Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci, liczba ludzi ze stwierdzoną nadwagą wzrosła niemal trzykrotnie, a sama otyłość osiągnęła rozmiary epidemii. Czego unikać, aby nie wrzucać w siebie pustych i niezdrowych kcal?
1. Napoje sztucznie słodzone
Kupując słodkie napoje gazowane otrzymujemy mieszankę wody, dużej ilości cukru oraz odrobinę dodatków smakowych. Syrop ten to najczęściej syrop kukurydziany składający się z glukozy i fruktozy. Glukoza zamieniana jest natychmiast w energię, natomiast fruktoza odkłada się w postaci tłuszczu. Najgroźniejsze jest jednak to, że fruktozę przetwarzamy na najgorszy rodzaj tłuszczu – ten gromadzący się wokół narządów wewnętrznych.
2. Biały cukier
Cukier, to sacharoza pozyskiwana z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej w procesach przemysłowego oczyszczania. Biały cukier jest czystym węglowodanem, pozbawionym jakichkolwiek składników odżywczych. Jest główną przyczyną otyłości, 100g cukru zawiera ok. 400kcal. Słodząc herbatę, dostarczamy więc organizmowi tylko pustych kalorii.
3. Słone przekąski
Pisząc “słone przekąski” mam na myśli, np. chipsy i frytki. Dostarczają nam one dużych ilości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, które odkładają się w naszym ciele w tkance tłuszczowej. Ponadto są one bogate w sól, której nadmiar powoduje nadciśnienie tętnicze i gromadzenie się wody w organizmie.
4. Ziemniaki
Długo gotowane ziemniaki tracą większość wartości odżywczych dostarczając naszemu organizmowi jedynie pustych kalorii. Natomiast te dobrze ugotowane są wprost bogactwem witamin. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. Jakie ziemniaki warto więc spożywać? Najzdrowsze są ziemniaki gotowane na parze, potem te w mundurkach, pieczone, a na końcu obrane przed gotowaniem i dopiero ugotowane (nie za długo!).
5. Alkohol
Bomba pustych kalorii;) (7,1kcal/1g). Powoduje więc odkładanie się tkanki tłuszczowej, zakłóca cykl spalania tłuszczu w organizmie. Spożycie 24 g alkoholu powoduje spadem tempa spalania tłuszczy aż o… 75! Ponadto napoje alkoholowe blokują rozwój mięśni. Brak rozkładu pożywienia, w tym zawartego w pożywieniu białka, powoduje utrudnienie rozwoju nowych komórek mięśniowych.
6. Biały ryż, biały makaron, chleb
Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Im produkt ma niższy wskaźnik IG, tym mniej obciąża przemianę materii i tym więcej można go zjeść. Jeśli poziom glukozy jest wysoki (czyli po zjedzeniu produktów o wysokim IG), następuje wyrzut insuliny. A to właśnie duże wahania w jej wydzielaniu przyspieszają odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Jeżeli jesteście właśnie w trakcie poszukiwań diety idealnej, to uważajcie także na produkty, które tylko udają, że są zdrowe. Więcej możecie poczytać o nich we wpisie “Zdrowa Żywność” :)
50 comments
W ziemniakach najbardziej tuczące są chyba sosy z którymi najczesciej się je podaje a pieczone w skórkach ziemniaczki to zdrowe rozwiązanie do grilla zamiast tłustych kiełbasek
Nie wyobrazam sobie wyrzucenia z diety kilku produktów z tej listy, jem dużo …. ziemniaków ale polewam je jogurtem naturalnym :)
super!!! przyda się taka lista!
Staram się unikać gazowanych i sztucznie słodkich napojów od 5 lat ;)
Sama korzystam z syropów i cukru trzcinowego . Biały cukier poszedł dawno w odstawkę.
W szklance zwykłej Coca Coli połowa to cukier……
Najlepsze soki, to te samodzielnie wyciskane lub jednodniowe. Nawet w Kubusiu jest ok. 10 łyżek cukru.
Świetny tekst, zgadzam się co do każdego zdania !
. Dlatego najlepiej pić wodę, da się przyzwyczaić do jej smaku :) Można też dodać owoce, to cudownie poprawia jej smak :)
uwielbiam ziemniaki pieczone z rozmarynem, są zdrowe i pieczone nieszczególnie tuczą;)
Jestem dopiero na etapie uczenia się o zdrowym odżywianiu, dzięki za twoje wpisy :)
Najwięcej tak naprawdę i tak zależy od genów. Mam b. dobry metabolizm, mogę jeść to wszystko tonami !
zawsze sprawdzam indeks glikemiczny, teraz już większość robię intuicyjnie, ale kiedyś miałam całą kuchnię w tabelach ;)))) Ryż, bialy makaron i chleb oczywiscie na początku już poszedł w odstawkę.
Jem tylko to co naturalne i nieprzetworzone, polecam takie podejście.
Na przygotowywanie zdrowych posiłków trzeba mieć czas. Odchudzałam się kiedyś z dieta o niskim indeksie glikemicznym i nauczyła mnie ona zdrowego stylu odżywiania
ja używam stewii, syropu z agawy, czasami też sięgam po naturalne miody.
ziemiaki mogła bym jeść je codziennie:P i to w formie frytek :P musze z tym skończyć :PPP
mój mąż uważa, że nie ma ziemniaków nie ma obiadu;p staram się jak mogę przyrządzać je jak najzdrowiej – pieczone, bez tłuszczu <3 :)
O fruktozie naczytałam się,że może być niebezpieczna,więc odpuściłam ją. do słodzenia kawy uzywam stewii w tabletkach.
zamiast cukru polecam ksylitol jest dużo zdrowszy, niestety także i droższy. ale zdrowie i dieta to najwazniejsza sprawa, nie ma co się oszukiwać, dlatego warto inwestować.
Słodzone napoje to najgorsze zło na świecie, jeszcze gorzej wersje light! Na szczęście mam sokowirówkę, więc problem z głowy ;)
Zamiast cukru polecam cukier buraczany nierafinowany z melasą trzcinową :) do kawki
używam melasy trzcinowej i jest ok ale używam mało, do slodzenia cudowny jest też ksylitol :)
w zasadzie nie używam białego cukru, więc problem mnie nie dotyczy, jedyne co to słodzę kawę, to już chyba mój nałóg…
Bardzo często jem ziemniaki, ale z piekarnika, więc spoko :) pychotka
ziemniaki na zimno mają bardzo niski IG;)
z tego co słyszałam to czysta fruktoza jest gorsza od czystej glukozy, Wątroba fruktozę rozkłada prawie tak jak etanol! Owoce mogą być tak samo szkodliwe jak alkohol!
Cukier trzcinowy to bzdura medialna, a ludzie dają się na to nabrać, zarówno biały cukier jak i trzcinowy, ale przetwarzany to czysta sacharoza, co innego ten nieoczyszczony, wtedy nawet z buraków trzcinowych może być ok.
jestem na diecie IG, o ile dietą można to nazwać, to po prostu styl życia ;)
z chudym twarogiem i surówką i surówką z kiszonej kapusty, to bardzo zdrowy i niskokaloryczne danie.
Ziemniaki najlepiej surowe zalać wrzątkiem, zachowają właściwości odżywcze. Ponadto ziemniaki mogą być gotowane w mundurkach lub na parze i wtedy wciąż są zdrowe i dzięki Bogu nie są bardzo tuczące, bo uwielbiam ziemniaki!
Ryż i białe pieczywo, to pierwsze co usunęłam ze swojej diety. Polecam imbir, wspiera metabolizm :)
Mogę jeść co chcę a i tak nie przytyję, takie geny :)))))))
Wystarczy ograniczyć spozywanie posiłków o wysokim IG i problem otyłości z głowy :)
jem bez żadnych ograniczeń, bo chciałabym przytyć z jakie 5 kg… niestety :(((((( dalej jestem chuda jak patyk
Ten post spadł mi z nieba! nie wiedziałam, że cukier to aż takie zło! słyszałam oczywiście porady o ograniczeniu cukru, ale az tak????
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu,, więc to nie jest wcale tak dużo….
czy woda tez ma IG i trzeb a ja ograniczać????
do najbardziej tuczących produktów zaliczyłabym fast foody, czekolade , zółty ser ,mięso smażone …
dlatego należy jeść JEDZENIE a nie produkty;)
Chciałabym przytyć i pochałaniam wielkie ilości pizzy, codziennie! Niestety niewiele to daje, spróbuję z białym pieczywem
Ziemniaki spożywanie w nie za dużych ilościach nie tuczą. Ziemniaki mają dużo składników odżywczych!!!
banany są bardzo tuczące
Zjadanie kilku kartofli dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze, jak niektóre leki na nadciśnienie bez wpływu na masę ciała – podczytane na stronie amerykańskich naukowców ;)
Czy dobrze jest pić podczas spożywania posiłków? Proszę o odpowiedź!
same ziemniaki nie tucza jedna sztuka to tylko 70 kalorii,ziemniaki staja sie tuczace w polaczeniu z tlustymi kalorycznymi sosami
ziemniaki może i tuczą, ale spozywane w duzych ilościach, cukier, białe pieczywo? – to samo. wszystko zależy od ilości! Nie objadajmy się jak świnie to i problemu otyłości nie będzie!
kurcze a ja jem to wszystko i nie moge przytyc…. a chce:/
bardzo fajne podsumowanie…szkoda, że na cenzurowanym są same pszności
co do ziemniaków to się do końca nie zgodzę, nie są mocno kaloryczne bo taka średnia wartość energetyczna ziemniaków wynosi 90kcal / 100 g :) a aby nie traciły swoich wartości podczas obróbki termicznej należy wrzucić je już na mocno gotującą się wodę, gotować pod przykrywką, nie solić w trakcie, ewentualnie dopiero po ugotowaniu na talerzu i najlepiej w mundurkach :)