„Chipsy są niezdrowe, rakotwórcze; chipsy to zło; nie jedzcie chipsów” – na pewno słyszeliście te hasła nie raz, nie dwa i nie trzy… Stały się one na tyle powszechne, że już raczej na nas nie działają. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej chipsom i spróbujemy wyjaśnić ile prawdy jest we wspomnianych sloganach.

cipsy-chips-chipsy-nestandard2

Co kryje się w chipsach?

  • Ziemniaki – podstawowy składnik chipsów

Podstawowy i… najzdrowszy. Bywa jednak tak, że i z ziemniakami chipsy mają niewiele wspólnego. Część z nich produkowana jest z masy ziemniaczanej czyli zmielonych bulw uformowanych później w kształt przypominający plasterki ziemniaka. Tak więc tego, co dostarczamy organizmowi jedząc ziemniaki w czystej postaci (magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik), w przetworzonych chipsach niestety już nie znajdziemy. W samej masie ziemniaczanej nie będzie nic, co nas zabije, ale także nic co nas wzmocni.

  • Olej

W przeciętnej paczce chipsów, olej stanowi ponad 1/4 jej zawartości. Bywają też chipsy pieczone w piecu – te, które naprawdę produkowane są w ten sposób są zdrowsze od większości, które spotkamy na półkach sklepowych. Z reguły olej wykorzystywany przy produkcji chipsów, to ten najtańszy, najczęściej palmowy. Olej jest zazwyczaj utwardzany, przez co wpływa na podniesienie poziomu złego cholesterolu. Dla producenta smażenie w utwardzanym oleju ma jednak wiele korzyści: chipsy są dłużej świeże, bardziej chrupiące i można je dłużej przechowywać.

  • Akrylamid

Proces długotrwałego smażenia produktów zawierających skrobię prowadzi do powstawania akrylamidu – substancji, której regularne spożywanie prawdopodobnie wywołuje w organizmie przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do pogłębienia miażdżycy. Ponadto Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza akrylamid do grupy 2A, czyli substancji, które prawdopodobnie mogą wywoływać raka u ludzi (źródło: „American Journal of Clinical Nutrition” , artykuł prof. Marka Naruszewicza, 2011).

  • Glutaminian sodu i aromaty

Słynny E621. Ma szerokie zastosowanie jako wzmacniacz smakowy (np. w produktach typu instant). Znajdziemy go także w chipsach. Nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa, ale jego nadmierne spożywanie nie przyniesie nam nic dobrego. Mając natomiast na uwadze podczas zakupów fakt, że im prostszy i krótszy skład artykułu, tym produkt jest zdrowszy, no to chipsy ze swoimi „witaminami E” zdecydowanie do tej zasady  się nie wliczają. Chipsy o smaku kebaba, boczku, kurczaka nie mają tak naprawdę nic wspólnego z tymi składnikami. Mają natomiast wiele ze sztucznymi aromatami. Producenci muszą nieźle się namieszać, żeby masa ziemniaczana smakowała jak … kebab.

  • Sól

Sól. Dużo soli. Nadmiar soli  zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie krwi. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g – jedna płaska łyżeczka. Nietrudno się domyślić, że paczka chipsów ma tej soli o wiele więcej. Jeżeli więc masz problemy z nadciśnieniem lepiej sobie ją po prostu daruj.

 

Cała paczka chipsów (a doskonale wiemy, że na jednym małym chipsiorku nigdy się nie kończy!) ma powiedzmy ok. 100 g. Taka ilość dostarcza nam nawet 500 kcal. Choć może trudno w to uwierzyć, bo nikt przecież nie żywi się samymi chipsami, to produkt ten znajduje się na czele listy produktów, które są odpowiedzialne za nadwagę. Ponadto nie zawierają właściwie żadnych wartości odżywczych i nie zaspokajają głodu. Czy warto więc po nie sięgać?

W najbliższym czasie na blogu pokażę Wam dwie alternatywy na chrupiące przekąski, które na pewno usatysfakcjonują niejednego chipsomaniaka! :)

P.S. I nie narzekajcie już, że producenci zamiast chipsów sprzedają Wam powietrze. Taka forma pakowania zabezpiecza kruche chipsy przed zgnieceniem i pokruszeniem podczas transportu. Teoretycznie więc producent chce dla nas dobrze, tym bardziej, że im mniej tego paskudztwa zjemy, tym lepiej. Ale że jedna paczka na jakiś czas jeszcze nikogo nie zabiła, to podczas wyboru kierujcie się po prostu wagą napisaną na opakowaniu. Wtedy nie będziecie mieć żalu, że producent znów Was oszukał… powietrzem! 

31 KOMENTARZE

  1. Ania

    przyszły do nas z zachodu razem ze śmieciowym jedzeniem i się zaczęło…. wielkie bum na niezdrowe, śmieciowe żarcie! A przcież zdrowe jedzenie bywa tak samo SMACZNE!!

  2. bea

    czipsy – samo zdrowei: akrylamid,solaniny,tłuszcze trans,sol,wysoki indeks ig,wzmacniacze smaku, konserwanty EEEEEEEEEEEEE i wszystko jasne

  3. kasia

    Chipsy byłyby ok gdyby nie zawarty w nich tłuszcz. Wiele firm do produkcji wykozystuje tłuszcz o konfiguracji trans a one są po prostu rakotwórcze i jest wielka lipa;/

  4. Kiedyś bardzo lubiłam i jadłam dużo, ale z tycia nic nie wyszło;) cieKawa jestem czy te pieczone, a nie smażone to też samo ZŁOOO?:)

  5. EmilkA

    chipsy należą do tzw. ” mafii cichych zabójców” – powodują nie tylko nadwagę ale i choroby serca. Trzeba bardzo uważać, żeby nie przesadzić z ilością…

  6. Hanka

    Jesli zjadasz paczke dziennie to jakbys wypil 5 l oleju dzienie

  7. myślę, że są niewiele nezdrowsze od sztucznie hodowanych warzyw i owoców

  8. A ja jestem ciekawa czy jak na opakowaniu chipsów jest napisane ziemniaki to czy faktycznie to ziemniaki czy to coś co napisałaś. I czy to jest zgodne z prawem jak piszą, że to ziemniak, który faktycznie ziemniakiem nie jest.

  9. iza

    Chipsy to tylko ziemniaki, bez przesady:/

  10. werka92

    kiedyś zatrułam się chipsami, jedną paczkę odchorowałam tydzień. wiecej ich niejem. dziekuje.

  11. Justyna

    Jem tylko czipsy, ktore robie sama z – jarmużu, bananów lub organicznych ziemniakow. Mniammniamniam! :)

  12. NATALIA

    Nie jadam tego paskudztwa i juz

  13. Chyba we wszystkich pisze, że ziemniaczane, może chodzi tylko o smak ziemniaczany, który pewnie ta masa też ma. Ciekawe czy można dojść do tego, które są naprawdę z ziemniaka. Bardzo dobry post :)

  14. AnKa

    Nie rozumiem jak można jeść ten syf nałogowo. A znam i takich ;/

  15. KaśkA

    alternatywą są czipsy prosto z pieca!

  16. iwona

    tak samo niezdrowe są pączki czy schabowe smażone na głębokim oleju…

  17. ilo

    ojjj warto zrezygnować z chipsów = nasza figura nam się odwdzięczy :)

  18. Ola

    Artykuł jest ok, to szczera prawda :D

  19. Kaja

    obojętnie czy będziemy żyć 50,, czy 120 lat, życie jest za krótkie żeby przechodzić na dietę :DDDD

  20. Karolina Alicja

    A ja sądzę ze wszystko jest dla ludzi jeśli jest z umiarem. Nic nie jest zdrowe jeśli
    będziemy się opychać tym czy to będą chipsy czy warzywa

  21. nie popadajmy w skrajności, od czasu do czasu można

  22. Karolina

    Po jaką cholerę je się ten syf :P Wolę zjeść soczyste pyszne jabłko!~!

  23. powinny być traktowane jak inne szkodliwe dla ZDROWIA jedzenie – alkohol, papierosy itd

  24. paulina

    Właśnie dzisiaj czytałam o tłuszczach transi bardzo zaciekawił mnie ten temat :) Idealnie wbiłaś się z tematem posta :)

  25. Mam cukrzycę i zjadam czasami kilka małych czipsów (do 30g) na wyrównanie poziomu cukru ;)

  26. Ania

    Im prostrze menu tym lepiej. ;p wyrzucic te wszystekie śmieci z menu!!!

  27. Paw

    Ja tam i tak uwielbiam czipsy i nie przestanę ich jeść :P

  28. Olka

    No ale chipsy są robione z ziemniaków, to same warzywa nie? :P

  29. Przystanek Uroda

    @Olka, koło warzyw chipsy nawet nie stały :P

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here