Zdarzyło Wam się kiedyś podczas gotowania lub pieczenia zorientować się, że w lodówce brakuje… jajek? Wydawałoby się, że to sytuacja podbramkowa, ale przecież niektórzy ze względu na przekonania czy konieczność muszą z nich na co dzień zrezygnować. Dzisiaj mała ciekawostka jadłospisowa: jakimi produktami można zastąpić jajka tak, aby przygotowywany posiłek wciąż pozostawał zdrowy i smaczny?
Jak upiec ciasto bez jajek?
- 1/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego,
- 50 ml jogurtu naturalnego (w przypadku diety wegańskiej – sojowego)
- 1/2 rozgniecionego banana
- 1 łyżka stołowa mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody – zmiksować
- 1/4 kostki zmiksowanego tofu
Ponadto 1 jajko można zastąpić:
- 1 łyżką stołową nasion chia + 1/3 szklanki wody – zmiksować i odstawić na ok. 15 min.
- 3 łyżkami stołowymi masła orzechowego :)
Ostatnia alternatywa najpyszniejsza;) Zgadzacie się ze mną?
6 comments
Ja mam sklep pod blokiem, więc nie mam takich problemów;)
oj, u mnie prędzej znajdą się jajka niż chia czy masło orzechowe
Z TEGO PRZEPISU CO PODALAS TO WYCHODZI JAKI RODZAJ CIASTA? TAKI JAKBY BISZKOPT?
Nie jadam jajek, więc Twoje porady bardzo mi się przydadzą!
Ciekawa ta alternatywa dla jajek, ale bez jajek trudno mi sobie wyobrazić moją dietę. Jadam je praktycznie co drugi dzień w różnej formie.
Fantastic post, I’m looking forward to hear more from
you!!