Kanapki niestety zbyt często kojarzą się z nudnym, szybkim śniadaniem – pierwszym, drugim, przekąską… Tymczasem wcale nie muszą takie być. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego! Przedstawiam Wam kilka moich ulubionych przepisów, które można zrobić dosłownie w kilka chwil.

kanapki pomysły

1. Kanapka z jajkiem i szpinakiem

Jajko, jakie widzicie na powyższym zdjęciu jest gotowane na tzw. półtwardo. Część żółtka jest ścięta, część jeszcze lejąca (#NAJLEPIEJ;)) . W ten sposób jajko należy gotować ok. 4-5 min. Zanim położę szpinak na kanapkę, zazwyczaj go delikatnie podsmażam. Kroję drobno cebulę i szklę na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaję szpinak i smażę go przez kilka minut aż szpinak straci objętość. Doprawiam wybranymi przyprawami, najczęściej po prostu: sól, pieprz, oregano i czosnek.

2. Kanapka z żurawiną i serem pleśniowym

Jedna z ulubionych ;)

3. Kanapka z bananem

Kromkę smarujemy olejem kokosowym nierafinowanym. Dodajemy kilka plastrów banana, wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi.

4. Kanapka z szynką i suszonymi morelami

Pamiętajcie, żeby przy codziennych kanapkach sięgać po wysokiej jakości produkty. Zwracajcie uwagę na skład ogólnodostępnych w supermarketach wędlin. Lepiej jednak nieco dopłacić i kupić pewny produkt, pozbawiony zbędnych konserwantów i chemii.

5. Kanapka z pomidorami i bekonem

Pomidory „rozbijamy” tak, aby zrobiła się z nich jednolita masa (tym sposobem będziemy mogli zrezygnować z pasty, a kanapka nie będzie sucha). Dodajemy bekon i pietruszkę – nie tylko pełni funkcję ozdobną. Umiejętnie łączy smaki.

6. Kanapka z syropem klonowym, siemieniem lnianym i orzechami

Kanapka z siemieniem lnianym to świetny sposób na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu. W tym przypadku polecam siemię lniane w formie prażonej:

  • rozgrzej patelnię lub garnek z dopasowaną pokrywką. Na dno wysyp cienką warstwę siemienia lnianego i praż, potrząsając naczyniem, żeby ziarenka cały czas się mieszały. Garnek lub patelnię nakryj, ponieważ ziarna siemienia lnianego otwierają się podczas prażenia i strzelają, jak popcorn. Praż krótko i uważaj, żeby nie przypalić ziaren. Uprażone siemię możesz zmielić lub utrzeć w moździerzu z odrobiną soli. Odpowiednio uprażone ma ciemnobrązowy kolor i przyjemny orzechowy smak.

Kromkę smaruję syropem klonowym, dodaję siemię oraz oraz garść orzechów.

7. Kanapka z twarożkiem z dodatkami: winogrono oraz migdały

Twarożek można wykonać samemu lub kupić gotowy. Przy gotowym – jak zwykle uczulam na sprawdzanie składu.

8. Kanapka z łososiem i szczypiorkiem

9. Kanapka z francuską musztardą, salami i ogórkiem

 

Witaj słoneczny Wtoreczku ☀️☀️☀️✌🏼️👌🏼 #breakfast #wtorek #tuesday #maj #majówka #summer2016 #wiosna 💐💐💐

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Agnieszka Adamowicz (@agssssssss)


Łatwo, prosto i przyjemnie ;) Czasami przyda się jednak małe przypomnienie o smakach, także tych z dzieciństwa :)

Jakie kanapki Wy lubicie najbardziej? :)