Ostatnio pisałam Wam o tym, dlaczego chipsy są tak bardzo niezdrowe dla naszego organizmu i obiecałam przedstawić Wam moje zdrowe (i smaczniejsze!) alternatywy dla śmieciastych chipsiorków.
Oto 5. przepisów na pyszne przekąski, które przypadną do gustu nawet prawdziwym chipsomaniakom! :)
1. Chipsy z jarmużu
Jarmuż to prawdziwa bomba odżywcza: zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne, bogate źródło witaminy K, C, karotenoidów, wapnia i żelaza. Nic więc dziwnego, że nareszcie został doceniony przez maniaków zdrowego odżywiania. Ja także bardzo się polubiłam z tym warzywem. Smakuje mi zarówno w formie surowej jak i w formie pysznych, chrupiących chipsów.
Jak je przygotowuję?
Najpierw zajmuję się jarmużem: usuwam z niego grube łodygi, liście rwę na kawałki. Układam je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie kropię niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiam przyprawami. W moim wykonaniu jest to mieszanka: chili, papryki, czosnku, soli i… łyżeczki cukru brązowego. Następnie jarmuż piekę przez ok. 10 min. w piekarniku podgrzanym do 160 st.
Chipsy najlepiej smakują zaraz po wyjęciu – są bardzo chrupiące i aromatyczne. W sam raz sprawdzą się jako zdrowa przekąska do filmu, książki, czy ulubionego serialu.
2. Chipsy z cukinii
Do ich wykonania należy mieć troszkę więcej cierpliwości niż do tych z punktu nr 1. Przygotowanie ich zajmuje mniej więcej 1-1,5 godz. Cukinię należy pokroić w cienkie plasterki, pokropić oliwą, najpierw delikatnie oprószyć je solą, a następnie swoimi ulubionymi przyprawami (już mniej delikatnie;)). Tak przygotowane plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na ok. 100 st. piekarnika. Do przygotowywanej cukinii należy często zaglądać. Długość pieczenia zależy od grubości plasterków. Moje ok. 3-mm plasterki piekłam przez 1,5 godz. Po 40 minutach pokropiłam je wodą i przełożyłam na drugą stronę. Część (te najcieńsze) schrupałam jeszcze podczas pieczenia pozostałych.
Przepis tylko dla cierpliwych. Smak wart zaangażowania, ale wiadomo, że nie każdy lubi tak czasochłonne przekąski.
3. Chipsy ziemniaczane
Dietetyczne i beztłuszczowe mogą być także chipsy ziemniaczane. Do ich wykonania używam specjalnej maszynki do robienia chipsów, która jest wyposażona także w krajarkę do ziemniaków i owoców. Przy pomocy krajalnicy przygotowuję plasterki ziemniaka, następnie doprawiam je różnymi przyprawami (najczęściej jest to po prostu papryka) i układam je w koszyku, który wstawiam do mikrofalówki (na ok. 5 min./500W).
Chipsy świetnie smakują i nie zawierają zbędnego tłuszczu. Wątpliwość może wzbudzać ich przygotowanie w mikrofalówce – nic się nie bójcie, raz na jakiś czas (bo przecież nie mówimy tu o codziennym chrupaniu?:) ) na pewno nie zaszkodzą.
To moje trzy ulubione propozycje. Próbowałam też kiedyś chipsów przyrządzonych z plasterków buraka, czy marchwi, ale smak mnie nie przekonał.
Macie swoje ulubione chipsowe alternatywy? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się ze mną przepisem w komentarzu. Bardzo chętnie spróbuję czegoś nowego! :)
32 comments
Lubię takie czipsy zdecydowanie bardziej niż te kupne ;)
musze mojemu mężowi taką kupić :D
maszynka zamówiona :DDD
narobiłaś mi ochoty, ale na prawdziwie tluste i niezdrowe chipsy :PP
i ja polecam gorąco, są pyszne :))))
Czy bakłażan także się nadaje? ;)
Pewnie tak, ale jeszcze nie próbowałam :)
brzmi smacznie mmmmmmmmm
Aga, a gdzie można kupić maszynkę do chipsów z punktu 3? i czy w jej skład wchodzi też koszyczek ze zdjęcia?
Tak, w skład wchodzi też koszyczek:) Nie mam pojęcia, gdzie są one dostępne stacjonarnie, ja zamawiałam online, np. tu:
http://www.cookstore.pl/maszynka-do-chipsow-i-owocow-zrob-chipsa-hit,id580.html
19,90 zł :)
ostatnio ograniczyłam czipsy do 0! muszę wypróbować Twój przepis na te ziemniaczane, ciekawe gdzie mozna dostac te maszynki?
Dzięki za przepisy, jutro odpalę jakiś film i wypróbuję
właśnie zgłodniałam :D
Małą porcję jarmużu można by było przechrupać :P
na pewno je zrobię w najbliższym czasie :)
nie umiem sie powstrzymac od chipsow, przynajmniej raz w tygodniu. Opcja ziemniaczana moze mnie wybawic;/
Super przepisy! Już wypróbowałem, są naprawdę extra!
Fajna ta maszyna :D
świetny pomysł , to idealne przekąski do chrupania na wieczór ;)
Uwielbiam czipsy ziemniaczane, ale robie je w piekarniku. Dodaję bardzo duzo ziół i są przepyszne
ten gadżet do produkcji czipsów muszę mieć!!!!
bardzo często sięgam po takie chipsy <3 są przepyszne <3
zywnosc podgrzewana i gorowana w mikrofali,nie ma zadnych wartosci odzywczych!!!!!!!!!!!!!!!
A kupne chipsy mają mnóstwo wartości odŻywczych!
świetne pomysły na pewno wypróbuję :D
ojjjjj nie podoba mi się ta mikrofala!
To nie używaj!
Ja osobiście uwielbiam robić chipsy z marchewki lub selera : warzywa + oliwa + przyprawy i piekarnik – POLECAM!
zamiast maszynki, mozna pokroić normalnie krajarką np do warzyw i na talerz i fruu do mikrofali! tez pyszota!
każdą z tych przekąsek doprawiłabym mocno pieprzem!;)
chipsy mogą dla mnie nie istnieć – słodycze taaaaaaaak! <3
Więc czego tutaj szukasz?