Może wciąż szukacie pomysłu na dzisiejszy obiad? :)

Dzisiaj szybki wpis z najprostszym przepisem na zdrowego i pysznego wegeburgera!

wegeburger przepis

Co nam będzie potrzebne?

  • ok. 30 g sera parmezanu,
  • 150 g ricotty,
  • ok. 20 g bułki tartej,
  • sól/pieprz (do smaku),
  • oliwa,
  • 2 bułki burgerowe,
  • pesto/opcjonalnie przecier pomidorowy – najlepiej i jedno i drugie;),
  • sałata + papryka, pomidor i in. ulubione warzywa do smaku.

przepis na wegeburgera

Podane składniki przeznaczone są na wykonanie 2. wegeburgerów.

  • WYKONANIE:

Najpierw do miski wrzucamy parmezan, ricottę oraz bułkę tartą, następnie pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy uzyskamy już z podanych składników masę, przygotowujemy 4 płaskie kotleciki (lub dwa większe, ja wolę pierwszą opcję). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki (z obu stron oczywiście;)).

Bułki hamburgerowe smarujemy pesto. Na połówki bułki kładziemy liść sałaty i kotlecik (którego następnie możemy potraktować przecierem pomidorowym). Dokładamy ulubione warzywa do smaku i łączymy połówki tworząc pysznego wegeburgera!

Jeżeli nie chcecie kupować bułek w sklepie, np ze względu na słaby skład produktu, to bułki także możemy samodzielnie wykonać w domu, ale to już wiadomo, że jest bardziej czasochłonna czynność.

Przepis na pełnoziarniste bułki do burgerów, z którego ja korzystam, znajdziecie na blogu: Feed me better (kliknijcie w link).

Smacznego! :)