PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Pomysł na szybki obiad do pracy: Spaghetti “bolognese”. Zrobisz je w 15 minut!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 20/03/2023
  • 1 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Kiedy myślimy o obiedzie do pracy, na pewno zależy nam na tym, żeby był pyszny i szybki w przygotowaniu. Każdy z nas ceni sobie czas po pracy i raczej nie ma ochoty na “siedzenie w garach”. Dlatego im szybciej, tym lepiej. To spaghetti “bolognese” idealnie wpisuje się w ten klimat. Jest smakowity, szybki w przygotowaniu i praktyczny – bez problemu zapakujesz go do lunch boxa.

Pomysł na szybki obiad do pracy - spaghetti bolognese
Pomysł na szybki obiad do pracy – spaghetti bolognese

Przepis na Spaghetti “bolognese”

“Bolognese” postanowiliśmy dać w cudzysłowie, bo na ten makaron nigdy nie patrzyliśmy pod takim kątem. To raczej taki “makaron w 5 minut” niż wyrafinowany wariacja bolognese. Ten szybki makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na posiłek do pracy.

P.S. Równie dobrze smakuje z roślinnym mięsem mielonym. Znajdziecie go m.in. w Lidlu i Biedronce (szukajcie w lodówkach obok tradycyjnego mięsa).
spaghetti bolognese - szybki obiad do pracy
Spaghetti “bolognese” – szybki obiad do pracy

Składniki na 2 porcje:

  • 200g makaronu spaghetti,
  • 200g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
  • 200g passata pomidorowa lub pomidory w puszce,
  • cebula, 2 ząbki czosnku, chili,
  • przyprawy – bazylia, oregano oraz sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • parmezan/ grana padano lub płatki drożdżowe do posypania.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, chili oraz czosnek.
  2. Następnie dodaj mięso, smaż mieszając co jakiś czas. Przypraw wg uznania.
  3. Po kilku minutach dodaj passatę pomidorową lub pomidory z puszki.
  4. Gotuj aż sos trochę odparuje.
  5. W tym samym czasie porcję makaronu ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Podawać sowicie posypane tartym serem.

Zobacz także: Łosoś i suszone pomidory w roli głównej, czyli jak przygotować pyszny makaron, który zachwyci Twoje kubki smakowe?

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak dobrać odżywkę do rodzaju włosów?

  • Redakcja
  • 07/11/2025
plastry borowinowe
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

3 produkty z uzdrowisk, jakie warto mieć w domu

  • Redakcja
  • 03/11/2025
nakładki invisalign
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Ortodoncja przyszłości – jak aparat Invisalign zmienia podejście do prostowania zębów

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Must-have w kosmetyczce: 5 koreańskich kosmetyków do twarzy, które ujarzmią przesuszoną skórę

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

“Cozy Girl” – zimowa rewolucja w świecie Jordan 4

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak prawidłowo nosić kask na stoku?

  • Redakcja
  • 31/10/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Czym jest równowaga PEH? Kosmetyki, które wzmocnią Twoje włosy!

  • Redakcja
  • 29/10/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak wybrać ciepłą i modną kurtkę zimową?

  • Redakcja
  • 27/10/2025
3 comments
  1. belveder pisze:
    21/03/2023 o 18:53

    Świetny przepis. Lubię takie pomysły na szybkie obiady

  2. Chudy 1990 pisze:
    22/03/2023 o 09:52

    O ile lubię takie spaghetti, bo wychowałem się na podobnym, to najlepiej byłoby je nazwać “Americano” albo w naszym kontekście “Polognese”. Nie chodzi tu nawet o wyrafinowanie, bo włoska kuchnia jest  raczej nieskomplikowana, a jedynie o autentyczność. Część włoskich potraw jakie znamy to tak naprawdę zamerykanizowane ich wersje, które niekiedy daleko odbiegają od tradycji – np. Carbonara z śmietaną, czy nawet groszkiem, co u rodowitego Włocha jest niedopuszczalnym błędem. Fakt faktem, że prawdziwy sos boloński robi się o wiele dłużej, więc nie każdemu się chce. Gwoli porównania nie zawiera on ani krztyny czosnku, jest oparty na bazie aromatycznej z selera naciowego, cebuli, marchewki (tzw. Sofrito), mielonym mięsie wołowym, opcjonalnie z dodatkiem pancetty lub guanciale (włoski dojrzewający boczek), z winem ,passatą, odrobiną mleka, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Po usmażeniu mięsa, sofrito i podduszeniu na winie, składniki łączy się z passatą, przyprawami, dolewa się wody lub bulionu i redukuje sos na średnio niskim ogniu z lekko uchylonym wieczkiem przez około 2 – 3 godziny. Faktycznej roboty jest tutaj na pół godziny, bo potem już sos robi się sam. Wystarczy go sprawdzić raz na 40 minut czy za dużo nie wyparowało i ew. jeszcze dolać wody/bulionu + mleko na ostatnie pół godziny gotowania, a tak to można sobie robić co innego w międzyczasie. Włosi zamiast spaghetti preferują do sosu bolońskiego makaron tagliatelle – jest szerszy i lepiej zatrzymuje kawałki mięsa, aha no i sos jest wymieszany z makaronem a nie położony na wierzchu – suchy makaron działa na Włocha jak płachta na byka. Polecam spróbować autentyczną wersję, bo jest przepyszna. Zawsze można zrobić hurtową ilość za jednym razem i potem mieć obiad na 2- 3 dni. Ugotować makaron do tego to kwestia 10 – 12 minut, a sos na następny dzień się jeszcze bardziej przegryzie. 

  3. Aniela pisze:
    24/03/2023 o 10:48

    Ja to w ogóle lubię robić sobie spaghetti w domu Uwielbiam jego smak, poza tym lubię jak szybciutko się przygotowuje. A sama nie przepadam za marnowaniem codziennie czasu na gotowanie ;)
    Super przepis sprawdzi się również na wakacjach: [spam]

    Nie wiem czy planowałyście już wakacje w tym roku, ale jeśli nie to zerknijcie sobie na ten [spam]. Bardzo fajny standard i świetne położenie nad Jeziorem Białym.

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.