Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z “wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na “coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
Czas na lekkie urozmaicenie – zielona “papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
Następnie pora na “coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
Czas na “suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
27 comments
pofolgowałam w święta – czas wrócić do sałateczek haha
Nic o serze nie napisałaś…A tymczasem z serem blue czy mozarellą, fetą… sałatki są przepyszne!
… aż ślinka cieknie
to już wiem co na kolację ;p
Czy mozna jeść takie sałatke na redukcji?
WYGLĄDA SMAKOWICIE I BARDZO ZDROWO!!! <3
Ja rowniez nie wyobrazam sobie salatki bez chocby kawalka kurczaka ;) Piekne grafiki :)
ale mi zrobiłaś ochotę na sałatkę z krewetkami :(
idealna grafika :P Kiedyś nie miałam totalnie wyczucia do dodawania poszczególnych składników do sałatki, mieszania smaków. Teraz już śmigam z pysznymi sałatkami jak prawdziwa kobieta ;p
ach pysznie tu u Ciebie !
Przepis wygląda smakowicie. Z każdej kategorii po troszku i będzie pyszny obiadek.
świąteczne szamanko dalo popalić… Teraz troszke sałatek!
śliczna grafika
nigdy nie dodawałam niczego chrupiącego do sałatek :P
Muszę wyprobować. Kusi mnie jakaś mieszanka z krewetkami i nachosami ajjjjj
<3
a jaki jest Twoj przepis na ulubiony dressing????
seeeer! dodaj do grafiki serek jakiś ;)
Mniammmm, Aga super grafika, będzie mi pomagała w tworzeniu nowych smaków!
Cudownie – wyjdą z tego sałatki pełne zdrowia i smaku! Extra! :*
Uwielbiam takie sałatki, wlasciwie to kocham wszystkie sałatki :D
Przyda się taki przepis po świętach, pozdrawiam!
Umiem robić sałatki tylko z przepisów, muszę sobie wziąć do serca to co podkreśliłaś w grafice. Przydałyby się jeszcze jakieś konkretne przepisy na sosy i dressingi.
nie luuuuubię warzywwwwwwww :( buuuuuuuuuu
Intrygująca grafika, strzał w 10!
Fajna ściągawka na pewno mi się przyda
co sądzisz o serach w sałatkach? nic nie napisałaś o tym
Ale fajny i oryginalny sposób na pokazanie, jak przyrządzać sałatki! Spodziewałam się gotowego przepisu na konkretną sałatkę i pozytywnie mnie zaskoczyłaś :-)
wygląda pysznie :)
Ja czesto robie sałatki tzw “na winie ” czyli wrzucam co tylko mi sie nawinie :P
A najlepszym dressing pasujacy praktycznie do kazdej sałatki jest :
1 łyzka miodu
1 łyzka oleju
1 łyzka musztardy
1 łyzka soku z cytryny
Naturalnie i szybko :)
Polecam !