PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Spaghetti Aglio Olio – przepis na najprostszy i najlepszy makaron z kuchni włoskiej

  • Leszek Kwiatkowski
  • 10/06/2023
  • 3 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Dziś przeniesiemy się w magiczne rejony Włoch, a dokładnie do kuchni, gdzie króluje prostota i autentyczność. W tych kulinarnych stronach składniki tworzą swoją własną symfonię, a jeden z ich najbardziej wyrazistych akordów to aglio olio. Jest to danie, które na pierwszy rzut oka wydaje się proste, ale kiedy skosztujesz, doznasz prawdziwej eksplozji smaków. Poniżej znajdziesz najprostszy i najlepszy przepis na Aglio Olio. To makaron, którym zachwycisz każdego!

Aglio Olio przepis
Aglio Olio przepis na najlepszy makaron z tradycyjnej włoskiej kuchni

Aglio olio, czyli czosnek i oliwa, to potrawa, której korzenie tkwią w starożytnej Rzymie. Zasady jej przygotowania są niezmiennie proste od stuleci: na oliwie z oliwek podsmażany jest czosnek, a następnie wszystko to mieszane jest z makaronem. Często dodaje się też chili, które dodaje daniu dodatkowego “kopa” smaku. W ciągu lat przepis ten ewoluował, ale podstawowe składniki pozostały te same. Jego prostota jest jednak kluczowa, bo to tu składniki mają prawo w pełni zabłysnąć.

Spaghetti Aglio Olio – przepis

Danie Aglio Olio to dowód na to, że kuchnia nie musi być skomplikowana, aby być smaczna. Ten prosty przepis to esencja włoskiego podejścia do gotowania, które stawia na jakość składników i prostotę. Włosi od zawsze wiedzieli, że prawdziwe piękno tkwi w prostocie, a ten przepis jest na to dowodem.

Składniki:

  • 200g makaronu (polecamy ten świeży z Lidlowej lodówki!),
  • papryczka chili,
  • dużo czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • parmezan lub płatki drożdżowe (w wersji wege),
  • natka pietruszki.

Aglio Olio przepis – przygotowanie:

  1. Chili i czosnek pokrój w drobne plastry.
  2. Chluśnij sporą ilość oliwy na patelnię.
  3. Podsmaż najpierw chili, po chwili dodaj czosnek. Smaż aż czosnek zrobi się miękki, ale uważaj, żeby go nie przypalić.
  4. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente.
  5. Wymieszaj wszystko na patelni, podsmaż jeszcze chwilę.
  6. Przełóż na głęboki talerz i posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Pamiętaj, że to nie jest tylko przepis – to zaproszenie do podróży po kulturze i kuchni Włoch, bez opuszczania swojej kuchni. Buon appetito!

Co to znaczy aglio e olio?

Aglio e olio dosłownie oznacza “czosnek i oliwa”. Jest to prosta i klasyczna potrawa, popularna w regionie Włoch, zwłaszcza w Neapolu. Składa się głównie z spaghetti lub innego rodzaju makaronu, podsmażanego czosnku w oliwie z oliwek, oraz ewentualnie dodatków takich jak płatki chili, natka pietruszki czy starty ser parmezan. Aglio e olio jest przykładem kuchni włoskiej, która często opiera się na prostych składnikach, ale w połączeniu tworzących bogaty smak. To danie jest szybkie do przygotowania i wymaga niewielu składników, co czyni je popularnym wśród domowych kucharzy. Jest to też przykład potrawy, która podobnie jak np. włoska zapiekanka makaronowa bez mięsa jest idealna dla wegetarian lub osób ograniczających spożywanie mięsa.

Aglio Olio najlepszy przepis
Aglio Olio najlepszy przepis

Aglio Olio przepis: ile oliwy do aglio olio?

Ilość oliwy do przygotowania dania aglio e olio może się różnić w zależności od preferencji smakowych i ilości używanego makaronu. Ogólnie rzecz biorąc, zazwyczaj używa się takiej ilości oliwy z oliwek, aby pokryć cały makaron i nadać mu odpowiednią konsystencję. Odpowiednia konsystencja aglio e olio powinna być jedwabista i delikatnie kleista, aby dobrze oblepić makaron i zapewnić równomierne pokrycie smakiem. Oliwa z oliwek powinna tworzyć sos, który otacza każdy kawałek makaronu, dodając mu wilgotności i smaku. Przykładowo, na 250 gramów makaronu spaghetti, można użyć około 60-80 ml oliwy z oliwek. Warto jednak pamiętać, że jest to jedynie szacunkowa ilość i można ją dostosować do własnych upodobań.

Leszek Kwiatkowski

Szef działu Lifestyle, serialomaniak i pasjonat dobrego kina. Zanim jednak odkrył świat filmu, jego pierwszą miłością były zwierzęta. Od dziecka otoczony wianuszkiem różnych stworzeń, od psów i kotów po ślimaki i stonki. Jest wielkim fanem sportów - niezależnie od tego, czy to piłka nożna, jazda na rowerze, czy bieganie. Jego zdolność do znalezienia radości i satysfakcji w każdej formie aktywności fizycznej jest inspirująca. To również prawdziwy smakosz i kawosz, uwielbiający dobrze zjeść. Jego ulubione potrawy pochodzą z kuchni włoskiej, ale nie stroni także od odkrywania nowych smaków. W każdym nowym miejscu, które odwiedza, zawsze szuka najsmaczniejszych lokalnych przysmaków. Po godzinach zdejmuje kapelusz szefa działu i przywdziewa kask inżyniera. Zawsze gotowy na nowe wyzwania.

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Szczotka Olivia Garden – piękne i zdrowe włosy

  • Redakcja
  • 27/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Klapki damskie – modne i wygodne propozycje na lato 2025

  • Redakcja
  • 22/05/2025
tu-ikuan-FXzfUAj3bgA-unsplash
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy w stylu Clean Girl, czyli zapachy czystości

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/04/2025
Perfumy Ewa Chodakowska
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy Ewy Chodakowskiej – zmysłowa kolekcja dla kobiet, które wiedzą, czego chcą

  • Agnieszka Adamowicz
  • 28/03/2025
Zaćmienie Słońca w Baranie
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Zaćmienie Słońca w Baranie 29 marca 2025 – czas odwagi, decyzji i zmian

  • Redakcja
  • 27/03/2025
Jak sprawdzić czy perfumy są oryginalne
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Jak sprawdzić, czy perfumy są oryginalne? To warto wiedzieć

  • Agnieszka Adamowicz
  • 26/03/2025
10 sposobów na stres w pracy
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

10 niezawodnych sposobów na pozbycie się stresu w pracy

  • Agnieszka Adamowicz
  • 25/03/2025
Jak nie przejmować się opinią innych
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Psychologia

3 powody, dla których nie powinnaś przejmować się tym, co myślą o Tobie inni

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/03/2025
Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.