W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie jest trudno o przesadzenie z ilością spożywanego jedzenia. Towarzysząca ucztowaniu ociężałość i uczucie ciężkości w jamie brzusznej to częste zjawisko. Sprawdź, jak przygotować jelita na świątecznie zastawiony stół.
Świąteczne potrawy – dlaczego prowadzą do przykrych dolegliwości?
Istnieje kilka powodów, przez które w okresie Świąt jesteśmy bardziej narażeni na problemy żołądkowo-jelitowe:
- pokarmy zawierają większą ilość tłuszczu i cukru niż nasza codzienna dieta. Są ciężkostrawne i mają potencjał wzdymający;
- częstsze niż zwykle spożywanie posiłków;
- spożywanie posiłków o znacznie zwiększonej objętości. Objadanie się;
- spożywanie w tym okresie alkoholu, który spowalnia trawienie;
- zmniejszona aktywność pomiędzy spożywanymi posiłkami – większość wolnego czasu spędza się przy stole lub na odpoczynku z bliskimi.
Świąteczne ucztowanie – jak się do niego dobrze przygotować?
Przez cały rok czekamy na obfitość świątecznych stołów i smak tradycyjnych polskich potraw oraz wypieków. Nic więc dziwnego, że wszystkiego chcielibyśmy spróbować. Nie musisz z niczego rezygnować pod warunkiem, że postawisz na umiar. Przygotuj wszystkie ulubione dania, ale w mniejszej ilości. Dzięki temu skosztujesz je wszystkie, ale zmniejszysz ryzyko przejedzenia i następującego po nim dyskomfortu w jamie brzusznej.
Co jeszcze można zrobić, żeby przygotować jelita na nadchodzące Święta?
- Nie rezygnuj z jedzenia przed Świętami. Unikanie jedzenia na kilka dni przed świątecznymi spotkaniami sprawi, że będziesz czuł się wygłodzony. Możesz przez to zjeść więcej niezdrowych potraw.
- Świąteczne dania dopraw przyprawami, które mogą pomóc zapobiec wzdęciom i uniknąć dyskomfortu w jamie brzusznej. Sięgnij m.in. po bazylię, kurkumę, tymianek, kolendrę i gałkę muszkatołową. Te zioła możesz dodawać zarówno do posiłków mięsnych, jak i bezmięsnych. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do dań z kapusty i grzybów.
- Jedz powoli. Dzięki spokojnemu przeżuwaniu pokarmów pozwalasz żołądkowi na spokojne i swobodne rozszerzanie się i wstępne trawienie pokarmów.
- Nawadniaj się. Regularnie spożywaj wodę lub inne niesłodzone napoje. Wspomaga to trawienie oraz zapobiega zaparciom, niestrawności i wzdęciom.
- Nie rezygnuj z aktywności fizycznej. Nawet krótki spacer o świątecznym poranku może poprawić perystaltykę przewodu pokarmowego i wspomóc jego pracę na cały dzień.
- Unikaj stresu. Szał świątecznych przygotowań może być związany z dużą ilością presji i stresu. Nie pozostaje to bez wpływu na przewód pokarmowy, ponieważ mózg i jelita są ze sobą nierozerwalnie powiązane. Daj sobie trochę wytchnienia i czasu na relaks. [1]
Zabezpiecz się na każdą okazję
Czasem pomimo dobrych starań, nie udaje się uniknąć wzdęć i niestrawności. Warto wtedy mieć pod ręką remedia na te dolegliwości. Co powinieneś mieć w domowej apteczce?
- Ziołowe herbatki z miętą pieprzową, koprem włoskim i rumiankiem. Mają działanie wiatropędne, rozluźniają mięśnie gładkie jelit i wspomagają trawienie.
- Preparat na wzdęcia z symetykonem. Ta substancja aktywnie działa w świetle jelit, gdzie rozbija duże pęcherzyki gazów na mniejsze i ułatwia ich wydalanie.
- Preparaty na niestrawność zawierające ostropest plamisty, olejek laurowy, kombinację enzymów trzustkowych. Mogą zmniejszać nieprzyjemne odczucia (np. wzdęcia, odbijania, bóle brzucha, zaparcia) związane z pogorszonym trawieniem. [2]
Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do świątecznego ucztowania możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia dokuczliwych objawów przejedzenia. Święta to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi – zadbaj więc o to, żeby był wolny od nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Bibliografia
[1] I. M. Abdulan i in., „Winter Holidays and Their Impact on Eating Behavior—A Systematic Review”, Nutrients, t. 15, nr 19, Art. nr 19, sty. 2023, doi: 10.3390/nu15194201.[2] „Indeks Leków MP”. Dostęp: 5 listopad 2023. [Online]. Dostępne na: https://indeks.mp.pl/