warzywa obiad

Uroda, to nie tylko kosmetyki, drogie kremy, pudry i podkłady. To także styl życia, a przede wszystkim styl jedzenia. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasz wygląd i samopoczucie. Pozostając więc w tematyce podpowiadam Wam bardzo prosty i bardzo pyszny pomysł na domowy, zdrowy i sycący obiad.

Z racji tego, że sezon na kalafior trwa w najlepsze, a warzywo to posiada szereg wartościowych składników odżywczych, dzisiejszy przepis będzie właśnie opierał się na tym składniku :)

To może na początek trochę teorii…: 

Kalafior warto jeść z kilku powodów:

  • zawiera sulforafan, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych,
  • ma tzw. właściwości antyrakowe,
  • posiada wyjątkowe właściwości bakteriobójcze m.in. zwalczają bakterie Helicobacter pylori, dzięki czemu ich spożywanie chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy,
  • jest bogaty w witaminę C, prowitaminę A,witaminę K, witaminy z grupy B, zawiera znaczne ilości magnezu, wapnia, fosforu oraz żelaza i potasu.
  • w kalafiorze znajdziemy także kwas pantotenowy oraz inne wartościowe dla naszego organizmu związki,
  •  jest niskokaloryczny, w 100 g gotowanego kalafiora jest ok. 21 kcal,
  • jest smaczny ! :)

obiad kalafior brokuły

Poniżej przepis na zapiekankę z kalafiorem i brokułem.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (kupujcie w zaufanych miejscach;)),
  • 1 kalafior,
  • 1 brokuł,
  • 1 por ,
  • 2 pomidory,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 4 jaja
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól, zioła do smaku

zapiekanka z warzywami

Przygotowanie:
Umyty kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie niezbyt długo, tak aby warzywa były al dente (lepsza opcja to ugotowanie na parze), pora kroimy w plastry, gotujemy ok. 10 min.
Miksujemy jajka z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem, ja dodaję również zioła (wg uznania)

Mięso podsmażamy na patelni (warto zwrócić uwagę na odpowiedni olej lub oliwę).

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą powstałego sosu, a następnie wykładamy warzywa i mięso. Całość polewamy pozostałym sosem. Możemy jeszcze wcześniej dodać pełnoziarnisty makaron lub brązowy ryż (lub cokolwiek innego co uwielbiamy w zapiekankach:) )
Na wierzch układamy plastry pomidorów obranych ze skóry oraz plastry mozzarelli.
Tak powstałe danie wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut.

Prawda, że łatwe?

SMACZNEGO!:) 

19 KOMENTARZE

  1. Anonim

    Wygląda na całkiem łatwe i szybkie, czy myślicie że kulinarny laik podoła?

  2. Jowita

    Dziś robiłam i przyznam, że całkiem smaczne danie. Olbrzymim plusem jest duża ilość warzyw, dzięki czemu jemy zdrowy obiad. Ja nie dodawałam wogóle ani makaronu ani ryżu, po prostu zjadłam z samymi warzywami, bo tak zdrowiej a obecnie staram się jeść lżej

  3. Anonim

    Jak łądnie i kolorowo u Ciebie !

  4. iga

    Pycha danie, baaaaaaaardzo lubię tak przygotowane warzywa <3

  5. Anonim

    Myślicie, że nada się na obiadokolację z narzeczonym? Tzn. czy jest wystarczająco elegancka :P

  6. qwetry

    Może częściej takie przepisy?;) Ciągle szukam inspiracji kulinarnych

  7. Anonim

    Hej, myślisz, że jako wegetarianka jestem w stanie sobie czymś zastąpić to mięso mielone tak, żeby było smacznie?

    • 77Hania77

      Z bezmięsnych dań z kalafiorem polecam kalafiora pieczonego z sosem, pycha

  8. Olga

    Kocham brokuły ! Na pewno wykorzystam przepis

  9. Anonim

    Wrzuć częściej jakiś przepis jeśli gotujesz

  10. Anonim

    A ja przepadam za kalafiorem, lipiec i sierpień to moje ulubione miesiące, bo wszedzie dostepne kalafioryyy

  11. Gzymsik

    Nie przepadam za warzywami, ale to danie wygląda zachęcająco, być może w piąteczek wypróbuję

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here