Nie wyobrażam sobie życia bez masła orzechowego. I wiem, że wiele z Was również je uwielbia! Najzdrowsze, to oczywiście to robione samodzielnie. Sama jednak nierzadko sięgam po gotowe rozwiązanie. Domyślam się, że Wy również. Wybrałam dla Was kilka sprawdzonych maseł orzechowych, które są łatwo dostępne. Oczywiście brałam pod uwagę ich skład.

Jaki skład powinno mieć dobre masło orzechowe?

Najlepiej po prostu 100% orzechy.

Oczywiście, można nad tym dyskutować. Na pewno nie zaszkodzi takie, które ma również w składzie odrobinę ksylitolu/erytloru, czy nawet soli. Ja jednak polecam produkty 100%.

Nie wszystkie masła orzechowe dostępne na rynku są warte zakupu.

Które wybrać?

Poniżej krótka lista produktów, które warto kupić i które są łatwo dostępne:

  • Sante Go On! 

100% orzechy ziemne prażone

Masło dostępne np. w Rossmannie

  • NaturAvena

100% orzechy ziemne

Pyszne i dobre składowo jest także masło NaturAvena z dodatkiem kakao i miodu

  • Felix

100% orzeszki ziemne

Dostępne niemal w każdym super i hiper markecie

  • PrimaEco

100% orzechy arachidowe prażone


W zdjęciu poniżej widzicie produkt marki MisterCHOC. Masło kupione w Lidlu.

Skład:95% orzeszki ziemne, cukier trzcinowy, olej palmowy, 1% olej z orzeszków ziemnych, 1% sól.

Skład – z tych dłuższych… Smak – z tych gorszych…  Ratuje go tylko w wersji w takim połączeniu:

Jeżeli wolicie przygotować sobie masło sami, to potrzebujecie do tego jedynie garstki odpowiednich orzechów i dobrego blendera. Niektórzy przed blendowaniem moczą wcześniej w wodzie orzechy. Nieco łatwiej się wtedy blendują.

 

Na szczęście rośnie nasza świadomość w kwestii żywienia i coraz częściej w sklepach możemy odnaleźć zdrowe i pełnowartościowe produkty. Warto jednak czytać składy, bo nie zawsze to, co widnieje na etykiecie z przodu jest w pełni zgodne z tym, co producent napisał nam mniejszą czcionką z tyłu opakowania… 

1 KOMENTARZ

  1. Fionka

    Najczęściej kupuje masło z Primaeco, które jest na zdjęciu i zamawiam na https://zielarnia24.pl/zywnosc,330.html Lubię eksperymentować i kupuję często z innych firm, bo niby orzechy takie same, a jednak każde masło ma inny smak. Do tego wafle ryżowe i drugie śniadanie gotowe ;)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here