Niedzielne śniadania, to pewnie dla większości z Was jedyny moment, kiedy można dłużej celebrować ten posiłek. Według danych w tygodniu niestety jemy szybko i niewiele. Smutne, ale dla części osób śniadaniem jest… sama kawa. Leniwe, niedzielne śniadania – to coś, co uwielbiam. I nawet jak jestem sama, to nie pozwalam sobie w tym czasie na szybką kanapkę. Dzisiaj jedna z moich ulubionych potraw śniadaniowych – shakshuka, czyli właściwie po prostu izraelski sposób na jajka w pomidorach.
Składniki na dwie porcje (oczywiście to orientacyjne ilości, można je modyfikować względem swojego zapotrzebowania):
- 4 szt. jajek (“Nie kupujcie trójek…“)
- 1/2 szt. cebuli,
- ok. 4-5 szt. pomidorów, najlepiej malinowych,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, świeża bazylia…
Sposób przygotowania (niezwykle prosty:) ):
Na początek rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. W tym samym czasie przygotuj pomidory: sparz je we wrzątku oraz obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory i smażymy aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy przygotowanymi przyprawami. Na pomidory wbijamy jajka i smażymy do momentu aż zetnie się białko. Żółtka powinny zostać płynne.
I gotowe! :)
Szakszuka jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin, które zawierają wszystkie dodane składniki. W tym przypadku: potasu, cynku, żelaza, witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12.
Jedna porcja wg powyższego przepisu to ok. 270 kcal.
SMACZNEGO! :)
2 comments
http://track.miralash.pl/product/Miralash/?pid=164&uid=41221
najlepsza odżywka do rzęs :)
To chyba aktualnie najmodniejsze śniadanie na instagramie;).