PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Kącik Smaku
  • Szybkie przepisy
  • ZDROWIE

3 przepisy na zdrowe… chipsy!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 04/05/2015
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Ostatnio pisałam Wam o tym, dlaczego chipsy są tak bardzo niezdrowe dla naszego organizmu i obiecałam przedstawić Wam moje zdrowe (i smaczniejsze!) alternatywy dla śmieciastych chipsiorków. 

Oto 5. przepisów na pyszne przekąski, które przypadną do gustu nawet prawdziwym chipsomaniakom! :)

1. Chipsy z jarmużu

Jarmuż to prawdziwa bomba odżywcza: zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne, bogate źródło witaminy K, C, karotenoidów, wapnia i żelaza. Nic więc dziwnego, że nareszcie został doceniony przez maniaków zdrowego odżywiania. Ja także bardzo się polubiłam z tym warzywem. Smakuje mi zarówno w formie surowej jak i w formie pysznych, chrupiących chipsów.

chipsy z jarmużu
Jarmuż

Jak je przygotowuję?

Najpierw zajmuję się jarmużem: usuwam z niego grube łodygi, liście rwę na kawałki. Układam je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie kropię niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiam przyprawami. W moim wykonaniu jest to mieszanka: chili, papryki, czosnku, soli i… łyżeczki cukru brązowego. Następnie jarmuż piekę przez ok. 10 min. w piekarniku podgrzanym do 160 st.

Chipsy najlepiej smakują zaraz po wyjęciu – są bardzo chrupiące i aromatyczne. W sam raz sprawdzą się jako zdrowa przekąska do filmu, książki, czy ulubionego serialu.

 

2. Chipsy z cukinii

Do ich wykonania należy mieć troszkę więcej cierpliwości niż do tych z punktu nr 1. Przygotowanie ich zajmuje mniej więcej 1-1,5 godz. Cukinię należy pokroić w cienkie plasterki, pokropić oliwą, najpierw delikatnie oprószyć je solą, a następnie swoimi ulubionymi przyprawami (już mniej delikatnie;)). Tak przygotowane plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na ok. 100 st.  piekarnika. Do przygotowywanej cukinii należy często zaglądać. Długość pieczenia zależy od grubości plasterków. Moje ok. 3-mm plasterki piekłam przez 1,5 godz. Po 40 minutach pokropiłam je wodą i przełożyłam na drugą stronę. Część (te najcieńsze) schrupałam jeszcze podczas pieczenia pozostałych.

Przepis tylko dla cierpliwych. Smak wart zaangażowania, ale wiadomo, że nie każdy lubi tak czasochłonne przekąski.

Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii

3. Chipsy ziemniaczane

Dietetyczne i beztłuszczowe mogą być także chipsy ziemniaczane. Do ich wykonania używam specjalnej maszynki do robienia chipsów, która jest wyposażona także w krajarkę do ziemniaków i owoców. Przy pomocy krajalnicy przygotowuję plasterki ziemniaka, następnie doprawiam je różnymi przyprawami (najczęściej jest to po prostu papryka) i układam je w koszyku, który wstawiam do mikrofalówki (na ok. 5 min./500W).

Chipsy świetnie smakują i nie zawierają zbędnego tłuszczu. Wątpliwość może wzbudzać ich przygotowanie w mikrofalówce – nic się nie bójcie, raz na jakiś czas (bo przecież nie mówimy tu o codziennym chrupaniu?:) ) na pewno nie zaszkodzą. 

Maszynka do robienia chipsów

To moje trzy ulubione propozycje. Próbowałam też kiedyś chipsów przyrządzonych z plasterków buraka, czy marchwi, ale smak mnie nie przekonał.

Macie swoje ulubione chipsowe alternatywy? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się ze mną przepisem w komentarzu. Bardzo chętnie spróbuję czegoś nowego! :)

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Roślinne klopsiki z ciecierzycy i buraka
Zobacz więcej
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy

Dzień bez mięsa. Spróbuj tego roślinnego przepisu – jest pyszny!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 20/03/2025
Ruch a emocje, jak ciało pomaga głowie
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

Ruch a emocje – jak ciało pomaga głowie?

  • Agnieszka Adamowicz
  • 17/03/2025
Skuteczne koktajle odchudzające
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy

Skuteczne koktajle odchudzające – przepisy, które naprawdę działają!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 12/03/2025
Jak przyspieszyć metabolizm
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy

Jak przyspieszyć metabolizm? 14 sprawdzonych sposobów

  • Agnieszka Adamowicz
  • 11/03/2025
Złoty środek na motywację do treningu
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy

Złoty środek na motywację do treningu – jak ćwiczyć regularnie?

  • Agnieszka Adamowicz
  • 09/03/2025
Chinkali – tradycyjne kluski dagestańskie podawane z jagnięciną i aromatycznym bulionem
Zobacz więcej
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy

Kuchnia dagestańska. Najpopularniejsze potrawy Kaukazu

  • Agnieszka Adamowicz
  • 15/02/2025
Co to jest kiszony arbuz
Zobacz więcej
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy

Kiszony arbuz – nietypowy przysmak, który musisz spróbować

  • Agnieszka Adamowicz
  • 10/02/2025
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe w 2025 roku?
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Najnowsze wpisy

Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe w 2025 roku?

  • Agnieszka Adamowicz
  • 02/01/2025
32 comments
  1. baś pisze:
    04/05/2015 o 21:12

    Lubię takie czipsy zdecydowanie bardziej niż te kupne ;)

  2. Jul pisze:
    04/05/2015 o 21:25

    musze mojemu mężowi taką kupić :D

  3. DOMINIKA pisze:
    04/05/2015 o 21:34

    maszynka zamówiona :DDD

  4. ilo pisze:
    04/05/2015 o 21:47

    narobiłaś mi ochoty, ale na prawdziwie tluste i niezdrowe chipsy :PP

  5. sylwia pisze:
    04/05/2015 o 21:50

    i ja polecam gorąco, są pyszne :))))

  6. Marta pisze:
    04/05/2015 o 22:17

    Czy bakłażan także się nadaje? ;)

  7. PAT pisze:
    04/05/2015 o 22:19

    brzmi smacznie mmmmmmmmm

  8. tyteżterefere pisze:
    04/05/2015 o 22:27

    Aga, a gdzie można kupić maszynkę do chipsów z punktu 3? i czy w jej skład wchodzi też koszyczek ze zdjęcia?

  9. Paulina G. pisze:
    04/05/2015 o 22:40

    ostatnio ograniczyłam czipsy do 0! muszę wypróbować Twój przepis na te ziemniaczane, ciekawe gdzie mozna dostac te maszynki?

  10. paulina pisze:
    04/05/2015 o 23:09

    Dzięki za przepisy, jutro odpalę jakiś film i wypróbuję

  11. Zouzi pisze:
    04/05/2015 o 23:23

    właśnie zgłodniałam :D

  12. Przystanek Uroda pisze:
    04/05/2015 o 23:56

    Tak, w skład wchodzi też koszyczek:) Nie mam pojęcia, gdzie są one dostępne stacjonarnie, ja zamawiałam online, np. tu:
    http://www.cookstore.pl/maszynka-do-chipsow-i-owocow-zrob-chipsa-hit,id580.html
    19,90 zł :)

  13. Przystanek Uroda pisze:
    04/05/2015 o 23:57

    Małą porcję jarmużu można by było przechrupać :P

  14. UY pisze:
    04/05/2015 o 23:57

    na pewno je zrobię w najbliższym czasie :)

  15. Przystanek Uroda pisze:
    04/05/2015 o 23:58

    Pewnie tak, ale jeszcze nie próbowałam :)

  16. Kaja pisze:
    05/05/2015 o 03:08

    nie umiem sie powstrzymac od chipsow, przynajmniej raz w tygodniu. Opcja ziemniaczana moze mnie wybawic;/

  17. Olka pisze:
    05/05/2015 o 09:13

    Super przepisy! Już wypróbowałem, są naprawdę extra!

  18. cleo pisze:
    05/05/2015 o 09:39

    Fajna ta maszyna :D

  19. iSka pisze:
    05/05/2015 o 10:59

    świetny pomysł , to idealne przekąski do chrupania na wieczór ;)

  20. Ania pisze:
    05/05/2015 o 13:00

    Uwielbiam czipsy ziemniaczane, ale robie je w piekarniku. Dodaję bardzo duzo ziół i są przepyszne

  21. x pisze:
    05/05/2015 o 13:05

    ten gadżet do produkcji czipsów muszę mieć!!!!

  22. werka92 pisze:
    05/05/2015 o 13:40

    bardzo często sięgam po takie chipsy <3 są przepyszne <3

  23. qwertyuiop pisze:
    05/05/2015 o 14:11

    zywnosc podgrzewana i gorowana w mikrofali,nie ma zadnych wartosci odzywczych!!!!!!!!!!!!!!!

  24. yo_asia pisze:
    05/05/2015 o 16:37

    świetne pomysły na pewno wypróbuję :D

  25. G pisze:
    05/05/2015 o 18:57

    ojjjjj nie podoba mi się ta mikrofala!

  26. Marta pisze:
    05/05/2015 o 21:05

    Ja osobiście uwielbiam robić chipsy z marchewki lub selera : warzywa + oliwa + przyprawy i piekarnik – POLECAM!

  27. iga pisze:
    05/05/2015 o 23:00

    zamiast maszynki, mozna pokroić normalnie krajarką np do warzyw i na talerz i fruu do mikrofali! tez pyszota!

  28. Anka pisze:
    05/05/2015 o 23:13

    każdą z tych przekąsek doprawiłabym mocno pieprzem!;)

  29. karo pisze:
    06/05/2015 o 11:26

    chipsy mogą dla mnie nie istnieć – słodycze taaaaaaaak! <3

  30. RealistA pisze:
    05/12/2018 o 13:30

    A kupne chipsy mają mnóstwo wartości odŻywczych!

  31. Do malkontenta... pisze:
    05/12/2018 o 13:31

    To nie używaj!

  32. Do karo... pisze:
    05/12/2018 o 13:32

    Więc czego tutaj szukasz?

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.