Ciasto, które łączy w sobie doskonały smak czekolady i delikatność wanilii? Tak, to jest możliwe. Także na biszkopcie! Wystarczy zrobić ciasto szachownicę. Nie jest banalne, gdyż wymaga przygotowanie aż dwóch biszkoptów oraz kremu, jednak naprawdę się opłaca. Ten smak jest obłędny!
Ciasto szachownica z dwóch biszkoptów
Aby zrobić ciasto szachownicę, musisz przygotować biszkopt czekoladowy oraz biszkopt waniliowy. Nie jest to tak straszne, jak mogłoby się wydawać. Zacznij od bazy do biszkoptów – rozdziel białka od żółtek (użyj do tego 7 jajek) i zacznij ubijać białko. Gdy będzie już sztywne, dodaj szklankę cukru, wsypując jej zawartość powoli, ciągle ubijając. Teraz to samo zrób z żółtkami, które musisz dodawać po jednym do masy. Baza na ciasto jest już prawie gotowa. Do miski musisz wsypać jeszcze szklankę mąki pszennej i ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Gdy całość się połączy, możesz wyłączyć mikser i podzielić powstałą masę na dwie części, które wlejesz do dwóch misek. Do jednej wsyp 30 gramów kakao. Do drugiej zaś wlej naturalny ekstrakt z wanilii, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Powinny wystarczyć trzy łyżeczki. Chwilę miksuj każde ciasto, by składniki się połączyły. Teraz musisz upiec biszkopty. Wlej ciasto do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz biszkopty przez 30 minut. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowywaniem samego ciasta, by biszkopt nie rozpadał się.
Krem, który połączy wszystko
Ciasto szachownica nie będzie istniało bez kremu, który połączy oba smaki. Zrób go, zanim postanowisz pokroić biszkopt. Czego będziesz potrzebować? 500 mililitrów kremówki, 500 gramów mascarpone, pół szklanki cukru pudru i ekstrakt waniliowy do smaku – to wszystko. Zacznij ubijać zimną kremówkę z cukrem i ekstraktem, a następnie dodawaj do niej powoli mascarpone. Gdy mus będzie puszysty i lekki, możesz wyłączyć mikser. Teraz musisz przeciąć oba biszkopty tak, by uzyskać paski. Zacznij od przekrojenia ich na dwie części, następnie każdą na paski. Posmaruj bok pierwszego paska o jednym kolorze i przyłóż do niego bok drugiego – o innym kolorze. Tak układaj ciasto, aż skończą Ci się paski. Górę posmaruj kremem lub zalej całość polewą czekoladową.
Ciasto szachownica wygląda obłędnie, ale smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musisz je zrobić, by pochwalić się swoimi umiejętnościami piekarskimi.
Artykuł sponsorowany