Ostatnio pisałam Wam o tym, dlaczego chipsy są tak bardzo niezdrowe dla naszego organizmu i obiecałam przedstawić Wam moje zdrowe (i smaczniejsze!) alternatywy dla śmieciastych chipsiorków. 

Oto 5. przepisów na pyszne przekąski, które przypadną do gustu nawet prawdziwym chipsomaniakom! :)

1. Chipsy z jarmużu

Jarmuż to prawdziwa bomba odżywcza: zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne, bogate źródło witaminy K, C, karotenoidów, wapnia i żelaza. Nic więc dziwnego, że nareszcie został doceniony przez maniaków zdrowego odżywiania. Ja także bardzo się polubiłam z tym warzywem. Smakuje mi zarówno w formie surowej jak i w formie pysznych, chrupiących chipsów.

chipsy z jarmużu
Jarmuż

Jak je przygotowuję?

Najpierw zajmuję się jarmużem: usuwam z niego grube łodygi, liście rwę na kawałki. Układam je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie kropię niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiam przyprawami. W moim wykonaniu jest to mieszanka: chili, papryki, czosnku, soli i… łyżeczki cukru brązowego. Następnie jarmuż piekę przez ok. 10 min. w piekarniku podgrzanym do 160 st.

Chipsy najlepiej smakują zaraz po wyjęciu – są bardzo chrupiące i aromatyczne. W sam raz sprawdzą się jako zdrowa przekąska do filmu, książki, czy ulubionego serialu.

 

2. Chipsy z cukinii

Do ich wykonania należy mieć troszkę więcej cierpliwości niż do tych z punktu nr 1. Przygotowanie ich zajmuje mniej więcej 1-1,5 godz. Cukinię należy pokroić w cienkie plasterki, pokropić oliwą, najpierw delikatnie oprószyć je solą, a następnie swoimi ulubionymi przyprawami (już mniej delikatnie;)). Tak przygotowane plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na ok. 100 st.  piekarnika. Do przygotowywanej cukinii należy często zaglądać. Długość pieczenia zależy od grubości plasterków. Moje ok. 3-mm plasterki piekłam przez 1,5 godz. Po 40 minutach pokropiłam je wodą i przełożyłam na drugą stronę. Część (te najcieńsze) schrupałam jeszcze podczas pieczenia pozostałych.

Przepis tylko dla cierpliwych. Smak wart zaangażowania, ale wiadomo, że nie każdy lubi tak czasochłonne przekąski.

Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii

3. Chipsy ziemniaczane

Dietetyczne i beztłuszczowe mogą być także chipsy ziemniaczane. Do ich wykonania używam specjalnej maszynki do robienia chipsów, która jest wyposażona także w krajarkę do ziemniaków i owoców. Przy pomocy krajalnicy przygotowuję plasterki ziemniaka, następnie doprawiam je różnymi przyprawami (najczęściej jest to po prostu papryka) i układam je w koszyku, który wstawiam do mikrofalówki (na ok. 5 min./500W).

Chipsy świetnie smakują i nie zawierają zbędnego tłuszczu. Wątpliwość może wzbudzać ich przygotowanie w mikrofalówce – nic się nie bójcie, raz na jakiś czas (bo przecież nie mówimy tu o codziennym chrupaniu?:) ) na pewno nie zaszkodzą. 

Maszynka do robienia chipsów

To moje trzy ulubione propozycje. Próbowałam też kiedyś chipsów przyrządzonych z plasterków buraka, czy marchwi, ale smak mnie nie przekonał.

Macie swoje ulubione chipsowe alternatywy? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się ze mną przepisem w komentarzu. Bardzo chętnie spróbuję czegoś nowego! :)

29 KOMENTARZE

  1. baś

    Lubię takie czipsy zdecydowanie bardziej niż te kupne ;)

  2. Jul

    musze mojemu mężowi taką kupić :D

  3. ilo

    narobiłaś mi ochoty, ale na prawdziwie tluste i niezdrowe chipsy :PP

  4. sylwia

    i ja polecam gorąco, są pyszne :))))

  5. Marta

    Czy bakłażan także się nadaje? ;)

  6. tyteżterefere

    Aga, a gdzie można kupić maszynkę do chipsów z punktu 3? i czy w jej skład wchodzi też koszyczek ze zdjęcia?

  7. Paulina G.

    ostatnio ograniczyłam czipsy do 0! muszę wypróbować Twój przepis na te ziemniaczane, ciekawe gdzie mozna dostac te maszynki?

  8. paulina

    Dzięki za przepisy, jutro odpalę jakiś film i wypróbuję

  9. na pewno je zrobię w najbliższym czasie :)

  10. Kaja

    nie umiem sie powstrzymac od chipsow, przynajmniej raz w tygodniu. Opcja ziemniaczana moze mnie wybawic;/

  11. Olka

    Super przepisy! Już wypróbowałem, są naprawdę extra!

  12. iSka

    świetny pomysł , to idealne przekąski do chrupania na wieczór ;)

  13. Ania

    Uwielbiam czipsy ziemniaczane, ale robie je w piekarniku. Dodaję bardzo duzo ziół i są przepyszne

  14. ten gadżet do produkcji czipsów muszę mieć!!!!

  15. werka92

    bardzo często sięgam po takie chipsy <3 są przepyszne <3

  16. qwertyuiop

    zywnosc podgrzewana i gorowana w mikrofali,nie ma zadnych wartosci odzywczych!!!!!!!!!!!!!!!

  17. yo_asia

    świetne pomysły na pewno wypróbuję :D

  18. ojjjjj nie podoba mi się ta mikrofala!

  19. Marta

    Ja osobiście uwielbiam robić chipsy z marchewki lub selera : warzywa + oliwa + przyprawy i piekarnik – POLECAM!

  20. iga

    zamiast maszynki, mozna pokroić normalnie krajarką np do warzyw i na talerz i fruu do mikrofali! tez pyszota!

  21. Anka

    każdą z tych przekąsek doprawiłabym mocno pieprzem!;)

  22. karo

    chipsy mogą dla mnie nie istnieć – słodycze taaaaaaaak! <3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here