Kanapki niestety zbyt często kojarzą się z nudnym, szybkim śniadaniem – pierwszym, drugim, przekąską… Tymczasem wcale nie muszą takie być. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego! Przedstawiam Wam kilka moich ulubionych przepisów, które można zrobić dosłownie w kilka chwil.

kanapki pomysły

1. Kanapka z jajkiem i szpinakiem

Jajko, jakie widzicie na powyższym zdjęciu jest gotowane na tzw. półtwardo. Część żółtka jest ścięta, część jeszcze lejąca (#NAJLEPIEJ;)) . W ten sposób jajko należy gotować ok. 4-5 min. Zanim położę szpinak na kanapkę, zazwyczaj go delikatnie podsmażam. Kroję drobno cebulę i szklę na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaję szpinak i smażę go przez kilka minut aż szpinak straci objętość. Doprawiam wybranymi przyprawami, najczęściej po prostu: sól, pieprz, oregano i czosnek.

2. Kanapka z żurawiną i serem pleśniowym

Jedna z ulubionych ;)

3. Kanapka z bananem

Kromkę smarujemy olejem kokosowym nierafinowanym. Dodajemy kilka plastrów banana, wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi.

4. Kanapka z szynką i suszonymi morelami

Pamiętajcie, żeby przy codziennych kanapkach sięgać po wysokiej jakości produkty. Zwracajcie uwagę na skład ogólnodostępnych w supermarketach wędlin. Lepiej jednak nieco dopłacić i kupić pewny produkt, pozbawiony zbędnych konserwantów i chemii.

5. Kanapka z pomidorami i bekonem

Pomidory „rozbijamy” tak, aby zrobiła się z nich jednolita masa (tym sposobem będziemy mogli zrezygnować z pasty, a kanapka nie będzie sucha). Dodajemy bekon i pietruszkę – nie tylko pełni funkcję ozdobną. Umiejętnie łączy smaki.

6. Kanapka z syropem klonowym, siemieniem lnianym i orzechami

Kanapka z siemieniem lnianym to świetny sposób na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu. W tym przypadku polecam siemię lniane w formie prażonej:

  • rozgrzej patelnię lub garnek z dopasowaną pokrywką. Na dno wysyp cienką warstwę siemienia lnianego i praż, potrząsając naczyniem, żeby ziarenka cały czas się mieszały. Garnek lub patelnię nakryj, ponieważ ziarna siemienia lnianego otwierają się podczas prażenia i strzelają, jak popcorn. Praż krótko i uważaj, żeby nie przypalić ziaren. Uprażone siemię możesz zmielić lub utrzeć w moździerzu z odrobiną soli. Odpowiednio uprażone ma ciemnobrązowy kolor i przyjemny orzechowy smak.

Kromkę smaruję syropem klonowym, dodaję siemię oraz oraz garść orzechów.

7. Kanapka z twarożkiem z dodatkami: winogrono oraz migdały

Twarożek można wykonać samemu lub kupić gotowy. Przy gotowym – jak zwykle uczulam na sprawdzanie składu.

8. Kanapka z łososiem i szczypiorkiem

9. Kanapka z francuską musztardą, salami i ogórkiem

 

Witaj słoneczny Wtoreczku ☀️☀️☀️✌🏼️👌🏼 #breakfast #wtorek #tuesday #maj #majówka #summer2016 #wiosna 💐💐💐

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Agnieszka Adamowicz (@agssssssss)


Łatwo, prosto i przyjemnie ;) Czasami przyda się jednak małe przypomnienie o smakach, także tych z dzieciństwa :)

Jakie kanapki Wy lubicie najbardziej? :)

8 KOMENTARZE

  1. Dla mnie kanapki nigdy nie były nudne. Sposobów na to, jak można je zrobić, jest nieskończenie wiele. Co tylko potwierdza Twój wpis, na pewno wypróbuję kilka propozycji :) pozdrawiam

  2. Wyglądają świetnie zwłaszcza te kanapki an zdjęciu z Instagrama, koniecznie muszę urozmaicić sobie śniadanie, ponieważ ostatnio nie mam chęci na jakiekolwiek wydziwianie w kuchni :)
    Pozdrawiam

  3. Uwielbiam wydziwiać na kanapkach i niektóre pomysły, które są tutaj zaprezentowane wykorzystam przy najbliższych okazjach.

  4. Super wpis! ze swojej strony polecam bułka z serem pleśniowym gruszą i czekoladą – całość wkłada się do piekarnika, słodko i pysznie :)

  5. Do banana na kanapce dodałabym masła orzechowego! :) Pozostałe propozycje pycha!

  6. Jak widać, nawet przy kanapkach można wykazać się kreatywnością.

  7. Pozwoliłam sobie odgapić kilka pomysłów, które bardzo spodobały się moim najbliższym.

  8. Nigdy bym się nie spodziewała, co można zrobić ze zwykłymi kanapkami. Podziwiam Twoją pomysłowość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here