Mówi się, że prawdziwa kobieta z niczego zrobi sałatkę i awanturę. Co do pierwszego zgodzę się na 100%! Wam pewnie też zdarzało się zrobić spontanicznie sałatkę z „wszystkiego/niczego” co akurat było w lodówce i jak się później okazywało była to bardzo dobra sałatka? Jeżeli tak, to ten wpis raczej Was nie zaciekawi. Dzisiaj post skierowany bardziej dla początkujących: jakie składniki dodać do sałatki, żeby była zdrowa, smakowita i zaspokajała głód? Uniwersalny przepis na perfekcyjną sałatkę przedstawię Wam w formie infografiki. Wszystkie składniki można ze sobą w dowolnych proporcjach dowolnie mieszać
sałatka przepis blog
  • Na początek oczywiście baza sałatki. Najlepiej u mnie sprawdza się szpinak baby lub mieszanka różnych sałat. Można postawić także na klasyczną sałatę rzymską.
  • Mam nadzieję, że nie muszę Wam przypominać jak zdrowe i dobre są dla naszego zdrowia zielone warzywa: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin i magnez. W sałatkach osobiście stawiam też na „coś większego” zielonego: ogórki, brokuły, brukselka… Do wyboru, (nie) do koloru! ;)
  • Czas na lekkie urozmaicenie – zielona „papka” warzywna może nie wyglądać szczególnie zachęcająco. Pomidory, papryka, rzodkiewka, kukurydza… i mnóstwo innych Waszych ulubionych, kolorowych składników delikatnie podrasuje sałatkę – zarówno jej wygląd, jak i walory odżywcze . Pamiętajcie, że jemy też wzrokiem… :)
  • Następnie pora na „coś chrupiącego”: grzanki, orzechy (włoskie, orzechy nerkowca), płatki migdałowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, nachosy… Wszystko to ciekawie urozmaici smak naszej sałatki.
  • Czas na „suplement”. Nie wiedziałam trochę jak nazwać tę kategorię. Chodzi po prostu o dodatkową wartość sałatki: węglowodany, białka, dodatkowa porcja warzyw dla wegetarian. Walory odżywcze i smakowe naszej sałatki możemy delikatnie podrasować dodając np.: czerwony ryż, kuskus (węglowodany), tofu, jajka na twardo (białka), czy włączając do sałatki jakiś owoc, np. rodzynki.
  • U mnie dobra sałatka nie może się obejść bez extra dodatku. Tylko w ten sposób sałatka nie służy u mnie jako drobna przekąska, tylko naprawdę zaspokaja głód. Najczęściej dorzucam do sałatki takie składniki jak: gotowany lub grillowany kurczak, krewetki lub łosoś.
  • Na koniec nie możemy zapomnieć o sosach, dipach lub dressingu. Nie używam oczywiście w tym celu majonezu, czy śmietany. Stawiam na lekkie sosy jogurtowe, oliwę lub oparte na bazie warzyw. Jeżeli chcecie znaleźć przepisy na ciekawe sosy to odsyłam Was na blog Smak Zdrowia – stąd czerpię większość dressingowych pomysłów :)
I voila!
Życzę udanej kolacji! :)

27 KOMENTARZE

  1. rybka

    pofolgowałam w święta – czas wrócić do sałateczek haha

  2. EwKa

    Nic o serze nie napisałaś…A tymczasem z serem blue czy mozarellą, fetą… sałatki są przepyszne!

  3. Czy mozna jeść takie sałatke na redukcji?

  4. WYGLĄDA SMAKOWICIE I BARDZO ZDROWO!!! <3

  5. Ja rowniez nie wyobrazam sobie salatki bez chocby kawalka kurczaka ;) Piekne grafiki :)

  6. ale mi zrobiłaś ochotę na sałatkę z krewetkami :(

  7. kinga

    idealna grafika :P Kiedyś nie miałam totalnie wyczucia do dodawania poszczególnych składników do sałatki, mieszania smaków. Teraz już śmigam z pysznymi sałatkami jak prawdziwa kobieta ;p

  8. NATALIA

    Przepis wygląda smakowicie. Z każdej kategorii po troszku i będzie pyszny obiadek.

  9. Aśka

    świąteczne szamanko dalo popalić… Teraz troszke sałatek!

  10. karo

    śliczna grafika
    nigdy nie dodawałam niczego chrupiącego do sałatek :P
    Muszę wyprobować. Kusi mnie jakaś mieszanka z krewetkami i nachosami ajjjjj
    <3

  11. Asia

    a jaki jest Twoj przepis na ulubiony dressing????

  12. malgocha

    seeeer! dodaj do grafiki serek jakiś ;)

  13. olka

    Mniammmm, Aga super grafika, będzie mi pomagała w tworzeniu nowych smaków!

  14. mari

    Cudownie – wyjdą z tego sałatki pełne zdrowia i smaku! Extra! :*

  15. Ola

    Uwielbiam takie sałatki, wlasciwie to kocham wszystkie sałatki :D

  16. Karolina Alicja

    Przyda się taki przepis po świętach, pozdrawiam!

  17. olga

    Umiem robić sałatki tylko z przepisów, muszę sobie wziąć do serca to co podkreśliłaś w grafice. Przydałyby się jeszcze jakieś konkretne przepisy na sosy i dressingi.

  18. buu

    nie luuuuubię warzywwwwwwww :( buuuuuuuuuu

  19. Nati

    Intrygująca grafika, strzał w 10!

  20. Gosia

    Fajna ściągawka na pewno mi się przyda

  21. Kaja

    co sądzisz o serach w sałatkach? nic nie napisałaś o tym

  22. Ale fajny i oryginalny sposób na pokazanie, jak przyrządzać sałatki! Spodziewałam się gotowego przepisu na konkretną sałatkę i pozytywnie mnie zaskoczyłaś :-)

  23. Anonim

    Ja czesto robie sałatki tzw „na winie ” czyli wrzucam co tylko mi sie nawinie :P
    A najlepszym dressing pasujacy praktycznie do kazdej sałatki jest :
    1 łyzka miodu
    1 łyzka oleju
    1 łyzka musztardy
    1 łyzka soku z cytryny
    Naturalnie i szybko :)
    Polecam !

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here