PrzystanekUroda
  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Sklep
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Regulamin sklepu internetowego Przystanek Uroda
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Jedzenie - Czytaj Skład!
  • Najnowsze wpisy
  • ZDROWIE

MIT BRĄZOWEGO CUKRU

  • Agnieszka Adamowicz
  • 21/02/2018
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

O tym, jakie działania ma cukier na nasz organizm na tym blogu JUŻ BYŁO.

Dieta z dużą zawartością cukru wywołuje zmiany w mózgu podobne do tych, jakie następują w wyniku stosowania narkotyków. Część osób wiedząc o tym sięga więc po wydawać by się mogło zdrowsze zamienniki. Bardzo często wybór ten pada na… cukier brązowy.

Czy słusznie?

Cukier brązowy od lat ma powszechną rangę zdrowszego zamiennika cukru białego. Przekonanie to wzmacnia także jego cena. Podczas, gdy za 1 kg białego cukru zapłacisz 3 zł, to za cukier brązowy już co najmniej 2-3 razy więcej.

Cukier brązowy to najczęściej cukier trzcinowy. Tak więc oba cukry pochodzą z różnych roślin. Efektem końcowym przetwarzania obu z nich w niemal 99% jest sacharoza.

Cukier biały, wytwarzany z buraka podczas procesu produkcji zostaje przemysłowo oczyszczony. W ten sposób zostaje oddzielona melasa – ciemnobrązowy syrop zawierający substancje odżywcze.

Cukier trzcinowy najczęściej spotykany jest w sprzedaży jako nierafinowany. Jest produkowany z trzciny cukrowej i nie podlega oczyszczaniu. Nierafinowany cukier zawiera więcej substancji mineralnych od tego oczyszczonego, jednak tak naprawdę są to śladowe ilości. Podczas jego produkcji nie zostaje usunięta wspomniana już melasa zawierająca składniki odżywcze, jednak wciąż stanowią one jedynie ok. 1%.

Istnieje jeszcze jeden rodzaj cukru brązowego.

To cukier rafinowany zabarwiony karmelem lub innym składnikiem barwiącym. Jest droższy, a różni się od białego wyłącznie kolorem.

Cukier trzcinowy ma nieco inny smak od cukru białego czy brązowego rafinowanego. Jest często dodawany do koktajli lub drinków. Powtórzę jak zwykle – wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas można zaszaleć ;)

Chyba, że walczysz z dodatkowymi kilogramami, wtedy lepiej odpuścić.

Wiecie, że cukier trzcinowy wcale nie jest o wiele mniej kaloryczny?

W 100 g obu rodzajów cukru jest ok. 400 kcal!

Podsumowując, nie sięgajcie po cukier trzcinowy jako zdrowszy zamiennik. Tak naprawdę to wciąż to samo zło. Najtrudniej jest się odzwyczaić od cukru. Też tak miałam. Teraz sama się sobie dziwię, jak mogłam psuć smak kawy czy herbaty cukrem…?

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak dobrać odżywkę do rodzaju włosów?

  • Redakcja
  • 07/11/2025
plastry borowinowe
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

3 produkty z uzdrowisk, jakie warto mieć w domu

  • Redakcja
  • 03/11/2025
nakładki invisalign
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Ortodoncja przyszłości – jak aparat Invisalign zmienia podejście do prostowania zębów

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Must-have w kosmetyczce: 5 koreańskich kosmetyków do twarzy, które ujarzmią przesuszoną skórę

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

“Cozy Girl” – zimowa rewolucja w świecie Jordan 4

  • Redakcja
  • 03/11/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak prawidłowo nosić kask na stoku?

  • Redakcja
  • 31/10/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Czym jest równowaga PEH? Kosmetyki, które wzmocnią Twoje włosy!

  • Redakcja
  • 29/10/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy

Jak wybrać ciepłą i modną kurtkę zimową?

  • Redakcja
  • 27/10/2025
3 comments
  1. Spa Warszawa pisze:
    22/02/2018 o 09:52

    ze zdrowszych zamienników zdecydowanie polecam ksylitol – owszem, cena jest znacznie wyższa, ale to wg. mnie jedyny godny uwagi zamiennik cukru, który nie psuje smaku potraw czy napojów ;)

  2. Andriu pisze:
    27/02/2018 o 21:16

    Zwykły cukier,którego używamy na codzień został w znanym już filmie dokumentalnym”Cały ten cukier” określony mianem”biała śmierć” i nie bez przyczyny!
    Podobnie jest zresztą z tzw.cukrem brązowym,różni się tylko ceną i kolorem…
    Jeśli chodzi o zamienniki cukru,to wspomniany w komentarzu ksylitol jak i używana przeze mnie stewia w zupełności zastępują słodycz białego niezdrowego cukru i pozytywnie wpływaja na nasz organizm :)

  3. Sala Weselna Warszawa pisze:
    06/03/2018 o 15:07

    Najlepiej cukier odstawic calkowicie ;) Tak jest najzdrowiej ;)

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.