Uroda, to nie tylko kosmetyki, drogie kremy, pudry i podkłady. To także styl życia, a przede wszystkim styl jedzenia. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasz wygląd i samopoczucie. Pozostając więc w tematyce podpowiadam Wam bardzo prosty i bardzo pyszny pomysł na domowy, zdrowy i sycący obiad.
Z racji tego, że sezon na kalafior trwa w najlepsze, a warzywo to posiada szereg wartościowych składników odżywczych, dzisiejszy przepis będzie właśnie opierał się na tym składniku :)
To może na początek trochę teorii…:
Kalafior warto jeść z kilku powodów:
- zawiera sulforafan, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych,
- ma tzw. właściwości antyrakowe,
- posiada wyjątkowe właściwości bakteriobójcze m.in. zwalczają bakterie Helicobacter pylori, dzięki czemu ich spożywanie chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy,
- jest bogaty w witaminę C, prowitaminę A,witaminę K, witaminy z grupy B, zawiera znaczne ilości magnezu, wapnia, fosforu oraz żelaza i potasu.
- w kalafiorze znajdziemy także kwas pantotenowy oraz inne wartościowe dla naszego organizmu związki,
- jest niskokaloryczny, w 100 g gotowanego kalafiora jest ok. 21 kcal,
- jest smaczny ! :)
Poniżej przepis na zapiekankę z kalafiorem i brokułem.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (kupujcie w zaufanych miejscach;)),
- 1 kalafior,
- 1 brokuł,
- 1 por ,
- 2 pomidory,
- 1 kulka mozzarelli,
- 4 jaja
- 100 ml jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, zioła do smaku
Przygotowanie:
Umyty kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie niezbyt długo, tak aby warzywa były al dente (lepsza opcja to ugotowanie na parze), pora kroimy w plastry, gotujemy ok. 10 min.
Miksujemy jajka z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem, ja dodaję również zioła (wg uznania)
Mięso podsmażamy na patelni (warto zwrócić uwagę na odpowiedni olej lub oliwę).
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą powstałego sosu, a następnie wykładamy warzywa i mięso. Całość polewamy pozostałym sosem. Możemy jeszcze wcześniej dodać pełnoziarnisty makaron lub brązowy ryż (lub cokolwiek innego co uwielbiamy w zapiekankach:) )
Na wierzch układamy plastry pomidorów obranych ze skóry oraz plastry mozzarelli.
Tak powstałe danie wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut.
Prawda, że łatwe?
SMACZNEGO!:)
19 comments
Uwielbiam kombinować w kuchni, a warzywa u mnie to podstawa :)
Dziś robię na obiad !
Wygląda na całkiem łatwe i szybkie, czy myślicie że kulinarny laik podoła?
jasne :) dasz radę! :)
Dziś robiłam i przyznam, że całkiem smaczne danie. Olbrzymim plusem jest duża ilość warzyw, dzięki czemu jemy zdrowy obiad. Ja nie dodawałam wogóle ani makaronu ani ryżu, po prostu zjadłam z samymi warzywami, bo tak zdrowiej a obecnie staram się jeść lżej
Jak łądnie i kolorowo u Ciebie !
dziękuję! :))) <3
Pycha danie, baaaaaaaardzo lubię tak przygotowane warzywa <3
Myślicie, że nada się na obiadokolację z narzeczonym? Tzn. czy jest wystarczająco elegancka :P
Może częściej takie przepisy?;) Ciągle szukam inspiracji kulinarnych
postaram się :))) :)
Ale smacznie wygląda;)!!!
Hej, myślisz, że jako wegetarianka jestem w stanie sobie czymś zastąpić to mięso mielone tak, żeby było smacznie?
Z bezmięsnych dań z kalafiorem polecam kalafiora pieczonego z sosem, pycha
Kocham brokuły ! Na pewno wykorzystam przepis
Wrzuć częściej jakiś przepis jeśli gotujesz
A ja przepadam za kalafiorem, lipiec i sierpień to moje ulubione miesiące, bo wszedzie dostepne kalafioryyy
Nie przepadam za warzywami, ale to danie wygląda zachęcająco, być może w piąteczek wypróbuję
o wow! jakie pyszności