PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy
  • Zasady - w teorii i praktyce
  • ZDROWIE

8 patentów na grillowanie w stylu ‘FIT”!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 01/05/2016
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Z czym kojarzy się Wam majówka? Od kilku tygodni media próbują nam wmówić, że z grillem. Z tłustym, alkoholowym grillem;) Myślę, że skutecznie im się to udaje. Do tego stopnia, że ja także od kilku dni myślę, czego to bym nie schrupała na majówkowym grillu. Dzisiaj jednak spróbujemy trochę odczarować mit ociekającego tłuszczem grilla. Porozmawiajmy o grillowaniu w stylu ‘fit’!

1. Odpowiednie mięso to podstawa

… lub też jego brak. Załóżmy jednak, że znaczna część z Was nie jest wegetarianami, więc na grillu pewnie zawsze pojawia się mięso. Jakie mięso wybrać? Wiem, to będzie trudne, ale: wszelką ociekającą tłuszczem kiełbasę, karkówkę, kaszankę zastąp piersią z kurczaka lub chudą wołowiną. Domyślam się, że za chwilę mogą pojawić się komentarze, że jak to, grill bez kiełbasy? Da się, wystarczy chcieć ;)

2. Nie kupuj ‘gotowców’ w dyskontach 

Tak naprawdę nigdy nie znamy składu takich gotowych paczek. Oprócz tego, że po zjedzeniu takiego przysmaku możemy “świecić” po rozmaitych zawartych w nim konserwantach , to zazwyczaj mięso znajdujące się w gotowcach jest otaczane wysokokaloryczną panierką. Przed grillem, poświęć więc chwilę na przygotowanie własnej marynaty z ziół i wysokiej jakości oliwy.

3. Warzywa, warzywa, warzywa

Wszelkie grillowane warzywa to doskonała opcja nie tylko na dodatki do grilla, ale także na główne danie. Serio. Z warzyw można zrobić tak dużo pysznych przekąsek, że to na nich właściwie możemy opierać jadłospis na grilla. Papryka, cukinia, bakłażan, kukurydza… To tylko niewielka część warzyw, z których można zrobić same pyszności ;)

4. Sałatki

Jeżeli z przyczyn oczywistych nie chcecie zrezygnować z grillowanego mięsa, to warto, aby w menu pojawiły się także sałatki. Uzupełnią posiłek i sprawią, że szybciej będziemy najedzeni. Nie będzie więc kusić ‘kolejna, malutka porcyjka’ :)

5. Sosy

Unikajcie gotowych sosów. To właśnie one mają najwięcej kcal. Sosy to coś, co jest tak proste do wykonania, że grzechem byłoby korzystać z gotowców. Np. najczęściej spożywany sos czosnkowy. Wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodasz dwa ząbki startego czosnku i zioła prowansalskie wedle uznania. I tyle. Sos czosnkowy jest gotowy!

6. Napoje

Tak, wiem – piwo, piwo, piwo. Zamiast gazowanych i napojów z procentami, postawcie na pyszne lemoniady. Woda + cytryna + mięta +miód – organizm na pewno Wam się odwdzięczy.

GRILLUJ ZDROWO –  kilka słów od strony technicznej

7. Przed rozpoczęciem grillowania upewnij się, że grill jest na pewno czysty. Oczywiście zwłaszcza ruszt. Świetną alternatywą jest grillowanie na tackach. Mamy wtedy pewność, że jedzenie nie dotyka niczego brudnego. Ponadto używanie tacek na grilla zabezpiecza posiłki przed toksycznymi oparami oraz rakotwórczymi związkami, które mogą się wytwarzać na skutek kapiącego tłuszczu na rozgrzany olej. Być może brzmi jak przesada. To punkt skierowany raczej do osób, które grillują o wiele częściej niż 2x w miesiącu.

8. Węgiel zastąp brykietem. Pali się wolniej, więc zmniejszysz tym ryzyko przypalenia potraw, a co za tym idzie także powstania rakotwórczych związków. Oba ostatnie punkty dotyczą głównie grillowania tłustych przypraw, których mam nadzieję, będziecie już unikać.

A Wy, lubicie griilować? 

Macie swój ‘przepis na idealne grillowanie’? :) 

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Szczotka Olivia Garden – piękne i zdrowe włosy

  • Redakcja
  • 27/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Klapki damskie – modne i wygodne propozycje na lato 2025

  • Redakcja
  • 22/05/2025
tu-ikuan-FXzfUAj3bgA-unsplash
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy w stylu Clean Girl, czyli zapachy czystości

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/04/2025
Perfumy Ewa Chodakowska
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy Ewy Chodakowskiej – zmysłowa kolekcja dla kobiet, które wiedzą, czego chcą

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/03/2025
Zaćmienie Słońca w Baranie
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Zaćmienie Słońca w Baranie 29 marca 2025 – czas odwagi, decyzji i zmian

  • Redakcja
  • 27/03/2025
Jak sprawdzić czy perfumy są oryginalne
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Jak sprawdzić, czy perfumy są oryginalne? To warto wiedzieć

  • Agnieszka Adamowicz
  • 26/03/2025
10 sposobów na stres w pracy
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

10 niezawodnych sposobów na pozbycie się stresu w pracy

  • Agnieszka Adamowicz
  • 25/03/2025
Jak nie przejmować się opinią innych
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

3 powody, dla których nie powinnaś przejmować się tym, co myślą o Tobie inni

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/03/2025
2 comments
  1. peeling laserowy poznań pisze:
    16/05/2016 o 12:02

    Papryka faszerowana to bardzo dobra rzecz ! :)

  2. Fitporadnia pisze:
    20/09/2021 o 10:49

    Generalnie – grillowane, samo z siebie jest zdrowsze, ale kiedy zapomnimy o wszystkich tych dodatkach i… będziemy pamiętać o ilości. Zawsze na grillu je się więcej, niż jedno danie co może być zgubne.

    Zdecydowanie polecam na grillu korzystać z warzyw – papryki, cukini czy pieczarek. Idealny dodatek, którego niskokaloryczność sprawia, że grill będzie zdrowszy.

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.