PrzystanekUroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa

kontakt@przystanekuroda.pl

  • Kontakt
  • Reklama
  • Sklep
11K
149K
0
PRZYSTANEK URODA
Przystanek Uroda
  • Uroda
    • Paznokcie
    • Kosmetyki
    • Rankingi
  • Domowe sposoby
  • Makijaż
    • TOP Kosmetyki
    • Inspiracje / Lookbook
  • Sport i Zdrowie
    • Fitspiracje
    • Trening
    • Zasady – w teorii i praktyce
    • ZDROWIE
  • Włosy
    • Pielęgnacja
    • Stylizacja
    • Inspiracje
    • Trendy
  • Moda
    • Trendy
    • Inspiracje
    • Lookbook
  • Kącik Smaku
    • Szybkie przepisy
    • Jedzenie – Czytaj Skład!
  • Lifestyle
    • Podróże
    • Gdzie zjeść?
    • Filmy i seriale
    • Psi lifestyle
    • Kawa
  • Fit/Zdrowie
  • Jedzenie - Czytaj Skład!
  • Najnowsze wpisy
  • ZDROWIE

“Zdrowa żywność”?

  • Agnieszka Adamowicz
  • 27/03/2014
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Często decydując się na zdrowy styl życia dajemy się złapać w podstawowe pułapki zdrowego odżywiania. To, co obecnie oferuje nam rynek spożywczy sygnując napisem ‘fit’, ‘light’, ‘healthy’, tak naprawdę jest masą nadmiernej ilości kcal, tłuszczu i innych niezdrowych dodatków. Dzisiaj napiszę Wam o 8 podstawowych produktach, które często mylnie zaliczane są do zdrowej żywności.

  • Ciemny chleb wieloziarnisty

To chyba jeden z podstawowych błędów, który początkowo ja również popełniałam. Wielu z nas nawet nie czyta składu chleba, a jedynie sugeruje się jego barwą. Tymczasem większość pieczywa wypieka się z rafinowanej mąki, pozbawionej cennego błonnika i wartości odżywczej. Często zabarwiony jest słodem jęczmiennym, karmelem, melasą buraczaną i sztucznym miodem Ziarna są jedynie dodatkiem lub posypką. Zanim więc sięgniesz po “zdrowy” chleb, dowiedz się coś więcej o jego składzie. ;)

  • Jogurty i serki ‘light’ , ‘fit’ 

Produkty tego typu może są pozbawione niepożądanego tłuszczu, ale przy okazji tracą też ważne składniki odżywcze na rzecz ogromnej ilości ulepszaczy, konserwantów i zagęstników. Tak naprawdę kupujemy więc złudzenie zdrowszego produktu. W większość tłuszcz został zastąpiony cukrem albo substancjami słodzącymi. Zamiast tłuszczu mamy więc cukier, syrop glukozowy i aspartam. Piękna ekipa ;)

meyveli-yogrutlu-parfe-tarifi

  • Woda smakowa

Wydaje się być niezłą alternatywą dla tych, którzy nie znoszą smaku normalnej wody. No, ale … tylko się wydaje.Tak naprawdę ma więcej wspólnego z kolorową oranżadą z Helleny;) niż z prawdziwą wodą. To, co ma być dodatkiem prawdziwego owocowego soku z mnóstwem niezbędnych witamin, tak naprawdę jest tylko chemią…  W takiej wodzie mamy cukier, konserwanty, aromat i na końcu sok z soku zagęszczonego (0,01 proc.). Ogromnie dużo, prawda? ;)

  • Gotowe sałatki

Zdrowe odżywianie często kojarzone jest właśnie z nimi. Tymczasem nie wszystkie sałatki są zdrowe. Często zawierają konserwanty i ulepszacze, aby oczywiście dłużej wyglądały na świeże. Ponadto mogą kryć się w nich dodatkowe kalorie, zwłaszcza w sosach i dressingach. Zanim więc zdecydujemy się na takie danie, dokładnie przyjrzyjmy się etykiecie. Wybierzmy te, które mają jak najmniejszą ilość tajemniczych składników. Jeżeli chodzi o dodatek, to najlepiej wybrać sos typu vinegret na bazie oliwy z oliwek i octu.

  • Chipsy warzywne lub owocowe

Nie mylić z suszonymi owocami lub warzywami, które są oczywiście OK. Mowa jest tu tylko o produktach nazywanym ‘chipsami’ – zawierają one dużo tłuszczu i kalorii (w jednej porcji może znajdować się 210 kcal i 13 g nasyconych tłuszczów). Sama niestety swego czasu uwielbiałam chipsy bananowe ;) Teraz wolę popcorn – bez tłuszczu i soli, który – zaskoczę Was pewnie –  jest zdrowy ;) Dobrze też wybierać wysokobłonnikowe, niskocukrowe owoce, jak np. suszone maliny, jagody, aronia.

  • Batony energetyczne

Nie wiem, jakim cudem ktoś jeszcze może traktować to jako “zdrową żywność”, ale wiem, że istnieją ludzie święcie o tym przekonani. Jeden baton zawiera nawet do 350 kcal, dodatkowo zawiera mnóstwo tłuszczów nienasyconych. Tak, może dodawać nam siły i energii, ale dzięki zawartym w nim syropie kukurydzianym i ogromnej ilości cukru! Jak można się łatwo domyślić, taka energia, jak szybko się pojawiła, tak i szybko znika…

  • Gotowe smoothies i koktajle 

Oczywiście, są zdrowe, ale tylko te bez nadmiernej ilości cukru, lodów czy tłustego mleka, czego nie dowiemy się kupując przyrządzonego gotowca w kawiarni. Koktajl ze zmiksowanych, świeżych owoców oraz lodu lub nisko tłuszczowego mleka najlepiej przyrządzić samemu w domu.

Macie swoje pomysły na uzupełnienie tej listy? :D

Agnieszka Adamowicz

Agnieszka Adamowicz, właścicielka i twórczyni strony PrzystanekUroda.pl: "Strona w 2012 roku powstała jako blog, w którym opisywałam swoje opinie na temat kosmetyków, testowałam domowe sposoby pielęgnacji. Z czasem rozwinął się w kierunku szeroko pojętej branży "beauty". W 2021 roku wydałam 3 ebooki dotyczące pielęgnacji włosów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. W 2022 powstał katalog “Tańsze zamienniki najpopularniejszych markowych perfum dla kobiet”, w którym udowadniam, że tańsze propozycje zapachowe mogą być równie dobre, co te z wyższej półki."

Zobacz także:
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Piercing z charakterem – kolczyki, które podkręcą każdą stylizację

  • Redakcja
  • 15/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Nowoczesna pielęgnacja inspirowana naturą – sprawdź dermokosmetyki do twarzy z probiotykami

  • Redakcja
  • 15/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Chiara: Elegnanckie i Nowoczesne Torebki Damskie

  • Redakcja
  • 12/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Czy endermologia to skuteczna metoda na redukcję cellulitu?

  • Redakcja
  • 12/05/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

BHA w akcji: Jak działa kwas salicylowy i kto powinien po niego sięgnąć?

  • Redakcja
  • 29/04/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Czy da się samodzielnie określić porowatość włosa? Poradnik

  • Redakcja
  • 29/04/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Zachwycimy Cię pomysłami na prezent dla kobiety. To ją wzruszy

  • Redakcja
  • 29/04/2025
Zobacz więcej
  • Najnowsze wpisy
  • Sponsorowane

Profesjonalne suszarki do włosów – jak wybrać idealną do domowej i salonowej stylizacji?

  • Redakcja
  • 29/04/2025
40 comments
  1. domka pisze:
    27/03/2014 o 15:25

    dodałabym jeszcze do tego mleko oraz sklepowe mięso :)

  2. Wiktoria S.` pisze:
    27/03/2014 o 15:26

    Niestety większość tego co w Polsce pod nazwą SOKI stoi na półkach sklepowych, składa się głównie z wody i cukru, a soku w tym ilości po prostu ŚLADOWE;/

  3. Hanna pisze:
    27/03/2014 o 15:27

    Równie toskyczny i destrukcyjny jak cukier jest gluten w przetworach zbożowych , głównie w pszenicy oraz zły balans między Omega 6 i Omega3. Niezdrowa żywność nas zewsząd atakuje i ciężko jest teraz zapobiec jej rozprzestrzenianiu. Warto więc zzwracać uwagę na to, co się kupuje…

  4. Anka pisze:
    27/03/2014 o 15:27

    wszystjkie napoje, nektary i niby soki to chemia i cukier. najlepiej samemu wyciskac :)

  5. xyz pisze:
    27/03/2014 o 15:28

    Najlepiej pić wodę ze strumienia leśnego, odżywiać się mchem i paprocią ;)

  6. Karola99 pisze:
    27/03/2014 o 15:31

    współczesna żywność ogólnodostępna jest uboga w składniki odżywcze… Bardzo marnie…

  7. Ewa pisze:
    27/03/2014 o 15:32

    To, że zalewa nas “pseudożywność” nie znaczy, że należy się dostosować i wkomponować ją w jadłospis. Ktoś powie, że zdrowe jedzenie jest drogie. Wcale nie. Wystarczy tylko kupować z głową.! Pozdrawiam

  8. Paulina pisze:
    27/03/2014 o 15:33

    Wszystko jest dla ludzi, a przesada nigdy nie jest mile widziana. Tak wiec nawet hamburgera i pizzę raz na jakis czas mozna zjeść śmiało i ze smakiem :)

  9. rybka pisze:
    27/03/2014 o 15:33

    Słusznie piszesz!!

  10. Treska pisze:
    27/03/2014 o 15:35

    mleko odtłuszczone!! tego należy się trzymać z daleka!! :////

  11. lola pisze:
    27/03/2014 o 15:36

    Nie wspomniałaś o coli zero nic? to chyba najgorszy błąd dietetyczny. ok, nie ma cukru, ale jest tak strasznie niezdrowy, że siada w popłochu nasz układ krążenia. :/

  12. natka pisze:
    27/03/2014 o 15:37

    Wiadomo, ze jak ktoś chce się odzywiać zdrowo, to powinien czytać etykiety. Bez tego ani rusz.

  13. Z. pisze:
    27/03/2014 o 15:37

    Mleko chude to sama woda, żadnych składników odżywczych. Soki najlepiej kupować świeżo wyciskane, te jednodniowe tez zawodzą jeżeli chodzi o jakość…

  14. moni pisze:
    27/03/2014 o 15:38

    Dodałabym wafle ryżowe ;)

  15. Magda pisze:
    27/03/2014 o 15:38

    większość rzeczy ze sklepów jest ze sporym dodatkiem chemii… Muszę niestety przyznać, że nie odzywiam się zdrowo, na razie mi to nie przeszkadza, ale nie wiem, jak długo :/

  16. Pola pisze:
    27/03/2014 o 15:40

    Jestem na diecie i staram się jak najczęściej zwracać uwagę na to,co jem. soki zastępuję domowymi kompotami lub świeżo wyciskanymi, to duży progres, jeszcze niedawno piłam colę zero lub wodę smakową. Jem duzo warzyw i owoców.
    p.s. ostatnio odkryłam sob z buraczków i jabłek. jednodniowy, ale teraz to juz sama nie wiem, czy zdrowy;p

  17. s. pisze:
    27/03/2014 o 15:41

    hej, bez przesady! przecież nawet w owocach jest cukier! Najważniejsze to zachować głowę i umiar :)

  18. roksi pisze:
    27/03/2014 o 15:42

    produkty typu light wcale nie są takie zdrowe, jak byśmy chcieli. Niestey, bo uwielbiam colę zero, muesli z Nestli i wiele wiele innych takich fit posiłków.:(

  19. Kasia pisze:
    27/03/2014 o 15:43

    Serki topione!!!!!!! Gdy spojrzy się na ich skład, to masakra jakaś! Koniecznie dopisz:*

  20. Patka pisze:
    27/03/2014 o 15:44

    jesteśmy tym, co jemy ;)

  21. zuzik pisze:
    27/03/2014 o 15:44

    eee tam, nie ma juz jedzenia bez chemii, nie popadajmy w skrajności, jedzmy i cieszmy sie z tego ;) amen :)

  22. takatam pisze:
    27/03/2014 o 15:45

    kocham serki wiejskie i ostatnio przerzuciłam sie na te w wersji light. Mam wrócić do normalnej?

  23. olga pisze:
    27/03/2014 o 15:49

    ważne jest czytanie etykiet i lista na zakupach, bo inaczej można popłynąć na chwytach marketingowych!

  24. Beata pisze:
    27/03/2014 o 15:54

    najlepiej kupować jogurty 100% naturalne i dodawać świeże owoce, wtedy są słodkie i dobre, a nie zawierają chemicznych dodatków

  25. Domi pisze:
    27/03/2014 o 15:55

    Chemia w żywności jest była i będzie. Trzeba poznac takie produkty, ktore ją omijaja ale nadal są dobre. to sztuka i trudno takie znalezc ale naprawde warto

  26. Emilka pisze:
    27/03/2014 o 15:57

    co do chlebów, to straszna wiadomość :o zawsze kupuje ciemne, nie czytając składu. ba! na niektórych nawet tego składu nie ma!!! :/

  27. czytelniczka pisze:
    27/03/2014 o 15:57

    Bardzo fajny post, robi się tu coraz ciekawiej :) Czytam wszystko jednym tchem!
    :)

  28. H. pisze:
    27/03/2014 o 15:58

    Niby wiem, że większość tego, co jem jest niezdrowe, a jednak dalej jem…

  29. K.P. pisze:
    27/03/2014 o 16:00

    To są podstawowe zasady, i fajnie, zgadzam się z nim, ale nie ma też co ptrzesadzać. Przesada w każdą stronę nie jest dobra. Swego czasu często siedzialam na forum o zdrowym odżywianiu, tam to dopiero ludzie byli pogięci :o nie jedz tego tego i tego :o pewnie teraz samą wodą i powietrzem żyją….. :/

  30. an pisze:
    27/03/2014 o 16:02

    Unikam jak mogę wszelkich słodzonych produktów, jogurtów i soków, staram się kupować tylko te naprawdę świeże i naturalne, uwielbiam kefir Robico ;p

  31. vika pisze:
    27/03/2014 o 16:02

    Przeczytajcie skład jogobelli czy jakiegos monte :P porażka!

  32. X pisze:
    27/03/2014 o 16:03

    W słodkich jogurtach znajdują się barwniki i to produkowane z jakiegoś robaka, nie pamiętam dokładnie jakiego i o co dokładnie tam chodzi, ale masakra ;p

  33. Just. pisze:
    27/03/2014 o 16:04

    najsmieszniejsze są te napisy bez cukru;p no moze bez cukru ale za to z wielką ilością słodzików :D :D haha

  34. Ola pisze:
    27/03/2014 o 16:05

    Cukier uzależnia tak samo jak używki…. O to tez chodzi koncernom spożywczym ;) Uzaleznij klienta, żeby kupował tonami twój produkt ;) wiem, co piszę, bo pracowalam kiedys w jednej bardzo znanej firmie ;)

  35. Kora pisze:
    27/03/2014 o 16:06

    nawet nie wiemy a pochlaniamy cala tablice mendelejewa ;ppp

  36. Iga pisze:
    27/03/2014 o 16:07

    fajnie jest mieszkać na wsi :) mam zdrową żywność, zdrowe mięso, zdrowe jajka, sama piekę chleb, żyć nie umierać. Pozdrawiam z mojego zadupia ;) :*

  37. Pingback: Żywność, która naprawdę tuczy! | Uroda i moda
  38. Ewa pisze:
    02/05/2014 o 00:42

    Jeszcze brakuje tu “mleka” UHT z kartonu. W cudzysłowiu, bo to takie niby mleko, ohydne w smaku i niezdrowe! A najstraszniejsze jest to , ze większość Polaków nie zdaje sobie sprawę z różnicy pomiędzy mlekiem świeżym a UHT z kartonu…

  39. Owca pisze:
    08/05/2014 o 10:02

    Niestety, ale zdrowa żywność to pojęcie, które za bardzo nie istnieje. Etykiety często są przekłamane. Jakość owoców i warzyw też daje wiele do myślenia. Wszędzie są ulepszacze, polepszacze, genetycznie modyfikowana żywność, wcześniej przez kogoś wspomniany gluten, słodziki itp. Dostać przekąskę z małą ilością cukru graniczy z cudem. Mięso? Zwierzęta karmione antybiotykami, żeby były większe i “lepsze”.
    Mieszkam w UK i pomimo ogromnego dostępu do zróżnicowanej żywności tak na prawdę wybór jest bardzo mały. Przykład? Pomidory są sztucznie naświetlane, żeby nabrały odpowiedniej barwy, w środku wyglądają na zmarznięte i niedojrzałe. Niektóre warzywa są w stanie leżeć w lodówce kilka tygodni bez oznak popsucia. To jest złe. Nie jadam żadnych gotowców, w mojej diecie jest dużo warzyw i owoców, ale też nie jestem wegetarianką i urozmaicam jedzenie mięsem, zjadam dużo kasz, ryży i innych produktów. Generalnie dietę mam zróżnicowaną. Dodatkowo nie jadam na mieście i zawsze gotuje sama obiady i inne posiłki. Mimo to czuje, że organizmowi brak witamin. Mam wrażenie, że pochłaniam puste kalorie, że żywność jest pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Kolejny przykład? Staram się kupować jedzenie w sklepach ze zdrową żywnością. Sok z acai w tym miejscu zawierał w składzie tylko 5%, mimo iż ogólnie było napisane, że w 100% naturalny sok z acai. Według mnie ciężko jest odżywiać się zdrowo, mozna jedynie unikać bardzo niezdrowych potraw czy składników, urozmaicać dietę i zminimalizować ryzyko zachorowań na rózne cywilizacyjne choroby. Jedzenie stało się puste, jałowe i bezwartościowe. No ale, ja tak uważam, może inni mają inne zdanie i szanuje je :)

  40. Owca pisze:
    08/05/2014 o 10:07

    Jeszcze dodam, że zgadzam się wypowiedzią Igi, najlepiej jest mieszkać na wsi i mieć wszystko swoje! Wiele negatywnych czynników w ten sposób zostanie wyeliminowanych i raczej bardziej zdrowe już nie będzie. Zazdroszczę, sama chciałabym mieszkać na wsi :)

Comments are closed.

Przystanek Uroda
  • Kontakt
  • Reklama
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Płatność
  • Płatność

Input your search keywords and press Enter.