PrzystanekUroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Reklama
  • Sklep
  • Regulamin sklepu
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy
  • Zasady - w teorii i praktyce
  • ZDROWIE

8 patentów na grillowanie w stylu ‘FIT”!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 01/05/2016
  • 3 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Z czym kojarzy się Wam majówka? Od kilku tygodni media próbują nam wmówić, że z grillem. Z tłustym, alkoholowym grillem;) Myślę, że skutecznie im się to udaje. Do tego stopnia, że ja także od kilku dni myślę, czego to bym nie schrupała na majówkowym grillu. Dzisiaj jednak spróbujemy trochę odczarować mit ociekającego tłuszczem grilla. Porozmawiajmy o grillowaniu w stylu ‘fit’!

1. Odpowiednie mięso to podstawa

… lub też jego brak. Załóżmy jednak, że znaczna część z Was nie jest wegetarianami, więc na grillu pewnie zawsze pojawia się mięso. Jakie mięso wybrać? Wiem, to będzie trudne, ale: wszelką ociekającą tłuszczem kiełbasę, karkówkę, kaszankę zastąp piersią z kurczaka lub chudą wołowiną. Domyślam się, że za chwilę mogą pojawić się komentarze, że jak to, grill bez kiełbasy? Da się, wystarczy chcieć ;)

2. Nie kupuj ‘gotowców’ w dyskontach 

Tak naprawdę nigdy nie znamy składu takich gotowych paczek. Oprócz tego, że po zjedzeniu takiego przysmaku możemy “świecić” po rozmaitych zawartych w nim konserwantach , to zazwyczaj mięso znajdujące się w gotowcach jest otaczane wysokokaloryczną panierką. Przed grillem, poświęć więc chwilę na przygotowanie własnej marynaty z ziół i wysokiej jakości oliwy.

3. Warzywa, warzywa, warzywa

Wszelkie grillowane warzywa to doskonała opcja nie tylko na dodatki do grilla, ale także na główne danie. Serio. Z warzyw można zrobić tak dużo pysznych przekąsek, że to na nich właściwie możemy opierać jadłospis na grilla. Papryka, cukinia, bakłażan, kukurydza… To tylko niewielka część warzyw, z których można zrobić same pyszności ;)

4. Sałatki

Jeżeli z przyczyn oczywistych nie chcecie zrezygnować z grillowanego mięsa, to warto, aby w menu pojawiły się także sałatki. Uzupełnią posiłek i sprawią, że szybciej będziemy najedzeni. Nie będzie więc kusić ‘kolejna, malutka porcyjka’ :)

5. Sosy

Unikajcie gotowych sosów. To właśnie one mają najwięcej kcal. Sosy to coś, co jest tak proste do wykonania, że grzechem byłoby korzystać z gotowców. Np. najczęściej spożywany sos czosnkowy. Wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodasz dwa ząbki startego czosnku i zioła prowansalskie wedle uznania. I tyle. Sos czosnkowy jest gotowy!

6. Napoje

Tak, wiem – piwo, piwo, piwo. Zamiast gazowanych i napojów z procentami, postawcie na pyszne lemoniady. Woda + cytryna + mięta +miód – organizm na pewno Wam się odwdzięczy.

GRILLUJ ZDROWO –  kilka słów od strony technicznej

7. Przed rozpoczęciem grillowania upewnij się, że grill jest na pewno czysty. Oczywiście zwłaszcza ruszt. Świetną alternatywą jest grillowanie na tackach. Mamy wtedy pewność, że jedzenie nie dotyka niczego brudnego. Ponadto używanie tacek na grilla zabezpiecza posiłki przed toksycznymi oparami oraz rakotwórczymi związkami, które mogą się wytwarzać na skutek kapiącego tłuszczu na rozgrzany olej. Być może brzmi jak przesada. To punkt skierowany raczej do osób, które grillują o wiele częściej niż 2x w miesiącu.

8. Węgiel zastąp brykietem. Pali się wolniej, więc zmniejszysz tym ryzyko przypalenia potraw, a co za tym idzie także powstania rakotwórczych związków. Oba ostatnie punkty dotyczą głównie grillowania tłustych przypraw, których mam nadzieję, będziecie już unikać.

A Wy, lubicie griilować? 

Macie swój ‘przepis na idealne grillowanie’? :) 

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Lifestyle
  • Najnowsze wpisy

Mikołajki coraz bliżej! Prezentownik dla najmłodszych

  • Redakcja
  • 30/11/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Chrypka – jakie są przyczyny i jak z nimi skutecznie walczyć?

  • Redakcja
  • 29/11/2023
Bi Es Dark Secret i Bi Es Flow w Lidlu
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Bi Es Dark Secret i Bi Es Flow w Lidlu. Pachną drogo, kosztują grosze

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/11/2023
Promocja na Mgiełki z Victoria Secret za 39 zł
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Na tę promocję Victoria’s Secret czekali wszyscy! Mgiełki już za 39 zł

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/11/2023
Fryzury odmładzające po 40 – krótkie włosy
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Stylizacja
  • Włosy

Fryzury odmładzające po 40 – krótkie włosy odejmą Ci lat! Zdjęcia i inspiracje

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/11/2023
ile lat ma emily w paryżu
Zobacz więcej
  • Filmy i seriale
  • Lifestyle
  • Najnowsze wpisy

Ile lat ma Emily w Paryżu? Produkcja w końcu ujawniła jej wiek

  • Agnieszka Adamowicz
  • 25/11/2023
Kobieta dotykająca palcem ślady opryszczki na ustach
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Opryszczka na ustach – jak walczyć z nawracającymi infekcjami?

  • Redakcja
  • 24/11/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Bielizna świąteczna dla niej: wyjątkowe zestawy na wyjątkowe okazje

  • Redakcja
  • 24/11/2023
2 comments
  1. peeling laserowy poznań pisze:
    16/05/2016 o 12:02

    Papryka faszerowana to bardzo dobra rzecz ! :)

    Odpowiedz
  2. Fitporadnia pisze:
    20/09/2021 o 10:49

    Generalnie – grillowane, samo z siebie jest zdrowsze, ale kiedy zapomnimy o wszystkich tych dodatkach i… będziemy pamiętać o ilości. Zawsze na grillu je się więcej, niż jedno danie co może być zgubne.

    Zdecydowanie polecam na grillu korzystać z warzyw – papryki, cukini czy pieczarek. Idealny dodatek, którego niskokaloryczność sprawia, że grill będzie zdrowszy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto

Input your search keywords and press Enter.