdałowe, kokosowe i ryżowe. Każde z nich jest idealne do kawki oraz do codziennych potraw.
Przepis na mleko migdałowe
Składniki:
- ok. 250 g migdałów
- woda źródlana
Migdały opłucz, zalej wodą i odstaw na noc. Następnie przecedź, przełóż do blendera i zalej zimną, dobrej jakości wodą, np. źródlaną. Miksuj na wysokich obrotach, następnie odsącz na gęstym sicie (możesz wyłożyć go gazą). By wycisnąć cały płyn, możesz migdałową masę wygnieść tłuczkiem, a cały proces zalewania wodą i miksowania powtórzyć. Płyn, to właśnie mleko migdałowe. Przelej je do butelki i ciesz się smakiem.
Przepis na mleko kokosowe
Składniki:
- ok. 250 g wiórków kokosowych,
- woda
Wiórki kokosowe zalej wodą tak, by pokryła je w całości i odstaw na noc. Następnie podgrzej, by zawartość garnka była dobrze ciepła, ale nie gorąca. Na koniec całość zmiksuj i podobnie jak mleko migdałowe, przeciśnij przez sito i gazę. Przelej do butelki lub słoika. Gęstą warstwę, która powstanie po mniej więcej 2 godzinach na górze naczynia możesz użyć jak śmietanę.
Jak zrobić mleko roślinne ryżowe?
Składniki:
- szklanka ryżu,
- zimna woda
Szklankę białego ryżu wypłucz i zalej 4 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Trzymaj następnie na małym gazie 2-3 godziny, by płyn dobrze odparował. Całość zmiksuj i przelej do butelki.
Mleko roślinne przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Przed użyciem warto jest wstrząsnąć, bo tak przyrządzony napój roślinny lubi się rozwarstwiać.
Jeśli lubisz domowe napoje eksperymenty, koniecznie zobacz jak zrobić Sprite w domu.