PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Kącik Smaku
  • Najnowsze wpisy
  • Szybkie przepisy

Pomysł na: SZPARAGI! :)

  • Agnieszka Adamowicz
  • 02/06/2016
  • 1 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Korzystając z okazji, że sezon szparagowy w pełni, chciałam się z Wami podzielić przepisem na szybki ( czyli mój ulubiony;) ) obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Jest naprawdę mnóstwo powodów, dla których warto szparagi wprowadzić do jadłospisu. Musimy się szybko decydować, gdyż sezon szparagowy trwa tylko do końca czerwca!

13313648_10206557725012208_522030008_o

Szparagi są zdrowe (bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego ), niskokaloryczne ( 100 g zawiera tylko 18 kcal ), no i przede wszystkim przepyszne 

A teraz do rzeczy, czyli mój prosty przepis na łososia pieczonego ze szparagami:

Składniki dla dwóch osób:

– 10 sztuk zielonych szparagów,

– ok. 400 g łososia bez skóry,

-sok z połowy cytryny,

– 2 łyżki oliwy,

– przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,

13288705_10206557725452219_887641146_o

Przygotowanie:

Umyć szparagi, odłamać twarde końcówki, obrać przy końcach. Umyć łososia, pokroić na 4 mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do miseczki wlać 1 łyżkę oliwy oraz połówkę soku z cytryny, przełożyć do niej łososia, zamarynować na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szparagi z łososiem pieczemy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy wysmarować 1 łyżką oliwy. Po wysmarowaniu naczynia układamy w nim szparagi, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie kładziemy na nie kawałki łososia. Całość polewamy pozostałą z łososia marynatą. Na wierzch możemy położyć kilka drobnych kawałeczków masła.

Całość pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.

Ja, z racji tego, że nie muszę się odchudzać, ani rygorystycznie liczyć kalorii pozwoliłam sobie zjeść ten obiad z ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach ;) jednak, żeby danie było lżejsze można je zjeść solo bądź z kaszą, która na pewno będzie mniej ciężka od ziemniaków.

13340435_10206557725412218_951602239_o

Życzę smacznego :]

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Garsonki na każdą okazję – jak wybrać zestaw idealny dla kobiet dojrzałych

  • Redakcja
  • 03/07/2025
Jak wybierać perfumy
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Jak wybierać perfumy? Poradnik dla początkujących i nie tylko

  • Agnieszka Adamowicz
  • 01/07/2025
Zobacz więcej
  • Makijaż
  • Najnowsze wpisy

Jak powiększyć usta makijażem?

  • Redakcja
  • 30/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Dlaczego skóra w okresie menopauzy wymaga specjalnej pielęgnacji?

  • Redakcja
  • 20/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Jak dobrać biżuterię do okazji, stroju i typu urody?

  • Redakcja
  • 16/06/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Szczotka Olivia Garden – piękne i zdrowe włosy

  • Redakcja
  • 27/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Klapki damskie – modne i wygodne propozycje na lato 2025

  • Redakcja
  • 22/05/2025
tu-ikuan-FXzfUAj3bgA-unsplash
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Perfumy w stylu Clean Girl, czyli zapachy czystości

  • Agnieszka Adamowicz
  • 24/04/2025
3 comments
  1. Staszek pisze:
    15/06/2016 o 12:01

    Wygląda smacznie!! Dzięki za inspiracje na dzisiejszy obiad :)

  2. opakowania jednorazowe pisze:
    01/07/2016 o 10:39

    Dawno u mnie nie było jedzone… chyba pora wrócić do szparagów :)

  3. piękna77 pisze:
    06/09/2016 o 09:42

    Czasem przygotowuję podobne danie ze szparagami. Bez ziół prowansalskich i cytryny. Dodaję za to sporo pieprzu i oliwę z orzecha włoskiego. Mniaaam.

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.