Jeśli lubisz włoską kuchnię, to na pewno nie raz próbowałeś pysznych dań z makaronem w roli głównej. Jednym z przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kulinariów, jest zapiekany makaron z mozzarellą – aromatyczna i sycąca włoska zapiekanka, która zaspokoi nawet największy głód. W dzisiejszym artykule przedstawiam krok po kroku, jak przygotować ten prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny i efektowny posiłek. Pyszna zapiekanka makaronowa z mozzarellą, to doskonałe danie również do pracy. Podaję przepis na dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje do 4,czy nawet więcej.
Czas na danie niezwykle sycące, choć też i kaloryczne. Najlepiej smakuje, gdy na zewnątrz panuje – delikatnie mówiąc – niesprzyjająca aura. Świetnie rozgrzewa i syci. Jeśli jesteś zadeklarowanym mięsożercą i nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, to dodaj trochę podsmażonego z cebulą i przyprawami mięsa mielonego. Po włosku “pasta al forno”. Po “mojemu” po prostu – zapiekany makaron z mozzarellą.
Włoska zapiekanka makaronowa, czyli przepis na zapiekany makaron z mozzarellą
Składniki na 2 porcje:
- 200g makaronu, np. penne,
- 1 kulka mozzarelli (250 g)
- mała cebula,
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów krojonych lub butelka passaty,
- parmezan do posypania,
- oliwa do smażenia,
- sól, pieprz, bazylia i oregano.
Przygotowanie:
- Przygotuj warzywa – cebulę, chili, czosnek – pokrój w cienkie plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i cebulę. Jak zeszkli się cebula dodaj czosnek. Przypraw i duś pod przykryciem.
- Makaron ugotuj al dente.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki lub passatę i smaż jeszcze trochę.
- Do naczynia żaroodpornego ułóż pierwszą warstwę z makaronu i przykryj go farszem z patelni. Na wierzch ułóż trochę mozzarelli i startego parmezanu. Powtórz czynność. Na wierzchniej warstwie ułóż mozzarellę i świeże listki bazylii (opcjonalnie).
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 10 minut pod przykryciem, kolejne 5 minut bez.
- Podawaj posypane tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Pomysł na szybki obiad do pracy: Spaghetti “bolognese”. Zrobisz je w 15 minut!