Pączki Ekipy Friza, które debiutowały na rynku w ubiegłym tygodniu nie miały łatwego startu. Tuż po ogłoszeniu premiery na produkt wylała się ogromna fala krytyki w związku z kontrowersyjnym składem. Pączki Ekipy Friza skrytykowała dziennikarka i dietetyczka – Katarzyna Bosacka, wskazując, że w składzie znalazł się barwnik, który jest używany w… produkcji kostek toaletowych. Na szczęście, podobnego donata można zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Jest o wiele zdrowszy i… smaczniejszy!
Przepis na pączki Ekipy Friza nie różni się szczególnie od przepisów na inne pączki. Najważniejsze, co je odróżnia to kolor, który w domu możemy uzyskać dzięki barwnikom spożywczym. Oryginalne pączki Ekipy Friza mają w składzie… 56 składników, w tym wiele spulchniaczy, sztucznych aromatów, dużo cukru. Poznaj przepis na domowe pączki Ekipy Friza.
Przepis na pączki Ekipy Friza – domowa wersja
Umówmy się – domowe pączki Ekipy Friza nie otrzymają medalu w kategorii “Fit jedzenie”, czy “Zdrowa żywność”. Porównując jednak sposób wykonania i skład obu wersji donatów, to jest to o wiele lepsza opcja. Poniżej przepis na domowe pączki Ekipy Friza.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka),
- 125 ml mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki cukru,
- 40 g masła,
- 1 łyżka alkoholu – wódki lub spirytusu,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder (do posypania),
- ok. 3 łyżek gorącej wody,
- niebieski barwnik spożywczy,
- kolorowa posypka (znajdziesz na dziale z produktami do pieczenia w każdym markecie).
Wykonanie:
- Podgrzej mleko (nie może być gorące, ma być ciepłe). Wymieszaj je z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
- Roztop masło i odstaw do wystygnięcia.
- Do osobnej miski dodaj mąkę, resztę cukru, przygotowany wcześniej zaczyn (z punktu 1) i jajko. Wymieszaj całość i wyrób na ciasto.
- Kiedy ciasto będzie już zwarte dodaj masło i alkohol. Wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
- Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
- Za pomocą szklanki wykrój donuty w kształcie koła (kieliszkiem możesz wyciąć środek, wtedy powstaną tzw. “oponki”).
- Pączki Ekipy Friza smaż w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu z garnka przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Do cukru pudru dodaj wodę i barwnik spożywczy – dokładnie wymieszaj. Powstały lukier nałóż na wierzch pączka, a następnie posyp kolorową posypką.
Smacznego!
P.S. Pamiętaj, że niebieski barwnik możesz zamienić na każdy inny lub zamiast lukry i posypki dać czekoladę i orzeszki. W każdej wersji taki donut jest pyszny!
1 comments