Ostatnio jestem specjalistką od przyrządzania szybkich posiłków. Umiejętność tę opanowałam, gdy postanowiłam prowadzić zdrowszy tryb życia i zamiast na niezdrowe jedzenie do “Maca” (nie uwierzycie, ale kiedyś zdarzało mi się tam jeść nawet kilka!! razy w tygodniu) postanowiłam zadbać o to, by co dzień zjeść ciepły, zdrowy i smaczny posiłek. Z racji tego, że późno wracam z pracy, nie mam czasu godzinami stać w kuchni, więc zazwyczaj wybieram coś szybkiego.
Tarta, na którą przepis znajdziecie poniżej, to taka moja własna kombinacja ;) i mi bardzo smakuje. Czas przygotowania to jakies 15-20 min + ok. 30 min pieczenia.
- Składniki:
– 2 opak. tuńczyka w sosie własnym
– 1 opak. mrożonego szpinaku,
– 6 pomidorów,
– ciasto francuskie,
– 3 ząbki czosnku,
-zioła prowansalskie,
-sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni rozmrażamy szpinak (najlepiej wybrać ten w liściach, gdyż rozdrobniony to same odpadki;) ), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 ząbki wyciśniętego czosnku (można 2, ale pamiętajmy, że w okresie przeziębień dobrze działa na naszą odporność). Do powstałej “papki” dodajemy odsączonego tuńczyka, mieszamy. Gdy składniki na patelni są dobrze połączone dodajemy podduszone chwilę wcześniej pomidory ( pomidory sparzam wrzątkiem, obieram, wrzucam do rondelka, podlewam odrobiną wody, dodaję zioła prowansalskie i ‘duszę’ przez okres, w którym przygotowuję szpinak. Ps. Można dodać pomidory z puszki, jednak są na pewno mniej zdrowe niż takie zrobione po mojemu;)) i wszystko mieszamy, aż do ujednolicenia konsystencji. Całość z patelni nie wygląda może zbyt smacznie, ale musicie mi uwierzyć, że to jest naprawdę dobre;).
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (niestety ja kupiłam gotowe w sklepie, ale mam nadzieję, że w takiej ilości nie jest bardzo szkodliwe), następnie przekładamy farsz przygotowany na patelni (farsz trzeba podgrzewać do czasu, aż będzie miał jak najmniej wodnistą konsystencję). Z pozostałości ciasta francuskiego ułożyłam kratkę na wierzchu i tarta w takiej formie jest gotowa do pieczenia.
Pieczenie zajmuje ok 30-40 min w temp. 180 stopni.
Smacznego! :)
2 comments
A spód bez podpiekania?
Fajny pomysł z tą kratką z ciasta francuskiego.