Olej kokosowy – jaki wybrać?

Olej kokosowy – jaki wybrać?

Olej kokosowy – jaki wybrać?

przez 20/08/2015 komentarzy

Olej kokosowy – jeden z najczęściej spotykanych, zarówno w drogeriach jak i oczywiście w sklepach spożywczych. Zarówno te rafinowane, jak i nierafinowane. Jaki z nich olać a jaki wybrać?

Dla miłośników zdrowego odżywiania odpowiedź pewnie wydaje się prosta: olej virgin, z pierwszego tłoczenia, 100% pure. Niestety, warto się wczytać w etykietę, bo czasami nazwa może być myląca tak jak w tym przypadku:

107_7418

 

To olej rafinowany, czyli pozbawiony zapachu i znacznej części składników odżywczych. Jego produkcja odbywa się przy wysokiej temperaturze i niekoniecznie jest tak naturalny jak na pierwszy rzut oka mogłaby wskazywać etykieta.  Poddanie oleju wysokiej temperaturze powoduje obniżenie zawartości odżywczych poprzez zniszczenie kwasów tłuszczowych i witamin jakie pierwotnie posiadał.

Idealnym rozwiązaniem jest wybór oleju nierafinowanego i organicznego. Niestety, będzie on też droższy od rafinowanego odpowiednika (ok. 2-3 razy).

Nierafinowany olej kokosowy jest całkowicie naturalny. W odróżnieniu od rafinowanego jest wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje właściwości, pachnie kokosem, w postaci stałej jest biały. Nadaje także potrawom delikatny posmak. Rafinowany jest bezsmakowy i bezzapachowy.

Warto dokładniej czytać etykiety. Marketingowy zwrot: „z pierwszego tłoczenia” wcale nie jest równoznaczne z tłoczeniem na zimno. A przecież tak dobrze brzmi…

Jeżeli więc chcemy kupić olej kokosowy to kupmy ten dobrej jakości. Warto dopłacić, ale cieszyć się tym, co naprawdę zdrowe, dobre i co nam pomaga. W kuchni – obowiązkowo sprawdzi się tylko olej extravirgin tłoczony na zimno. Jego zalety można by wymieniać godzinami. Ja już nigdy nie wrócę do rzepakowego (!), czy innych popularnych olejów. Gdzie go kupić? Tylko w sklepach ze zdrową żywnością (sama znajduje takie i zamawiam w internecie – jest mnóstwo takich sklepików cieszących się dobrą opinią.)

W pielęgnacji również warto postawić na jakość. Olej rafinowany może się niejako sprawdzić. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które chcą uzyskać wizualny efekt np. zdrowszych włosów. Taki produkt wygładzi włosy, czy natłuści skórę, ale nie wniknie w nią. Dogłębnie odżywi włosy czy skórę jedynie olej ekologiczny z zachowanymi wszystkimi składnikami odżywczymi.

Wam już pozostawiam wybór :) Tutaj znajdziecie wszystko o zastosowaniu oleju kokosowego w pielęgnacji: [ link ], a sama chętnie poczytam o Waszych spostrzeżeniach związanych z tym olejem.

 

 

9

Dołącz do rozmowy
  1. Domi
    #1 Domi 20 sierpnia, 2015, 12:31

    Uwielbiam olej kokosowy nie tylko do smażenia, ale także w pielęgnacji :)

    Odpowiedz
  2. SportOS.pl
    #2 SportOS.pl 21 sierpnia, 2015, 11:22

    W tym przypadku nie dość, że ładnie pachnie kokosem, to jeszcze bardzo się przydaje ;)

    Odpowiedz
  3. wu
    #3 wu 21 sierpnia, 2015, 11:48

    Dobrze, że piszesz, bo ja kupiłam i używam tego oleju z KTC (z ezebry zresztą) i byłam przekonana, że jest taki świetny, idealny i najzdrowszy ;)

    Odpowiedz
  4. Paula
    #4 Paula 23 sierpnia, 2015, 21:18

    Jakie sklepy internetowe polecasz ze zdrową żywnością?

    Odpowiedz
  5. BellaMe
    #5 BellaMe 3 września, 2015, 12:39

    Dzisiaj ciężko jest znaleźć coś dobrego w pierwszym lepszym sklepie. Najlepiej chyba szukać sklepów internetowych..

    Odpowiedz
  6. J.
    #6 J. 29 września, 2015, 15:33

    Jeszcze nie próbowałam, ale mnie kusi.

    Odpowiedz
  7. Koneser oleju kokosowego:)
    #7 Koneser oleju kokosowego:) 27 grudnia, 2015, 21:08

    Bardzo trafne spostrzeżenia. Ja też na początku pokusiłam się o rafinowany olej kokosowy, bo tańszy, ale niestety cena nie przekłada się na jakość i tylko odmiana extra virgin powinna być wybierana przez osoby, którym zależy na poprawie stanu zdrowia.

    Odpowiedz
  8. Maja92
    #8 Maja92 10 stycznia, 2017, 15:36

    Według mnie do kuchni w zupełności wystarczy olej rafinowany – jest tańszy i nie przenosi zapachu kokosa do każdej potrawy, a mimo wszystko i tak jest zdrowszy niż zwykły olej, czy oliwa.

    Odpowiedz

Twój komenarz został dodanyTwój adres e-mail nie zostanie upubliczniony