PrzystanekUroda
  • Uroda
    • Recenzje kosmetyków
    • Najlepsze kosmetyki – TOP!
    • Analiza składów
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • Akcesoria/kosmetyki – REKOMENDACJE
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Aparatka

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Reklama
11K
132K
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Recenzje kosmetyków
    • Najlepsze kosmetyki – TOP!
    • Analiza składów
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • Akcesoria/kosmetyki – REKOMENDACJE
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Aparatka
  • Fit/Zdrowie
  • Jedzenie - Czytaj Skład!
  • ZDROWIE

Cała prawda o zupkach w proszku!

  • Agnieszka Adamowicz
  • 05/11/2014
  • 3 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Zupki chińskie to zło. Pewnie każdy o tym wie. Nie każdy jednak bierze sobie to stwierdzenie do serca i nie każdy uświadamia sobie jak bardzo ten produkt źle wpływa na nasze zdrowie. Kiedyś nawet od czasu do czasu sięgałam po zupki. Zielony Vifonek, czy Diabolo Pomidoro raz na jakiś czas, why not? Na szczęście już zmądrzałam i unikam tego typu atrakcji. Tym bardziej, że ugotowanie rosołu jest prostsze niż zalanie wodą proszku.  No, tylko bywa bardziej czasochłonne ;) Dzisiaj przedstawię Wam garść informacji, które wpłynęły na to, że już nie sięgam po te paskudztwa. 

zupka

Dlaczego zupki chińskie są niezdrowe?

1. Duża ilość soli.

Powszechnie wiadomo, że chipsy są niezdrowe, szkodliwe i w ogóle ‘bee’! ;) Tymczasem, w jednej zupce znajduje się o wiele więcej soli niż w jednej paczce chipsów. Ponieważ nie jest tajemnicą, że sól szkodzi zdrowiu (nie bez powodu nazywana jest “białą śmiercią”), to wniosek jest prosty. Sól może być przyczyną wzrostu ciśnienia, zaburzenia pracy nerek, zatrzymania wody w organizmie i … wzrostu masy ciała (ach, ta mityczna cud “zupkowa” dieta! ;) )

2. Wysoka zawartość substancji chemicznych.

Niektórzy mówią, że w jednym opakowaniu odnajdziemy całą tablicę Mendelejewa, inni że mnóstwo “witaminy E” ;) . Co jest prawdą? Jedna zupka chińska zawiera:

  • glutaminian sodu (E621) – sól sodowa kwasu glutaminowego. Podnosi ryzyko otyłości (nawet 3-krotnie), wpływa na wzrok, może powodować uczulenie, migrenę, być przyczyną pojawienia się astmy. Wow!
  • Aromaty i barwniki. Mnóstwo aromatów i barwników. Zabarwione warzywa, aromatyczne danie? Tyle chemii może powodować alergie, nasilać trądzik i prowadzić do poważnych problemów z żołądkiem.
  • Tłuszcze trans – powodują tzw. otyłość brzuszną, uszkadzają białko komórek nerwowych, podnoszą poziom “złego” cholesterolu i zwiększają … ryzyko zachorowania na raka piersi.
  • Makaron – ma wysoką wartość w indeksie glikemicznym, po spożyciu zupki poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a po chwili znowu czuje się głód.

Spożywając zupkę chińską, najzwyczajniej w świecie zatruwamy żołądek.  Podczas trawienia wytwarzają się toksyny, przed którymi nasz organizm próbuje się bronić. Najłatwiejszym sposobem na pozbycie się ich jest wydalanie. Oprócz tego, że narażamy organizm wewnętrznie na takie nieciekawe wrażenia, to przyczyniamy się do pogorszenia kondycji cery – organizm chcąc wydalić toksyny, robi to także przez skórę (zwiększając pracę gruczołów łojowych). A stąd już tylko krok do trądziku i poszarzałej cery.

Ok, tyle piszę o trawieniu. A wiecie, co dzieje się w żołądku po zjedzeniu jednej porcji zupki chińskiej? Nie?

No to patrzcie:

trawienie zupki w proszku

Sprawdziła to organizacja TEDxManhattan 2011. Do żołądka kobiety – Stefani Bardin – wprowadzono specjalne kapsułki z kamerami, a następnie obserwowano jak narząd radzi sobie z procesem trawienia dwóch różnych posiłków. Pierwszym była chińska zupka z makaronem, żelki i napój izotoniczny. Drugie badanie przeprowadzono kilka miesięcy później, a w jego trakcie kobiecie podano tradycyjny rosół z makaronem, herbatę i żelki domowej roboty. 

Organizm kobiety miał wielkie problemy ze strawieniem sztucznej żywności. Znacznie szybciej poradził sobie z domowym posiłkiem. Makaron z chińskiej zupki zachował kształt po dwóch godzinach od spożycia, domowe kluseczki były w tym czasie w znacznej części rozłożone. Wszystkiemu winne jest 15 ulepszaczy znajdujących się w chińskiej zupce. Jeden z nich jest przeciwutleniaczem wyprodukowanym na bazie ropy naftowej! (odkrywcy.pl).

Ponadto, jak już nie trudno się domyślić, zupka w proszku nie zawiera żadnych witamin, ani żadnych składników odżywczych.

To jak, co dzisiaj zjesz na kolację? :)

Share
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Polecane
  • Trening

Jak wybrać odzież sportową i jak dbać o sportowe ubrania?

  • Redakcja
  • 08/02/2023
Zobacz więcej
  • Polecane
  • ZDROWIE

Wybielanie zębów

  • Redakcja
  • 01/02/2023
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Polecane

Ćwiczenia na pelikany – jakie ćwiczenia z taśmą na pelikany?

  • Redakcja
  • 01/02/2023
Suplementacja kolagenem przy boreliozie
Zobacz więcej
  • Polecane
  • ZDROWIE

Czy suplementacja kolagenu na stawy pomoże przy boreliozie?

  • Redakcja
  • 25/01/2023
Zobacz więcej
  • Polecane
  • ZDROWIE

Do czego służą wałki rehabilitacyjne

  • Redakcja
  • 25/01/2023
Zobacz więcej
  • Polecane
  • ZDROWIE

Zabiegi flebologiczne w Centrum Medycznym VenaMed: sposób na piękne i zdrowe nogi

  • Redakcja
  • 13/12/2022
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Polecane
  • Trening

Jak wybrać odpowiednie ubrania na siłownie? Podpowiadamy!

  • Redakcja
  • 31/08/2022
Zobacz więcej
  • Fit/Zdrowie
  • Materiały Partnerskie

Pierwsza miesiączka – przydatne informacje

  • Redakcja
  • 17/08/2022
52 comments
  1. monika pisze:
    05/11/2014 o 22:44

    ja tam jadam :P

    Odpowiedz
  2. iga pisze:
    05/11/2014 o 22:44

    Raz zjadłam i nie chcę nigdy więcej czuć tego smaku w ustach………

    Odpowiedz
  3. pola pisze:
    05/11/2014 o 22:49

    Nie powinni w ogóle produkować tego shitu!

    Odpowiedz
  4. ewa pisze:
    05/11/2014 o 22:50

    Soli nie można wyeliminować z diety, ponieważ jest ona bardzo potrzebna organizmowi.

    Odpowiedz
  5. x pisze:
    05/11/2014 o 22:50

    Prawda jest taka, że jedynym sposobem uzyskania czegoś naturalnego jest wyprodukowanie tego samodzielnie. Cofnijmy się więc do ery kamienia łupanego ;)

    Odpowiedz
  6. Ola pisze:
    05/11/2014 o 22:51

    a ja dzisiaj na kolację zjem zupkę chińską <3 :D :D :D

    Odpowiedz
  7. c pisze:
    05/11/2014 o 22:51

    Perfekcyjna Pani nie je zupek?

    Odpowiedz
  8. ulek pisze:
    05/11/2014 o 22:51

    wszystko co jemy jest zle i trujące

    Odpowiedz
  9. anka pisze:
    05/11/2014 o 22:52

    Wiedziałam że te zupki są niezdrowe ,ale że aż tak?????????? Często je jadłam, mea culpa!

    Odpowiedz
  10. Paweł pisze:
    05/11/2014 o 22:53

    ale to co jest niezdrowe ten makaron czy proszek? bo makaron niby sie nie rozklada, a w skladzie jest podobny do lubelli

    Odpowiedz
  11. rybka pisze:
    05/11/2014 o 22:53

    Ja jem zupki chińskie raz na miesiąc i to mi w ogóle nie szkodzi.

    Odpowiedz
  12. daria pisze:
    05/11/2014 o 22:54

    To dobra jest na czas po treningu bo uzupelnia sól :D

    Odpowiedz
  13. tina pisze:
    05/11/2014 o 22:56

    ja jem bardzo duzo zupek, chyba czas umierac!

    Odpowiedz
  14. idę pisze:
    05/11/2014 o 22:57

    idę zjeść zupkę :D

    Odpowiedz
  15. kasia pisze:
    05/11/2014 o 22:57

    a ja je lubię, no i cóż zrobię

    Odpowiedz
  16. kamila pisze:
    05/11/2014 o 22:59

    Mi od razu po zjedzeniu wyskakują pryszcze :/ masakra jakas :/

    Odpowiedz
  17. iza pisze:
    05/11/2014 o 22:59

    Jakby nikt nie jadl nie byloby tego na sklepowych polkachhh ;p a skoro są tzn ze ludziom smakują i nie poumierali jeszcze od tego :P

    Odpowiedz
  18. Gos pisze:
    05/11/2014 o 23:00

    bleeeeeee nie jadam tego!

    Odpowiedz
  19. Magda pisze:
    05/11/2014 o 23:00

    ja na szczęście nie jem zupek chińskich :)

    Odpowiedz
  20. majka pisze:
    05/11/2014 o 23:00

    kiedyś jadłam tego bardzo duzo, teraz raczej w ogóle. Też wolę sobie sama ugotować.

    Odpowiedz
  21. violka pisze:
    05/11/2014 o 23:01

    Lubię! i zaraz zjem :P

    Odpowiedz
  22. werka pisze:
    05/11/2014 o 23:02

    Aż udostępniłam Twój post. Najbardziej mi zależy, żeby trafił do ludzi z mojej pracy. Nie mogę patrzeć jak zajadają się tym swiństwem!

    Odpowiedz
  23. kaja pisze:
    05/11/2014 o 23:05

    o, nigdy tego syfu na szczęście nie jadłam :D

    Odpowiedz
  24. sara pisze:
    05/11/2014 o 23:05

    Nie lubię :)

    Odpowiedz
  25. Ewelina pisze:
    05/11/2014 o 23:06

    A ja czasami robię sałatkę z zupek chińskich i jest bardzo dobra :)

    Odpowiedz
  26. sabina pisze:
    05/11/2014 o 23:07

    Z braku laku, raz na jakiś czas można ;)

    Odpowiedz
  27. v pisze:
    05/11/2014 o 23:09

    Te zupy rakotwórcze są tez podobno…

    Odpowiedz
  28. Aldona pisze:
    05/11/2014 o 23:09

    Bardzo mądry artykuł! :)

    Odpowiedz
  29. justa pisze:
    05/11/2014 o 23:10

    Nie wierzę, że nigdy nie jadłaś zupki chińskiej!

    Odpowiedz
  30. Paulina pisze:
    05/11/2014 o 23:10

    ostatnio jak zjadłam to 3 dni mnie brzuch bolał!

    Odpowiedz
  31. Ola pisze:
    05/11/2014 o 23:16

    Przeciez te zupy śmierdzą, jak mozna to wogole zjesc?????????

    Odpowiedz
  32. Piotrek pisze:
    05/11/2014 o 23:16

    Syffffff!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
  33. SYLWIA pisze:
    05/11/2014 o 23:16

    A tam niezdrowa:P nie ma nic lepszego na kaca :P

    Odpowiedz
  34. Kaśka pisze:
    05/11/2014 o 23:17

    OHYDA!

    Odpowiedz
  35. Iga pisze:
    05/11/2014 o 23:17

    nawet jakby mi płacili to bym tego nie zjadła :D

    Odpowiedz
  36. marta pisze:
    05/11/2014 o 23:17

    Vifonek zielony najlepszy :D

    Odpowiedz
  37. renia pisze:
    05/11/2014 o 23:18

    Palę [papierosy to i zupkę raz na jakis czas moge zjesc :D

    Odpowiedz
  38. to ja pisze:
    06/11/2014 o 11:05

    Zupke zjem. Chinska! :)

    Odpowiedz
  39. Beata pisze:
    06/11/2014 o 12:17

    Od dawna wiadomo, że cukier to biała śmierć a soli człowiek bardzo potrzebuje. Ale taką jodowaną to tylko do śmieci . Do spożywania ba zimno- sól himalajska. Na ciepło- morska. Dla zdrowia. A zupki to zło :)

    Odpowiedz
  40. EsteticDerm pisze:
    06/11/2014 o 12:48

    To nie od dziś wiadomo, że zupki szkodzą.. Tak czy siak od święta, gdy nie ma innej możliwości to wydaje mi się, że jedna zupka nam nie zaszkodzi?

    Odpowiedz
  41. hk pisze:
    06/11/2014 o 16:46

    Zupkę chińską zjem na kolacje.

    Odpowiedz
  42. Katjusza pisze:
    06/11/2014 o 19:04

    Zupki chinskie to syf, ale jedzone raz na kilka miesięcy czy pół roku nie zabiją nas ani nie dostaniemy raka, bez przesady.
    ””ugotowanie rosołu jest prostsze niż zalanie wodą proszku. ” no chyba nie. opanujcie się ludzie. Jestem za tym żeby hejtować niezdrową żywność, ale takie stwierdzenia to już przesada, to wmawianie ludziom że wszystko, czego nie zrobią sami jest trucizną, jest CHORE i bardzo mnie denerwuje. zacznijmy w ogóle sami robić masło, mleko, hodujmy kury na jajka, zamiast kosmetyków przestawmy się na zioła samodzielnie zerwane o blasku księżyca na wzgórzu i wymieszane 3 razy w lewą i 2 razy w prawą.

    Odpowiedz
  43. Anka pisze:
    06/11/2014 o 21:23

    Swietny post ! Ja starm się unikać produktów “w prroszku”, ale nie zawsze mi wychodzi …
    http://swiatrodzica.blogspot.com/

    Odpowiedz
  44. Ewa Bl pisze:
    07/11/2014 o 01:12

    Dobrze, ze skonczylam z nimi juz kilka lat temu ;)

    Odpowiedz
  45. Jan pisze:
    07/11/2014 o 07:58

    Pani Agnieszko, proponuję popracować nad warsztatem słownym i stylistycznym Pani wpisów.
    P.S. Od lat mówi się, że cukier jest ‘białą śmiercią’. Sól zaś określano mianem ‘białego złota’.

    Odpowiedz
    1. Przystanek Uroda pisze:
      07/11/2014 o 10:27

      Być może 100 lat temu ;) Obecnie zarówno cukier, sól jak i mąkę można określać mianem “białej śmierci”.

      Odpowiedz
  46. barbra pisze:
    07/11/2014 o 10:36

    odstraszy mnie tylko reklama — sproszkowany kot lub pies—- a tak to wełna nie wełna byle d…a była pełna

    Odpowiedz
  47. Anonim pisze:
    07/11/2014 o 21:39

    A moje dziewczynki 7 i 5 lat zwierzyly sie ostatnio ze najlepszy obiad to ziemniaczki z sosikem, rosól, schabowy z piersi i mama.. jeszcze zupka chińska! o rany..

    Odpowiedz
  48. v pisze:
    08/11/2014 o 11:02

    od czegoś (na coś) trzeba umrzeć ;-)

    Odpowiedz
  49. jm pisze:
    08/11/2014 o 18:01

    ja tam adłem ale przestane

    Odpowiedz
  50. Karolina pisze:
    09/11/2014 o 22:37

    czasem mi się zdarzało zjeść zupkę w proszku ale ten czas chyba właśnie dobiegł końca…

    Odpowiedz
  51. Czerwona Poziomka pisze:
    10/11/2014 o 08:01

    Bardzo fajny post, dający dużo do myślenia. Osobiście nie jadam i odradzam ludziom w najbliższym otoczeniu. Zapraszam do siebie czerwonapoziomkaa.blogspot.com

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Minęłam je dziś przypadkowo w kiosku… Nie mogłam przejść obojętnie! 🔥 Wącham je i przenoszę się w czasie ✨ zamykam oczy i znów są lata 90. 😅 1K 121
Hitów w Rossmannie w niskich cenach na szczęście jest sporo (jeszcze!). Wybrałam 6, bo... tyle mi się zmieściło na grafice. 👌🏻 Na pierwszy ogień poszły pewniaki, choć nie wiem, czy przez Was znane? Dajcie znać! 🔥🔥 3K 50
Jest wiele perfum z kategorii tych, które “albo się kocha, albo nienawidzi”. Według mnie kolejnymi do kolekcji zaraz po popularnych Baccarat Rouge 540 i wszystkich perfumach podobnych do Carolina Herrea Good Girl są perfumy Versace Crystal Noir. 😁🔥 1K 242
I tak mija kolejny tydzień, w którym nie stałam się nieprzyzwoicie bogata... 🥶😂 683 45
WOW! ❤️‍🔥 Pamietacie mój ranking Waszych ulubionych maskar? 😍 3K 97
No dobra, dziś trochę z przymrużeniem oka, ale też niezupełnie. 🙌🏻 2K 36
Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto

Input your search keywords and press Enter.