PrzystanekUroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Reklama
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Jedzenie - Czytaj Skład!
  • Najnowsze wpisy
  • ZDROWIE

MIT BRĄZOWEGO CUKRU

  • Agnieszka Adamowicz
  • 21/02/2018
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

O tym, jakie działania ma cukier na nasz organizm na tym blogu JUŻ BYŁO.

Dieta z dużą zawartością cukru wywołuje zmiany w mózgu podobne do tych, jakie następują w wyniku stosowania narkotyków. Część osób wiedząc o tym sięga więc po wydawać by się mogło zdrowsze zamienniki. Bardzo często wybór ten pada na… cukier brązowy.

Czy słusznie?

Cukier brązowy od lat ma powszechną rangę zdrowszego zamiennika cukru białego. Przekonanie to wzmacnia także jego cena. Podczas, gdy za 1 kg białego cukru zapłacisz 3 zł, to za cukier brązowy już co najmniej 2-3 razy więcej.

Cukier brązowy to najczęściej cukier trzcinowy. Tak więc oba cukry pochodzą z różnych roślin. Efektem końcowym przetwarzania obu z nich w niemal 99% jest sacharoza.

Cukier biały, wytwarzany z buraka podczas procesu produkcji zostaje przemysłowo oczyszczony. W ten sposób zostaje oddzielona melasa – ciemnobrązowy syrop zawierający substancje odżywcze.

Cukier trzcinowy najczęściej spotykany jest w sprzedaży jako nierafinowany. Jest produkowany z trzciny cukrowej i nie podlega oczyszczaniu. Nierafinowany cukier zawiera więcej substancji mineralnych od tego oczyszczonego, jednak tak naprawdę są to śladowe ilości. Podczas jego produkcji nie zostaje usunięta wspomniana już melasa zawierająca składniki odżywcze, jednak wciąż stanowią one jedynie ok. 1%.

Istnieje jeszcze jeden rodzaj cukru brązowego.

To cukier rafinowany zabarwiony karmelem lub innym składnikiem barwiącym. Jest droższy, a różni się od białego wyłącznie kolorem.

Cukier trzcinowy ma nieco inny smak od cukru białego czy brązowego rafinowanego. Jest często dodawany do koktajli lub drinków. Powtórzę jak zwykle – wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas można zaszaleć ;)

Chyba, że walczysz z dodatkowymi kilogramami, wtedy lepiej odpuścić.

Wiecie, że cukier trzcinowy wcale nie jest o wiele mniej kaloryczny?

W 100 g obu rodzajów cukru jest ok. 400 kcal!

Podsumowując, nie sięgajcie po cukier trzcinowy jako zdrowszy zamiennik. Tak naprawdę to wciąż to samo zło. Najtrudniej jest się odzwyczaić od cukru. Też tak miałam. Teraz sama się sobie dziwię, jak mogłam psuć smak kawy czy herbaty cukrem…?

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Przedświąteczne niespodzianki od Sephory. Zobacz jakie atrakcje przygotowała sieć perfumerii i gdzie z nich skorzystasz

  • Redakcja
  • 07/12/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

TEOXANE – zimowa pielęgnacja, która otuli Twoją skórę

  • Redakcja
  • 06/12/2023
Ferrero Rocher - towar luksusowy
Zobacz więcej
  • Lifestyle
  • Najnowsze wpisy

Co w dzieciństwie uważałaś za szczyt luksusu? Ferrero Rocher, Nutella… Odpowiedzi zaskakują!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 04/12/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Pielęgnacja włosów kręconych – na co warto zwrócić uwagę

  • Redakcja
  • 04/12/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Zachwycające dekoracje weselne – elementy, które zrobią piorunujące wrażenie na Waszych gościach

  • Redakcja
  • 04/12/2023
Al Haramain Rawaa - opinie, recenzja
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Perfumy

Al Haramain Rawaa – bezkompromisowa królowa orientalnych zapachów. Recenzja

  • Agnieszka Adamowicz
  • 01/12/2023
Zobacz więcej
  • Lifestyle
  • Najnowsze wpisy

Mikołajki coraz bliżej! Prezentownik dla najmłodszych

  • Redakcja
  • 30/11/2023
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Chrypka – jakie są przyczyny i jak z nimi skutecznie walczyć?

  • Redakcja
  • 29/11/2023
3 comments
  1. Spa Warszawa pisze:
    22/02/2018 o 09:52

    ze zdrowszych zamienników zdecydowanie polecam ksylitol – owszem, cena jest znacznie wyższa, ale to wg. mnie jedyny godny uwagi zamiennik cukru, który nie psuje smaku potraw czy napojów ;)

    Odpowiedz
  2. Andriu pisze:
    27/02/2018 o 21:16

    Zwykły cukier,którego używamy na codzień został w znanym już filmie dokumentalnym”Cały ten cukier” określony mianem”biała śmierć” i nie bez przyczyny!
    Podobnie jest zresztą z tzw.cukrem brązowym,różni się tylko ceną i kolorem…
    Jeśli chodzi o zamienniki cukru,to wspomniany w komentarzu ksylitol jak i używana przeze mnie stewia w zupełności zastępują słodycz białego niezdrowego cukru i pozytywnie wpływaja na nasz organizm :)

    Odpowiedz
  3. Sala Weselna Warszawa pisze:
    06/03/2018 o 15:07

    Najlepiej cukier odstawic calkowicie ;) Tak jest najzdrowiej ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto

Input your search keywords and press Enter.